BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  22.12.2015 11:42:14

Čína plánuje nové stimuly, ropa a akcie ožívají. Analýza GBP/USD, EUR/USD, AUD/USD

Evropské akciové trhy v úterý mírně posilují. Optimismus čerpají z USA, kde včera nakonec indexy zavřely v zelených číslech. Akciovému trhu rovněž pomáhá stabilizace ceny ropy, kterou povzbudila slova čínských politických představitelů. Ti oznámili, že v příštím roce aplikují mnohem flexibilnější fiskální a monetární politiku. Investoři sázejí hlavně na další měnové stimuly, což je pro akciové trhy hnacím motorem. Posilují zejména automobilky Volkswagen a Daimler, protože Čína je jejich klíčovým trhem.

Americkým akciovým burzám v pondělí pomohl růst titulů jako Apple, Microsoft a posílení zdravotnických titulů poté, co se podle poslední statistiky stalo více Američanů součástí systému zdravotního pojištění. Index Dow Jones stoupl o 0,72 procenta na hodnotu 17 251,75 bodu, širší index S&P 500 získal 0,78 procenta a skončil na úrovni 2 021,22 bodu, technologický Nasdaq Composite včera přidal 0,93 procenta na 4 968,92 bodu.

Dolar je v úterý ráno stabilní proti euru a obchoduje se kousek nad úrovní 1,0910, poté co včera euro posílilo o 0,4 procenta díky uzavírání krátkých pozic, které byly otevřeny před víkendovými španělskými parlamentními volbami. Zisky eura však byly limitovány, protože žádná ze španělských parlamentních stran nezískala většinu v podobě 176 křesel, což zhoršuje vyhlídky na aplikaci dalších ekonomických reforem. Vládnoucí strana Lidovců (PP) premiéra Marina Rayoje ve volbách zvítězila, avšak podle konečných výsledků obsadila jenom 123 křesel (28,7 procenta hlasů).

Severomořská ropa Brent se včera propadla na nová 11letá minima, díky čemuž zůstal kanadský dolar pod prodejním tlakem. V pátek se podíval měnový pár USD/CAD nad hodnotu 1,40. V pondělí se mu od ní nepodařilo odlepit, když ropa pokračovala v poklesu. USD/CAD za letošní rok posílil o neuvěřitelných 19 procent.

Australský dolar tížen slábnoucí ekonomickou aktivitou Číny a poklesem ceny komodit, zejména železné rudy letos proti USD ztratil 12 procent.

Index německé spotřebitelské důvěry GFK za prosinec roste na 9,4 bodu z listopadového 9,3 bodu. Odhad trhu byl 9,3 bodu.

Hlavní události dnešního dne bude publikace dat HDP z USA za třetí čtvrtletí. V 14:30 budou zveřejněny hodnoty třetího finálního a tedy nejpřesnějšího měření HDP největší ekonomiky světa. Zítra je státní svátekJaponsku. Obchodní hodiny v průběhu vánočních svátků na jednotlivých instrumentech naleznete zde.

GBP/USD se na denním grafu pohybuje u dolní hrany klesajícího klínu.  Rozsah pohybu GBP/USD se díky klínové formaci zužuje. Zde by libra mohla najít sílu k odrazu a k posílení k horní hraně klínu.

Graf vložit z přílohy



EUR/USD naplňuje v rostoucím kanálu formaci dvojitého dna, na níž jsme upozorňovali předchozí týden i ve včerejším videu. Podle teorie technické analýzy je cílem formace dvojitého dna hodnota 1,0940, která již byla testována. Aktuálně sledujeme, zda má euro sílu se podívat nad cíle vytýčené dvojitým dnem a zdolá hodnotu 1,0940, nebo se propadne pod dolní hranu rostoucího kanálu, což bude signálem k prodeji. Monitorovat bychom měli i oscilátor MACD, zda se na něm nevytvoří medvědí divergence (nižší vrchol).

Graf vložit z přílohy



AUD/USD se zalekl dolní hrany vlajkové konsolidující formace. Měnový pár konsoliduje ve vlajce svůj předchozí výprodej a páteční silnou býčí svíčkou dal jasně najevo, že v ní ještě zůstane.

Graf vložit z přílohy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688