Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  04.01.2016 16:12:40

FX aktuality: Ošklivý začátek roku 2016

Autor: John J. Hardy, vedoucí oddělení forexuSaxo Bank

Zprávy, které k nám přicházely od Nového roku do dnešního rána, nenabízejí zrovna růžový výhled na nadcházející rok. Poprava prominentního šíitského klerika v Saudské Arábii hrozí dalším zhoršováním sektářského násilí z loňského roku.

Na finanční trhy měla tato událost, alespoň pokud jde o ceny ropy, zatím jen malý dopad, ale svět se bude obávat možného posunu cen ropy, pokud se násilí bude prohlubovat.

Chybný údaj o čínském výrobním PMI a nový propad čínských akcií ze dne na den kvůli regulačním opatřením jsou pravděpodobně jedním z hlavních důvodů toho, že tento týden a tedy i letošní rok začaly s nechutí k riziku.

Na měnových trzích to mělo výrazný dopad zejména na křížové páry s JPY; kurz USDJPY se propadl pod důležitou oblast 120,00 a tradiční rizikové měny se ocitly pod tlakem, od AUD a NZD až po měny rozvíjejících se trhů.

Je zajímavé si povšimnout, že reakce se obracely spíše k JPY, protože euro v tomto prostředí reagovalo na posílení USD trochu pomaleji. To naznačuje, že pozice v kurzu EURUSD jsou o něco méně citlivé na odstranění pákového efektu, než byly v minulém roce, i když jednotná měna bude zřejmě dosahovat lepších výsledků, pokud ovšem zůstanou riziková aktiva v defenzívě (a pokud budou americká data koncem tohoto týdne neuspokojivá).

Řecké trápení s věřiteli je něco, čeho se jen tak nezbavíme. Guvernér Řecké národní banky Yannis Sturnaras varoval, že pokud Řecko nedokáže dosáhnout dohody vzhledem k tomu, že premiér Alexis Tsipras nadále odmítá podepsat další omezení řeckých důchodů, bude to pro zemi velmi nebezpečné.

 

Pokles USDJPY

Při posledním poklesu chuti riskovat posílil japonský jen. Posun kurzu USDJPY pod oblast 120,00 navíc otevírá možnost otestování klíčových rozmezí minim z 2. a 3. čtvrtletí loňského roku v oblasti 118,00/50.

Cokoli mimo tuto oblast by muselo nutně znamenat, že dochází ke kolapsu averze k riziku, což nevyhnutelně povede k reakci ministerstva financí, které bude požadovat ukázněnost směnných kurzů, a následně Bank of Japan, která bude chtít zdůraznit svůj akční potenciál.

Kurz USDJPY poklesl dnes ráno pod hranici 119,00

hardy

Zdroj: SaxoTraderGO

Vybrané měny zemí G-10 souhrn

USD: Dolar je ve středu pelotonu, averze k riziku znesnadňuje zaměření na procyklické téma dalšího očekávaného zvyšování sazeb ze strany Fedu a likvidita dolaru jej celkem dobře podporuje proti většině ostatních měn, snad jen s výjimkou eura a jenu. S postupem času se budeme více soustředit na přicházející data, zejména pokud se stabilizuje chuť riskovat.

EUR: Síla eura není za těchto podmínek nijak zajímavá, zatím očekáváme rozřešení kurzu EURUSD mimo oblast 1,08 1,10, ve které se odehrávala většina aktivit od zemětřesení v ECB z 3. prosince. Preferujeme pokles, avšak neuspokojivá americká data představují riziko.

 

O autorovi:

John Hardy, původem z Texasu, absolvoval Texaskou univerzitu v Austinu s vyznamenáním. Od roku 2002 pracuje v Saxo Bank. V oddělení měnové strategie a správy aktiv prošel různými pozicemi. Nyní John J. Hardy působí na pozici vedoucího oddělení měnové strategie Saxo Bank. Díky populárnímu a často citovanému každodennímu sloupku FX Update, který pravidelně využívají novináři, komunita traderů a klienti Saxo Bank, si vybudoval široký fanklub. Je pravidelným hostem a komentátorem televizních stanic jako například CNBC, CNBC Arabia a Bloomberg. Kromě svého sloupku a vystupování v médiích je autorem komentářů k aktuální situaci kolem hlavních měn, politiky centrálních bank, makroekonomických trendů atd. John Hardy poskytuje komentáře k FX a hlavním třídám aktiv z makroekonomického hlediska.

 

 

Saxo Bank:

Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank také na vybraných trzích poskytuje tradiční bankovní služby prostřednictvím Saxo PrivatBank. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve 25 pobočkách na pěti světových kontinentech.

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

15.01.2017Rok 2016: přelomový rok v oblasti hypoték Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688