Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  22.12.2015 06:00:55

Čína a tržní hospodářství? Svaz průmyslu a dopravy poukazuje na rizika

Čína dlouhodobě usiluje o status tržního hospodářství. Podle Svazu průmyslu a dopravy je to logický krok, který má svá rizika.

Čína o status tržního hospodářství usiluje již delší dobu, a pokud ho obdrží, bude se jednat o zlomový okamžik v ekonomických, ale i v politických vztazích mezi Čínou a Evropskou unií. Čína je náš stále významnější obchodní partner, udělení statusu by bylo logickým završením jejího patnáctiletého členství ve Světové obchodní organizaci (WTO). Jeho udělení však bude také spojeno s vysokými riziky pro klíčová odvětví průmyslu v Evropě.

Svaz průmyslu a dopravy proto požaduje vyhodnocení všech rizik s udělením statusu spojených a důrazně žádá, aby se pokračovalo v jednání, a to zejména s ohledem na následující aspekty probíhající diskuse mezi Čínou a EU.

V první řadě bude nutné vyjasnit, zda je nutné v roce 2016 o udělení statusu tržního hospodářství Číně jednat. Když Čína vstupovala v roce 2001 do WTO, přijala status netržního hospodářství na dobu 15 let. Nyní očekává, že jí v prosinci 2016, po uplynutí této lhůty, bude status tržního hospodářství udělen automaticky na základě vypršení článku 15 (a)(ii) přístupového protokolu Číny do WTO. Podle stanoviska konfederace BUSINESSEUROPE se však o udělení statusu může jednat odděleně a jeho udělení není na vypršení tohoto pododstavce závislé.

EU má striktní kritéria, komu může status udělit a ještě v roce 2011 Čína tato kritéria plně nesplňovala. To bylo také naposledy, kdy se plnění těchto kritérií hodnotilo. Čína se již dalšího hodnocení nezúčastnila. Evropská komise tak bude muset jasně definovat, jakým způsobem hodlá hodnotit, zda Čína splňuje požadavky EU k udělení statusu.

Bude také nutné, aby EU vyhodnotila možné dopady udělení statusu na evropský průmysl. Již nyní je evidentní že by si EU měla ponechat možnost, nadále aplikovat obranné mechanizmy, zejména u těch oborů, které by odbouráním antidumpingových mechanizmů nejvíce utrpěly. (Např. hutní průmysl, sklářský a keramický průmysl, papírenský průmysl, a další.)

V poslední řadě bude nutné sledovat a koordinovat vývoj situace s udělením statusu tržního hospodářství u ostatních obchodních a politických světových velmocí, aby nedocházelo k přesměrování čínských exportů do Evropy z důvodu neudělení statusu Číně v jiných zemích.

Lukáš Martin, Svaz průmyslu a dopravy ČR, tisková zpráva


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688