Barbora Dlabáčková (MasterCard)
Osobní finance  |  22.12.2015 12:43:31

Bezkontaktní technologie a mýty kolem nich

Bezkontaktní kartu má dnes skoro každý z nás, a téměř polovina držitelů bezkontaktních platebních karet dokonce využívá tuto rychlou možnost placení několikrát týdně. Je zřejmé, že si Češi inovaci v placení rychle osvojili, přesto však může být někdo na pochybách, na jakém principu je bezkontaktní technologie založena a zdali je bezpečná. Společnost MasterCard připravila seznam nejčastějších mýtů, které kolují mezi veřejností, společně s objasněním jejich nepravdivosti. Následující odstavce navazují na článek, jenž byl publikován v minulém měsíci.[1]

Mýtus č. 4 – Podvodníci mohou elektronicky zneužít informace z mojí karty/zařízení pro krádež identity

Existuje jasný rozdíl mezi krádežemi identity, kdy dochází ke zneužití totožnosti konkrétní osoby, a podvody s platebními kartami, kdy dochází ke zpronevěření informací z karty za účelem provádění neoprávněných nákupů. Vzhledem k tomu, že karty vysílají minimální množství informací, je velmi malé riziko, že by mohlo dojít ke krádeži identity.  

Mýtus č. 5 – Bezkontaktní funkci na kartě si můžu vypnout sám doma

V případě, že člověk vlastní bezkontaktní platební kartu a využití této technologie mu nevyhovuje, může ji používat jako klasickou „kontaktní kartu“, tedy vkládat ji do terminálu a zadávat PIN i při transakcích nižších než 500 . Pokud mu ani toto nestačí, měl by kontaktovat svou banku, některé umožňují vypnutí funkce, jiné mu nabídnou výměnu za klasickou „kontaktní kartu“. Na internetu koluje celá řada „zaručených“ návodů, jak bezkontaktní funkci na kartě vypnout – tyto domácí pokusy však ve většině případů povedou ke kompletnímu zničení celé karty! „Lidí, kteří chtějí vyměnit bezkontaktní kartu za kontaktní, je naprosté minimum. Většinou je to naopak, lidé s klasickými kontaktními kartami žádají své banky o výměnu za kartu bezkontaktní, jejíž použití je rychlejší a komfortnější. Pokud se však někdo rozhodne, že o bezkontaktní kartu nemá zájem, měl by vždy kontaktovat svou banku. Domácí znehodnocování bezkontaktních karet samozřejmě funguje, ale pouze tak, že si ve finále zničíte celou kartu a musíte si zažádat o novou,“ vysvětluje Miroslav Lukeš, generální ředitel MasterCard pro Českou republiku, Slovensko a Rakousko.

Mýtus č. 6 – Bezkontaktní technologie jsou méně bezpečné než magnetické proužky, protože se jedná o obousměrnou rádiovou komunikaci mezi terminálem a platební kartou.

Bezkontaktní platby umožňují svým vlastníkům větší míru kontroly, jelikož při platbě nemusí kartu vůbec dávat z ruky, a nemůže tak dojít k jejímu zneužití ze strany obchodníka. Unikátní autorizační kód pro každou transakci zaručuje, že není možné provádět podvodné transakce opětovným zadáním téhož kódu. Bezkontaktní karty nevysílají informace o třímístném kódu, který se nachází na zadní straně karty (CVC kód), vašem jménu, adrese ani dalších osobních údajích.



[1] Článek je dostupný na adrese: https://www.kurzy.cz/zpravy/390028-bezkontaktni-myty/

 
Logo MasterCard MasterCard (NYSE: MA) je jednička v inteligentních, pohodlných a bezpečných platbách. Provozuje nejrychlejší síť pro zpracování plateb, která propojuje spotřebitele, finanční instituce, obchodníky, vlády a podniky ve více než 210 zemích a teritoriích celého světa. Produkty a řešení společnosti MasterCard ještě více usnadňují, zabezpečují a zefektivňují každodenní obchodní činnosti – například nakupování, cestování, podnikání a hospodaření s financemi.
Více informací na: www.mastercard.com
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688