Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Z domova  |  05.01.2016 06:00:53

Kde vzal prezident to číslo? Vládní zmatky kolem 35 miliard


Včera se ztrátě prostředků z evropských fondů věnovala Česká justice a Ekonomický deník v textu „Miliardy v trapu a muzikanti z MMR" Dnes se ke stejnému tématu kriticky na adresu vlády a premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) vyjádřil prezident Miloš Zeman.

Vláda musela již v předchozích letech nenávratně odepsat něco pod 20 miliard z evropských fondů za roky 2013 a 2014, protože je zkrátka nezvládla utratit. Další přiznání škody mimořádného rozsahu ji čeká letos. Vyúčtování za loňský rok zcela jistě překoná dosavadní neúspěchy. Politici a úředníci pravděpodobně do této chvíle přesně nevědí, jak hodně zlé to nakonec bude. Zářijový odhad ministerstva pro místní rozvoj (MMR), zodpovědného za koordinaci evropských fondů, hovoří o ztrátě 36 až 54 miliard v roce 2015“ uvedl Ivo Hartmann ve svém včerejším komentáři.

Dříve se podle Zemana mluvilo o tom, že Česko nevyčerpá dokonce 100 miliard korun, a tak teď panuje nadšení, že to bude jen 35 miliard. Podle prezidenta je to ale stejně obrovská částka. „Představte si, co všechno by se za ni dalo postavit,“ poznamenal v rozhovoru pro Český rozhlas Plus. „Obecně vzato, kdyby někdo v této zemi ukradl 35 miliard, stane před soudem, doufám. A když vlastní laxností, vlastní neschopností nechá propadnout 35 miliard, tak je to špatně a přitom se mu nestane nic,“ řekl prezident.

Zemanovu kritiku odmítl ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Odkud je to číslo? To je podivné,“ divil se nejdříve šéf hnutí ANO. Vzápětí dodal, že je to nesmysl. Podle něj se nevyčerpá kolem 20 miliard. „Byla to pro nás priorita a udělali jsme pro to maximum a myslím si, že se to povedlo a to číslo 35 miliard není podle našich odhadů správné. Nevím, z čeho pan prezident vychází,“ podotkl ministr financí pro server Novinky.cz.

Kritiku odmítl rovněž premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), částku 35 miliard, o kterou by mohlo Česko za rok 2015 přijít, však ve svém dnešním oficiálním vyjádření potvrdil. „V tuto chvíli ještě nelze přesně kvantifikovat, kolik z přidělené alokace se nevyčerpá. Ještě před rokem odhady nedočerpání v letošním roce přesahovaly 85 miliard korun, nyní jsou odhady o cca 50 miliard korun nižší a finální čísla mohou být ještě nižší,“ uvedl předseda vlády.

Podle internetového deníku E15.cz ministerstvo pro místní rozvoj sdělilo, že odhady nedočerpání jsou nyní 36 miliard korun.

Dnešní vyjádření představitelů vlády tak zcela potvrdila nedělní informace České justice a Ekonomického deníku, že politici a úředníci pravděpodobně do této chvíle vlastně nevědí, o kolik Česká republika nakonec přijde. Rozdílná čísla, uváděná premiérem Sobotkou (ČSSD),  místopředsedou vlády Babišem (ANO) a úřadem jeho ministryně Šlechtové (ANO), naznačují, jak pevně má vláda situaci pod kontrolou.

-red-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.



Přečtěte si také:

13.02.2020Prezident jmenoval 35 nových soudců a soudkyň justice.cz (Justice)
23.05.2019Habemus rodičák. A kde jsme na něj vzali? MF ČR (Ministerstvo financí ČR)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688