Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  22.12.2015 06:00:42

Rozdělování grantů: Hraje se o 15 miliard

V období let 2016 až 2020 bude na různé grantové projekty rozděleno přes 15 miliard korun. A možná, že i více.

Mezi roky 2016 – 2020 bude na takzvané „Standardní grantové projekty“ přerozděleno celkem 15,1 miliard korun. A podpora má každým rokem růst. Zatímco v roce 2016 má být poskytnuto celkem 2,88 miliard , v roce 2020 už to bude 3,2 miliard . A pokud budou výdaje státního rozpočtu růst rychleji, tak to bude ještě více.

Poskytovatelem této podpory bude Grantová agentura České republiky (GA ČR) se sídlem v Praze. Má se údajně jedna o pokročilé vědecké projekty s potenciálem na dosažení výsledků na mezinárodní úrovni. „Standardní grantové projekty slouží k rozdělování prostředků na základní výzkum v ČR, který je zcela klíčový a určující pro návazný systém výzkumu a vývoje a tím i pro směřování ČR v oblasti výzkumu. Aby došlo ke zvýšení konkurenceschopnosti ČR v této oblasti, je nutné hledat možnosti a zdroje pro podporu špičkového výzkumu a vývoje ve spolupráci s ostatními evropskými zeměmi a vzájemně budovat silnou pozici jak jednotlivých států, mezi nimiž je i Česká republika, tak i Evropské unie a Evropy jako celku,“ uvádí také GA s tím, že cílem je budování Evropského výzkumného prostoru ERA.

Jak se dostanou výzkumníci k penězům?

Podporu mohou získat fyzické či právnické osoby na základě uznaných nákladů. Projekt může být podpořen až do výše 100 % nákladů s tím, že bude možno maximální částka bez nutnosti přezkumu Evropskou komisí je stanovena na 40 milionů eur. Průměrná výše podpory se však očekává jen kolem 4,8 milionů korun a bude pochopitelně u každého projektu posuzována individuálně. Podpora bude muset být zdůvodněná a nastavena přiměřeně cílům, trvání projektů a předpokládaným výsledkům. Uznatelnými náklady také budou osobní náklady nebo výdaje odborných a dalších pracovníků.

Konkrétní podmínky veřejné soutěže v základním výzkumu s jednotlivými požadavky a kritérii budou definované v zadávacích dokumentacích. V čase také můžou být upravovány „aby odpovídaly aktuální celospolečenské situaci a vyvíjejícím se potřebám společnosti.“ Velké podniky také budou muset prokázat motivační účinek celého výzkumného projektu.

Výsledky základního výzkumu také budou muset být publikovány do odborného časopisu, odborné knihy či ve specializovaném sborníku.

GA ČR: Výzkum bude excelentní

Co to celé přinese? „Excelentní výzkum realizovaný za pomoci účelových prostředků rozdělovaných GA ČR bude přinášet pozitivní dopady. Dosažené špičkové výsledky mohou být nadále využívány celým spektrem uživatelů a také dále rozvíjeny aplikovaným výzkumem. Ten pak přinese mimo jiné i ekonomický či jiný společenský efekt takovýchto výsledků. Synergickým efektem pozitivních dopadů excelentního výzkumu je i zájem dalších subjektů o takovýto výzkum,“ uvádí GA ČR s tím, že se podle ní může jednat o investory, významné vědecké instituce nebo další subjekty.  GA ČR očekává, že to údajně přinese pozitivní dopady také pro celou republiku.

Vláda: Souhlasíme, hlídejte ale rozpočet

Návrh skupiny grantových projektů zaslal dopisem místopředsedovi vlády pro vědu, výzkum a inovace a předsedovi Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) Pavlu Bělobrádkovi, předseda GA ČR Ivan Netuka.

Rada chce především ohlídat možný růst výdajů, nesouhlasí proto s tvrzením, že materiál nemá dopad na výdaje státního rozpočtu na výzkum, vývoj a inovace a že se jedná pouze o „formální schválení“. Rada chce také vědět, kde GA ČR přišla na 3,55procentní růst výdajů v letech 2019 a 2020. Rada však i přesto doporučuje vládě návrh Standardních projektů se zapracovanými připomínkami schválit.

Arsen Lazarevič


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688