Okénko investora  |  28.12.2015 15:00:06

„Weapon Stocks“ – Jak si vedly hříšné akcie během roku 2015?

Tzv. „hříšné akcie“ (z angl. „sin“ stocks) byly pro investory dlouhodobě spolehlivým místem k nalezení stabilního výnosu. Akcie společností, které se zaměřují na alkohol, tabák a hazardní hry, mají často velký potenciál. Nevýhodou je však značná tendence podléhat ekonomické recesi, což může dosti zamávat s výkonností investorova portfolia. Kromě alkoholu, tabáku a hazardu je tu však ještě čtvrtá kategorie, výrobci zbraní a střeliva.

Jaké jsou nejznámější prokleté firmy a jaká je jejich výkonnost se nyní podíváme v následujícím článku.

Lockheed Martin Corporation (NYSE: LMT)
Průmyslové zboží | Letectví / Obranné produkty a služby | USA
Index: S&P 500
Cena: 218,56 USD (28. 12. 2015)

Lockheed Martin Corporation je bezpečnostní a letecká společnost zabývající se výzkumem, designem, vývojem, integrací a podporou perspektivních technologických systémů a výrobou pro obranu, civilní a komerční využití. Její obchodní aktivity převažují nejen ve Spojených státech, ale i v mezinárodním měřítku. Aby toho nebylo málo, společnost poskytuje manažerské, inženýrské, technické, vědecké, logistické a informační služby. Okruh její působnosti je tedy značně rozšířen. Společnost se dělí na několik segmentů, jež se zabývají specifickými projekty. Letecká divize nabízí vojenská letadla, jak bojové tak vzdušně mobilní stroje, bezpilotní vzdušné prostředky a související technologie. Mezi její nejznámější výrobní programy patří stíhací letoun F16 Fighting Falcon, neviditelný stíhací letoun z řady stealth F22 Raptor, čtyřmotorový transportní letoun C-130 Hercules, či víceúčelový taktický transportní letoun C-5M Super Galaxy. Divize Systems & Global Solutions nabízí služby v oblasti správy, integrovaných informačních technologií a technologických řešení pro civilní obranu a vládu USA. Segment Missiles and Fire Control poskytuje letecké a raketové obranné systémy, taktické rakety a útočné vojenské systémy vzduch-země. Provádí podporu systémů ponorek, bojových lodí a námořní i pozemní protiraketové obrany. V neposlední řadě The Space Systems divize nabízí satelity, strategické a obranné raketové systémy a systémy přepravy ve vesmíru. Společnost byla založena v roce 1909 a sídlí v městě Bethesda, v americkém státě Maryland.

Společnost každý rok obdrží spoustu zakázek od amerického Pentagonu na vývoj nových moderních zbraňových systému, letadel a vesmírných zařízení. V současnosti probíhá jeden z nejnákladnějších vojenských programů v novodobé historii. Lockheed Martin F-35 Lightning II je program schválený ministerstvem obrany USA za účelem vytvoření jednotného víceúčelového stíhacího letounu, který by se měl v letech 2015 a 2016 zařadit do výzbroje USAF (Letectvo), USN (Námořnictvo), USMC (Americká námořní pěchota) a spojenců NATO (Severoatlantická aliance). Nový typ stíhacího letounu by měl nahradit verze, jako jsou F16, F18 a Harrier. F-35B je konvenční stíhací stroj s velkým poměrem tahu k hmotnosti. Svým řešením připomíná větší, pokročilejší a také dražší dvoumotorový F-22 Raptor, který také ve stavech USAF doplní. Všechny verze F-35 jsou stealth (neviditelné pro radar), ovšem za předpokladu, že mají veškerou výzbroj na čtyřech vnitřních závěsnících. Kolmým startem připomíná anglo-americký Harrier.

LMT - F35 Jet

Raytheon Company (NYSE: RTN)
Průmyslové zboží | Letectví / Obranné produkty a služby | USA
Index: S&P 500
Cena: 126,29 USD (28. 12. 2015)

Raytheon Company je přední nadnárodní korporace se sídlem v americkém státu Massachusetts a jeden z největších dodavatelů zbraní a vojenské techniky na světě. Vyvíjí obranné systémy a související elektroniku. Je to největší výrobce řízených střel na světě. Stejně jako u Lockheedu se společnost dělí na několik divizí: integrované obranné systémy, zpravodajské a informační systémy, raketové systémy, technické služby, vesmírné a letecké systémy. V současnosti zaměstnává okolo 61 tisíc zaměstnanců z celého světa a roční obrat činí cca 23 mld. dolarů, což ze společnosti činí jednoho z největších dodavatelů vojenské techniky na světě. Raytheon se z 90 % zaměřuje na poskytování vojenské obranné techniky. V posledních několika letech se společnost začala zajímat i o nekonvenční neusmrcující zbraně (non-lethal weapons) a zbraně s řízenou energií.

Americký Raytheon MIM 104 Patriot patří k nejznámějším mobilním systémům protivzdušné obrany, který lze použít jak proti letadlům, tak proti střelám s plochou dráhou letu a i taktickým balistickým raketám v poslední fázi letu. Používá ho dvanáct zemí světa včetně USA a čtyř dalších zemí NATO. Střela se během posledních 30 let dále vyvíjela a využívala se v několika verzích, z nichž poslední je PAC-3. Své kvality osvědčil Patriot za první války v Perském zálivu na počátku 90. let, kdy likvidoval irácké střely Scud. Tento systém protivzdušné obrany nadále představuje hlavní prostředek americké taktické obrany proti ohrožení ze vzduchu.

Raytheon Patriot PAC-3

Northrop Grumman Corporation (NYSE: NOC)
Průmyslové zboží | Letectví / Obranné produkty a služby | USA
Index: S&P 500
Cena: 190,11 USD (28. 12. 2015)

Northrop Grumman je mezinárodní korporace, která byla založena v roce 1927 jako Northrop a svůj současný název získala v roce 1994 akvizicí společnosti Grumman. Northrop Grumman má sídlo v Los Angeles, USA. NOC je čtvrtá největší celosvětová společnost poskytující produkty a služby pro vojenskou obranu (defence contractor) hned po Lockheed Martin, Boeing a britským BAE Systems. Více než tři čtvrtiny výnosů korporaci generují smlouvy na dodávky vojenské techniky. Společnost buduje válečné a letadlové lodě, vojenskou leteckou a námořní techniku, protiraketové obranné systémy a družice. Současně dodává elektronické senzory a vlastní elektronické systémy, které tvoří kolem 20 % jejího prodeje. Northrop Grumman poskytuje i služby a to zejména v oblasti informačních technologií. S tržbami přes 24 mld. dolarů je v současnosti největší výrobce námořních plavidel na světě. Společnost zaměstnává 64 300 zaměstnanců a čisté zisky se každoročně pohybují mezi 2 až 3 mld. dolarů.

Mezi nejznámější úspěchy firmy Northrop Grumman patří americký víceúčelový strategický bombardér B-2 Spirit, využívající technologii stealth, díky které může snadno pronikat i nad velmi dobře střežená území. Konstrukce je převážně z uhlíkových kompozit a je velmi náročná na údržbu (na jednu hodinu letu připadá v průměru 16 servisních hodin). Letoun se ale díky ní omezuje na minimum množství vyzářených či odražených zvukových, infračervených, optických i radarových signálů. Spirit byl navržen jako budoucí náhrada za bombardéry B-1 Lancer. Během osmdesátých let stál jeho tajný vývoj 23 miliard dolarů. Poprvé byl představen veřejnosti 22. listopadu 1988 v kalifornském Palmdale. První prototyp B-2 vzlétl roku 1989 a v prosinci 1993 byl vyroben první sériový stroj. Původně bylo objednáno 135 ks, později byla objednávka snížena na 75 ks a nakonec bylo vyrobeno jen 21 ks. I díky tomu prudce rostla cena jednoho letounu, která dosahovala v roce 1998 přesně 1,157 mld. USD. Spirit je tak považován za nejdražší letoun v historii. Operačně byl poprvé nasazen v roce 1999 v Kosovu, kdy stroje letěly ze středu USA bez mezipřistání, jen s několika tankováními za letu, k cíli i zpět.

Northrop B-2 Spirit

General Dynamics Corporation (NYSE: GD)
Průmyslové zboží | Letectví / Obranné produkty a služby | USA
Index: S&P 500
Cena: 139,84 USD (28. 12. 2015)

General Dynamics je konglomerát zabývající se vojenskou výrobou a výzkumem. Dnešní podoba společnosti vznikla fúzemi s jinými firmami, odkupy konkurenčních společností a prodeji vlastních závodů. Aktivita společnosti je rozdělena do čtyř hlavních segmentů: námořní systémy, bojové systémy, informační systémy a technologie a letectví a kosmické systémy. V současné době se jedná jednu z největších zbrojních společností na světě, s čistým ziskem 2,94 mld. dolarů ročně, která zaměstnává téměř 100 000 lidí.

Světově nejznámějším produktem General Dynamics je bezesporu F-16 Fighting Falcon, jehož výrobu však převzal v roce 1993 Lockheed. Mezi další úspěchy patří obrněná vozidla M1 Abrams, IAV Stryker a LAV-25. Společnost se zaměřuje také na námořní bojové stroje, přesněji ponorky třídy Ohio a Virgina. Velký ohlas vzbudila první americká mezikontinentální balistická střela SM-65 Atlas. Byla vyvíjena v 50. letech 20. století společností Convair a poté General Dynamics. Její vojenská kariéra byla relativně krátká, od roku 1959 do 1966. Použité technologie a konstrukční principy byly však na takové úrovni, že daly vzniknout celé rodině kosmických nosných raket Atlas, které jsou stále ve službě. Raketa dokázala dopravit až čtyři termonukleární hlavice W-38 na vzdálenost 18 500 kilometrů. Po vyřazení byla většina raket modifikována na nosné rakety a sloužily až do roku 1995.

General Dynamics M1-Abrams

AeroVironment, Inc. (Nasdaq: AVAV)
Průmyslové zboží | Letectví / Obranné produkty a služby | USA
Cena: 29,77 USD (28. 12. 2015)

Společnost AeroVironment navrhuje, vyrábí a provozuje bezpilotní letecké systémy UAS (z angl. Unmanned aircraft systems) a účinné energetické systémy EES převážně ve Spojených státech, ale i v globálním měřítku. Firma nabízí malé bezpilotní letouny pro vojenské zpravodajství, sledování, průzkum a komunikaci za účelem vyhodnocování geografických dat pro vojenské taktické a bojové mise. Letouny bezdrátově přenášejí video a informace pozemním řídícím stanicím odkud jsou letadla pilotovány přes vojenského operátora. UAS jsou uzpůsobeny i pro opakované použití raketových systémů a bomb. Společnost rovněž zajišťuje veškerou provozní podporu a servisní kontrolu. Hlavními odběrateli produktů společnosti je americké ministerstvo obrany, včetně americké armády, námořní pěchoty, speciálních jednotek a letectva. Nemalou část prodeje tvoří dále komerční a spotřebitelský segment. Společnost byla založena v roce 1971 a sídlí ve městě Monrovia v americké Kalifornii.

AeroVironment RQ-11 Raven SUAV

Elbit Systems Ltd. (Nasdaq: ESLT)
Průmyslové zboží | Letectví / Obranné produkty a služby | Izrael
Cena: 86,84 USD (28. 12. 2015)

Elbit Systems je jedním z největších izraelských výrobců elektronických obranných systémů a pokročilých zbraní. Byl založen v roce 1967, sídlí v Haifě a má přes téměř 12 tisíc zaměstnanců, z čehož 2000 z nich v USA. Vyrábí bezpilotní letouny, optoelektroniku, věžové komplety, helmy pro noční vidění a jinou vojenskou techniku. Elbit působí také na území Spojených států, kde se nacházejí jeho dceřiné firmy: IEI (Alabama), Kollsman (New Hampshire), VSI (Kalifornie) a EFW (Texas). Dceřiná společnost Kollsman se stala součástí konsorcia, které uzavřelo kontrakt s americkým ministerstvem vnitřní bezpečnosti, na vytvoření systému SBInet, který by měl monitorovat americko-mexickou hranici.

Mezi největší úspěchy společnosti patří bezpilotní letouny Elbit Hermes 450 a 900, které spadají pod tzv. unmanned aerial vehicle (UAV) navržené pro taktické mise ve střední výšce letu. Maximální výška letu činí 9 1000 metrů a stroje vydrží ve vzduchu přes 30 hodin. Tyto bezpilotní drony váží cca 970 kg a mají rozpětí křídel 15 metrů.

Elbit Hermes 900

Smith & Wesson Holding Corporation (Nasdaq: SWHC)
Průmyslové zboží | Letectví / Obranné produkty a služby | USA
Cena: 21,99 USD (28. 12. 2015)

Firma Smith & Wesson Holding Corporation patří mezi největší americké výrobce a prodejce střelných zbraní. Svou podnikatelskou činnost zaměřuje nejen na Spojené státy, ale působí i v mnoha dalších zemích celého světa. Společnost byla založena v roce 1852 pány Horacem Smithem a Danielem Baird Wessonem, ti se usídlili se ve státě Connecticut a okamžitě začali s vývojem nového typu opakovací pistole. Díky získanému patentu na revolver, používající jednotné kovové náboje, si firma zajistila monopol na trhu. Od roku 1859 se společnost rozrostla do takové míry, že potřebovala nové zázemí a přesídlila do Springfieldu ve státě Massachusetts, kde sídlí dodnes. Koncem 70. let 19. století se firma zabývala také vývojem malých revolverů. V roce 1913 reagovala na menší poptávku po revolverech výrobou pistolí. Roku 1939 však měla zbrojovka opět finanční problémy, zachránila ji spolupráce s britskou armádou. V padesátých letech začal Smith & Wesson vyrábět také sportovní pistole.

Mezi vyráběný a současně nabízený sortiment produktů a služeb patří prodej krátkých (pistole a revolvery) a dlouhých střelných zbraní (sportovní, lovecké jednočinné, samočinné a brokové palné zbraně), střelné zbraně na bázi černého prachu, tiché chladné zbraně (nože, kuše) a související produkty (náboje, lovecké i outdoorové oblečení, příslušenství ke zbraním, pouta a mnohé další doplňky). Společnost Smith & Wesson Holding Corporation prodává své výrobky pod značkami Smith & Wesson, M&P, Thompson/Center Arms a Performance Center. Mezi další služby patří poskytování služeb v oblasti kování a tepelného zpracování kovů a povrchných kovových úprav a poskytování podpory a služeb zákazníkům třetích stran. Výrobky prodává zejména sektoru bezpečnostních agentur, federálním, státním a okresním donucovacím orgánům a americkým vojenským složkám, dále pak podnikům, maloobchodníkům a koncovým spotřebitelům pro osobní ochranu zdraví, života a majetku.

Smith & Wesson revolver

Olin Corp. (NYSE: OLN)
Základní materiály | Speciální chemikálie | USA
Cena: 18,53 USD (28. 12. 2015)

Společnost Olin Corporation byla založena v roce 1892 a sídlí v americkém městě Clayton, ve státě Missouri. Zabývá se výrobou a prodejem produktů z alkalických chloridů nejen ve Spojených státech, ale i v mezinárodním měřítku. Společnost provozuje tři hlavní segmenty: produkce alkalických chloridů, distribuce chemických přípravků a segment Winchester.

Segment produkce alkalických chloridů produkuje chlór/hydroxid sodný, který se používá v celulóze a zpracování papíru, chemické výrobě a čištění vody. Dále při výrobě vinylchloridu, bělidel a pracích bělení, bazénové chemie a dezinfekce, domácích čisticích prostředků, výroby textilu, papíru a celulózy. Tento segment v neposlední řadě nabízí kyseliny pro chlorovodíkové pro výrobu a úpravu oceli, ropy, zemního plynu a plastů. Segment distribuce chemických přípravků distribuuje bělící výrobky (hydroxid solný, hydroxid draselný a kyselinu chlorovodíkovou). Segment Winchester nabízí příslušenství a střelivo pro pistole, malorážky, brokovnice a pušky pod značkou Winchester. Dále výroba vojenské munice pro použití pěchoty a příslušenství namontovalné na ruční palné zbraně.

Winchester shotgun ammo

Nyní se podívejme, jak si vedly jednotlivé tituly od začátku roku k datu zveřejnění článku 28. 12. 2015 (YTD 2015). Největšího zhodnocení mezi čistě vojenskými akciemi dosáhla společnost Elbit Systems Ltd. (Nasdaq: ESLT) s úctyhodnými 40,63 %. Druhého největšího růstu cen akcií připsala společnost Northrop Grumman Corporation (NYSE: NOC) s 25,83 %. Velmi vyrovnané byly zisky společností Raytheon Company (NYSE: RTN), zhodnocení 14,59 %, a Lockheed Martin Corporation (NYSE: LMT), se zhodnocením 11,72 %. Téměř 6% růst připsala společnost AeroVironment, Inc. (Nasdaq: AVAV). Jediným titulem z tohoto těžšího zbrojařského segmentu, který se dostal do záporných hodnot, byl General Dynamics Corporation (NYSE: GD), jež odepsal 0,59 %. Kromě posledně zmíněného titulu, tak všechny tyto společnosti za letošní rok výrazně překonaly dva hlavní americké indexy S&P 500 (+0,10 %) a DJIA (-1,52 %).

Komparace akcií - LMT, RTN, NOC, GD, AVAV, ESLT - YTD 2015

V segmentu palných zbraní a výroby munice byl rozdíl mnohem razantnější. Akcie společnosti Smith & Wesson Holding Corporation (Nasdaq: SWHC) si od začátku roku připsaly neuvěřitelných 132,21 %. Společnost vyrábějící munici Olin Corp. (NYSE: OLN) za letošní rok odepsala 18,62 %. Jelikož segment Winchester tvoří pouze třetinu produkce společnosti, lze tento pokles připisovat spíše hlavnímu chemickému zaměření společnosti. 

Komparace akcií - SWHC, OLN - YTD 2015

Navzdory tomu, že USA dlouhodobě mluví o snížení investic do zbrojního průmyslu, akcie zbrojařských společností představují zajímavou složku k diverzifikaci portfolia. Armáda představuje nenahraditelnou součást fungujícího národa, přičemž vstup dalších firem do tohoto odvětví je velmi omezen. Jak si povedou společnosti příští rok bude determinováno nejen aktuální hospodářskou situací ve Spojených státech, ale také geopolitickou situací ve světě, zejména pak eskalující situací na Blízkém a Středním východě.

Ing. Libor Stoklásek

Absolvent manažersko-ekonomického studijního programu Mendelovy univerzity v Brně a navazujícího studia programu hospodářská politika a správa se zaměřením na finance a investiční management. Problematice kapitálových trhů a burzovního obchodování se začal naplno věnovat už během studia. Po absolvování patnácti měsíční praxe u společnosti Grant Capital a.s. se začlenil do managementu investičního projektu STOX.CZ.

logo STOX.CZ
STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )

Přečtěte si také:

26.10.2021Rok a půl od prvních lockdownů: Jak si vede EU, UK a USA? Olívia Lacenová (O. Lacenová)
10.10.2018Jak si letos vedou akcie a další aktiva? Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688