Nový člen domácnosti: jak se připravit na domácího mazlíčka?

Podle průzkumu GFK koupila loni více než polovina našich domácností krmivo pro psa nebo kočku. Z toho se dá odvodit, že více než 50 % lidí má doma nějakého domácího mazlíčka. S blížícími se Vánocemi, kdy lidé začínají řešit, co si nadělí pod stromeček, můžeme očekávat, že počet mazlíčků se ještě navýší.

Volba totiž často padne právě na štěně, nebo kotě. Jenže mazlíčka nestačí jenom krmit a občas pohladit. Stejně jako ostatní členové domácnosti, i ti chundelatí potřebují vlastní zázemí, aby mohli být šťastní a dělat vám radost. Před pořízením je tedy třeba zvážit dosavadní možnosti domu nebo bytu a promyslet úpravy ještě před tím, než si mazlíčka domů „nastěhujete“. Přečtěte si následující tipy, abyste věděli, co všechno vzít v úvahu při přípravě na nového člena domácnosti.

Podlaha – největší nástraha

Při pořizování zvířete je třeba upravit vybavení domácnosti tak, aby byl spokojený mazlíček i jeho majitelé. Zvažte odstranění koberců, na kterých ulpívají zvířecí chlupy. Podlaha by měla mít takový povrch, aby po něm zvířatům neklouzaly tlapky. Ideální je vinylová krytina, která se navíc oproti dřevěné, či laminátové, dá čistit vodou. „Dřevěná podlaha dost často trpí pod drápky zvířat, které na ní nechávají škrábance a nevzhledné důlky. Pokud se chystáte rekonstruovat a zároveň zvažujete pořízení domácího mazlíčka, měli byste tomu úpravy v domácnosti přizpůsobit,“ radí Jitka Jechová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny. Novinkou, kterou volí alergici a právě i majitelé domácích mazlíčků, je přírodní linoleum. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, snažte se vybrat strukturovaný povrch – zamezíte tím viditelnosti škrábanců.

Nové trendy ve zvířecí říši

Vybavení domova pro zvířecí kamarády se neustále vyvíjí. Existují například tzv. zpomalovací misky se speciálními výstupky uzpůsobenými tak, aby mazlíček své krmení nehltal příliš rychle. Chcete-li zvířeti zabránit, aby chodilo na místa, kam nemá, můžete si pořídit sprej, který ho bude odrazovat. A novinkou ze světa technologií je možnost kontrolovat mazlíčka pomocí wi-fi kamery a bezplatné mobilní aplikace Hubble. Díky ní se můžete dívat, co se doma děje, a případně chlupatého kamaráda na dálku přes mikrofon napomenout.

Myslete na cestu dovnitř i ven

Pokud jste promysleli pohyb mazlíčka uvnitř bytu, je čas myslet na jeho venkovní aktivity. Budete zvířeti otevírat dveře pokaždé, když bude chtít vyběhnout ven, nebo mu pořídíte vlastní vchod? Už slyšíte to kňučení ve čtyři ráno? Ano, nejspíše pořídíte mazlíčkovi vlastní dvířka. Cenově se vejdou do tisíce korun a ocení je především ti, kteří bydlí v domě se zahradou.


Zkontrolujte plot, aby se pes nezaběhl

Zvládne váš plot „nájezdy“ zvědavého štěněte? A je dostatečně vysoký, aby zabránil kočce v jeho překonání? Nejsou v něm díry, které vy sice nevidíte, zato pes je vyčmuchá během chvilky? Věnujte čas kontrole oplocení kolem vaší zahrady. Pokud je staré a už v něj nemáte důvěru, před příchodem zvířete si raději pořiďte nové.

Mějte cvičiště u sebe na zahradě

Pokud si nadělujete psa, neměli byste zanedbat jeho výcvik. Máte-li velkou zahradu a dostatečnou peněžní zásobu, můžete si pořídit tzv. agility překážky, jejichž cena se pohybuje od jednoho do deseti tisíc korun. „Každý pes potřebuje trénovat tělo i mozek. Nejlepší je psa zaměstnat třeba vyhledáváním určitých hraček po domě či zahradě. Nezapomeňte, že pejsek je člen smečky, jež má mít svá pravidla, která je nutno dodržovat, jedině tak bude váš pes spokojený,“ říká Pavla Kodrlová, cvičitelka domácích mazlíčků a závodních psů z výcvikového střediska Drapa.

Zajistěte sobě i zvířeti bezstarostný život

Přirozeně chcete udělat vše pro to, aby se mazlíčkovi u vás dobře bydlelo a nikdo nelitoval jeho pořízení. Jenže některé věci zkrátka neovlivníte. Zvířata mohou nečekaně onemocnět, a ačkoliv se při běžné návštěvě u veterináře vejdete do 300 , musíte počítat s tím, že operativní zákroky se pohybují v řádu tisíců korun. Do výdajů nezapomeňte započítat povinné očkování psů proti vzteklině pohybující se kolem 200 . A pokud budete se svým novým mazlíčkem i cestovat, počítejte s necelou tisícovkou za očipování a vystavení pasu.

Může se také stát, že zvířata způsobí velkou škodu na vašem nebo cizím majetku, proto byste měli myslet i na jejich pojištění. „Jakmile si pořídíte psa či kočku, jste za něj stoprocentně zodpovědní. S novým občanským zákoníkem přišla tzv. objektivní odpovědnost. To znamená, že majitel je za škodu způsobenou zvířetem odpovědný vždy, a to bez ohledu na to, zda ji zavinil nebo ne. Pokud váš čtyřnohý přítel někoho pokouše, zraní nebo něco rozbije, budete muset uhradit škodu,“ upozorňuje Ivana Buriánková, tisková mluvčí České pojišťovny. Cena pojištění se vypočítává podle velikosti zvířete, u menšího zvířete průměrně vyjde na 1 700 korun a u většího přibližně na 2 500 korun.

Ještě stále si přejete sobě nebo dětem letos nadělit zvířátko? Jistě to bude ta nejlepší investice, a se správně zařízeným domem či bytem se budou mít lépe všichni jeho obyvatelé.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky