TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  02.01.2016 14:42:42

ROK 2016: Co všechno se od 1. ledna mění? VELKÝ PŘEHLED

Důchodcům se od ledna zvýší penze o 40 korun, v únoru také dostanou jednorázový příspěvek 1200 korun. Naopak úplně končí druhý důchodový pilíř, v němž mohli lidé část odvodů do penzijního systému odvést do soukromých fondů.

 

Zároveň stoupne měsíční minimální mzda z 9200 na 9900 korun a základní hodinová sazba se zvedne z 55 na 58,70 . Drobní podnikatelé, kteří hradí minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění, budou muset ročně zaplatit o 660 korun více.

 

Půl milionu podnikatelů je také nově povinno podávat kontrolní hlášení u daně z přidané hodnoty. Všichni plátci navíc musí pořádat elektronické přiznání, zrušila se totiž dosavadní výjimka pro fyzické osoby.

 

Ode dneška také vstupuje v platnost novela o spotřebních daních. Zdražení se dotkne všech tabákových výrobků, spotřební daň bude růst v dalších třech letech postupně. Ještě letos může krabička cigaret zdražit o tři až čtyři koruny. Zároveň se na obalech objevují odpudivé obrázky orgánů kuřáka. Více čtěte zde.

 Lidé se naopak mohou těšit na den volna navíc. Velký pátek bude státním svátkem poprvé 25. března. Radovat se mohou také učitelé - škola je bude muset zaměstnat na 12 měsíců a nebudou tak na prázdniny propouštěni.

 

A změny pocítí i řidiči. Rychlostní silnice se přes noc přeměnily v dálnice a modré značky se symbolem automobilu se přesunuly na některé silnice 1. třídy. Na nich se tím pádem zvýšila povolená rychlost z 90 na 110 kilometrů v hodině.

 

Řidiči u silnice překvapí také nové značky - cedule upozorňující na vysoký pohyb chodců, doplňková značka označující jezdce na segwayi nebo upozornění na ovce, koně a žáby. Další novinkou jsou registrační značky "na přání". Majitelé aut si za poplatek mohou na značku vytisknout vlastní text, neměl by ale obsahovat vulgarity. Zjednoduší se také pravidla registrace vozidel, auto bude možné přihlásit na kterémkoli úřadě.

  

Změny se dotknou i občanských průkazů a pasů. Lidé starší 70 let dostanou občanky s prodlouženou platností, budou na 35 let a senioři si je tedy nebudou muset měnit každých 10 let jako dosud. Expresní pasy podraží z 1500 na 4000 korun a budou se strojově čitelnými údaji. Zároveň nebude jejich platnost omezena na půl roku a úřady je vydají do šesti pracovních dní.

 

O 5 % stoupají také tarifní platy v nemocnicích, zvyšují se odvody na zdravotní pojištění a zdravotní pojišťovny platí víc lékařům za léčení. Pojišťovna bude nově hradit i protonovou léčbu.

 

Začíná platit také novela o dani z nemovitých věcí, podle které daň z nabytí nemovité věci platí nově pouze kupec.

 

Znovu by mělo vzrůst také daňové zvýhodnění na další děti. Na druhé dítě se zvýší o 100 korun měsíčně, na třetí a další o 300 korun. Rodiny s jedním dítětem zvýhodněny na dani nebudou. Změnu zákona zatím poslanci neschválili, do druhého čtení půjde novela na první schůzi a mohla by začít platit v březnu.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688