Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  23.12.2015 23:57:53

23. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové trhy ve středu třetí den za sebou výrazně posilovaly. Wall Street podpořily příznivé údaje z domácí ekonomiky a oživení cen ropy, které zvedlo akcie ropných společností. Obchodování je před svátky tradičně slabé. Středa byla poslední plný obchodní den tohoto týdne. Ve čtvrtek bude obchodování v USA zkrácené, trhy uzavřou v 19.00 středoevropského času.

Index Dow posílil o 1,06 % na 17 602,61 bodu, S&P 500 připsal 1,24 % na 2 064,29 bodu a Nasdaq zpevnil o 0,9 % na 5 045,93 bodu.

Americké akcie (23. prosince 2015)
Zdroj: Google

Index S&P 500 se díky středečnímu růstu opět přehoupl za celý rok do zisku. Nejlépe si letos zatím vede Nasdaq, který od počátku roku zpevnil o více než 6 %. Index Dow naopak stále zůstává za celý rok procento v mínusu.

Mnozí analytici ale upozorňují, že je takzvaná šíře trhu letos velice malá. Bez akcií FANG (Facebook, Amazon, Netflix, Google) by S&P 500 byl v mínusu. Nad svým 200denním průměrem je aktuálně jen zhruba 28 % akcií z indexu, což je asi polovina oproti stavu na začátku roku.

Index S&P 500 ve středu vedl nahoru energetický sektor, který posílil o více než 4 %. Za celý rok je stále však nejneúspěšnějším odvětvím, ztrácí 20 %. Druhým nejvýkonnějším sektorem indexu byl ve středu sektor základních materiálů, který je za celý rok téměř 9 % v červených číslech. Nahoru ho vedly akcie Freeport McMoRan, které vystřelily vzhůru o 16 %, od začátku roku se propadly o 68 %.

Akcie ExxonMobilu vzrostly o více než tři procenta, Chevron získal téměř čtyři procenta. Ceny ropy díky nečekanému poklesu zásob na americkém trhu vzrostly o tři až čtyři procenta a oživily z mnohaletých minim z předešlých dní.

Trh podpořily také údaje, podle nichž se spotřebitelské výdaje v USA minulý měsíc zvýšily o 0,3 %. Osobní příjmy díky vzestupu mezd vzrostly osmý měsíc po sobě.

Výnosy amerických dluhopisů ve středu rostly, dvouletý dluhopis se pohyboval kolem 0,99 % a desetiletý na 2,26 %.

Hlavní středeční události na amerických trzích:

  • Osobní příjmy i výdaje amerických spotřebitelů se v listopadu meziměsíčně zvýšily o 0,3 %. Růst výdajů byl v souladu s odhady, v případě příjmů se čekal slabší růst o 0,2 %. Jádrové výdaje na osobní spotřebu, které Fed považuje za preferovaný inflační ukazatel, meziměsíčně stagnovaly a ve srovnání s loňským listopadem stouply v souladu s odhady o 1,3 %.
  • Prodeje nových domů ve Spojených státech v listopadu meziměsíčně vzrostly o 4,3 % na celoročně přepočítané tempo 490 tisíc jednotek. Čekal se slabší růst o dvě procenta. Údaje za říjen byly revidovány na +6,3 % a 470 tisíc jednotek z +10,7 % a 495 tisíc jednotek.
  • Index spotřebitelské důvěry Michiganské důvěry podle finálních údajů v prosinci vzrostl na 92,6 bodu. Předběžná data počítala s růstem ukazatele na 91,8 bodu z 91,3 bodu v listopadu. Trh čekal, že prosincový rychlý odhad bude revidován na 92 bodů.
  • Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v listopadu meziměsíčně stagnovaly, bez dopravních prostředků se o 0,1 % snížily.
  • Americký ropný gigant ConocoPhillips se po 25 letech stáhl z Ruska. Společnost tento týden oznámila, že prodala svůj podíl ve společném podniku vytvořeném s ruskou státní ropnou firmou Rosněfť. "Byl to náš poslední majetek v Rusku," řekl agentuře AFP mluvčí ConocoPhillips.
  • Ceny ropy nezůstanou nízké navždy. K hodnotám kolem 100 dolarů za barel se ale jen tak nevrátí. Vyplývá to z nejnovější předpovědi Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Ropný kartel předpovídá, že v roce 2020 se bude v reálném vyjádření černé zlato prodávat asi za 70 USD za barel a teprve v roce 2040 za 95 USD za barel. Poptávka po ropě od členů OPEC bude podle kartelu za pět let mírně nižší než nyní, i když ne tak nízká, jak se dosud předpokládalo.
  • D.A. Davidson zvyšuje cílovou cenu akcií Nike na 156 ze 145 USD, Susquehanna Financial ji zvyšuje na 152 ze 145 USD.
  • FBR snižuje cílovou cenu akcií Apple na 150 ze 175 dolarů.
  • Susquehanna Financial snižuje cílovou cenu akcií Chesapeake Energy na 7 z 10 USD.
  • Raymond James snižuje doporučení na akcie Steelcase na "market perform" ze "strong buy".
  • Počet aktivních ropných vrtů v USA klesl tento týden o 3 na 538.

 

Pokračování shrnutí středečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Akcie: Téměř sedmiletý býk ještě není zralý na jatkaAkcie: Téměř sedmiletý býk ještě není zralý na jatka

Historie napovídá, že bychom "přestárlý" býčí trend na trhu s akciemi ještě neměli odepisovat.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688