Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  19.12.2015 06:00:41

Marketwatch: Vlastnění automobilu bude raritou

Podle portálu Marketwatch se v roce 2020 vyrobí 100 milionů osobních aut. Bude ale narůstat podíl aut sdílených.

Webový portál Marketwatch s odkazem na společnost IHS předpovídá, že tento rok se jen v USA a Číně prodá na 40 milionů osobních vozů. Celosvětově jsme tedy na cestě ke 100 milionům prodaných vozů za rok v roce 2020.

A nyní si představme tu absurditu, že Američané využívají své osobní vozy jen 5 % z celkového času. To tedy, jinými slovy, znamená, že zbylých 95 % času automobil pouze stojí před domem jako hotely na chorvatských plážích. Osobní automobil tak drtivou většinu času jen polyká naše peníze bez jakéhokoli užitku.

„Ale co kdyby se osobní vozy, podobně jako přímořské hotely, sdílely?“ ptá se Marketwatch. A zároveň předpovídá, že během jedné generace bude sdílení osobních automobilů poměrně běžnou záležitostí. Výrazně tomu má napomoci technologický pokrok, který umožní, že osobní vozy budou řízeny autonomně, tedy něčím jako autopilotem, kterého známe z letecké přepravy.

Autonomní řízení pak umožní, že si automobil lehce přivoláte pomocí jednoduché aplikace například ve vašem mobilním telefonu. A to nejen kterýkoli automobil, nýbrž přesně takový, jaký si budete právě přát. Tedy například čistý, s plnou nádrží a na tak dlouhou dobu, jakou budete potřebovat. A když z auta nakonec vystoupíte, automobil jednoduše sám odjede, třeba k dalšímu zákazníkovi.

Nebudete platit za auto, ale za ujeté kilometry, a pouze za ně. Je to tak trochu jen jiný způsob letecké dopravy, kde také nemusíte vlastnit letadlo, abyste se dostali z místa na místo. Budete potřebovat pick-up na víkend, protože musíte něco přestěhovat? Pak si jej jednoduše přivoláte. Potřebujete odvézt na letiště? Objednejte si vůz přes mobil.

Jednou se prý na éru před autonomními vozy budeme dívat jako na přelom, srovnatelný s tím, kdy se na trhu objevily první kalkulačky nebo operační systém DOS. Vzpomínáte na taxikáře? A co dopravní zácpy? Co rodiče, kteří umírají strachem, zda se jejich potomkům nepřihodí něco ošklivého za volantem? Právě úmrtí a těžká zranění v důsledku dopravních nehod rapidně poklesnou.

A to není vše. Podle odhadů Raviho Shankera, analytika banky Morgan Stanley, by sdílení osobních automobilů mohlo ročně americké ekonomice ušetřit až 1,3 bilionů dolarů. V celosvětovém měřítku by to pak mohlo být až 5,6 bilionů dolarů.

Osobní vlastnictví automobilů je tak pomalu na ústupu. Ano, najdou se lidé, kteří budou chtít auto vlastnit. Takovým se bude říkat „klasikové“. Podíl vlastněných automobilů však nejspíše bude klesat. Marketwatch odhaduje, že za 25 let budou jedinými vlastníky aut lidé, kteří to budou mít jako koníček, piráti silnic a oportunisté. Ostatní budou automobily raději sdílet.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688