STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  18.12.2015 16:25:24

FED v pozitivním očekávání

Autor: Bc. Petr Matějek

Americká centrální banka ve středu rozhodla o navýšení základní úrokové sazby o 0,25 %. Jde o první navýšení této úrokové sazby od doby příchodu krize. Znamená to pro Američany úplné překonání recese?

Komise FEDu jednomyslně rozhodla o nastavení nového cílového rozpětí pro sazbu o 0,25 % výše na rozmezí 0,25 – 0,5 %. Přitom členové FEDu předpověděli přijatelnou úrokovou sazbu 1,375 %  na konci roku 2016. Předsedkyně Janet Yellen se vyjádřila, na tiskové konferenci po dvoudenním jednání komise FEDu, že zotavovací proces ekonomiky má za sebou dlouhou cestu, avšak ještě není zcela dokončen. Komise očekává pokračování mírného růstu ekonomické aktivity a posilování na trhu práce, při postupném zpřísňování postoje měnové politiky.

Na grafu vývoje cílové sazby federálního fondu si nelze nevšimnout, že vývoj cílové sazby v poslední dekádě byl něčím výjimečným. Nejen tím, že se cílová sazba pohybovala velice nízko, ale také žádnými zásahy, kterých bylo naopak v dřívějších obdobích mnoho. FED se dostal na spodní hranici kladných hodnot tohoto monetárního nástroje, kterou však nechtěl posunout níže a dostat se tak do záporných čísel.

Prosincové navýšení úrokové sazby může po dlouhé době značit ukončování éry nulových úrokových sazeb (alespoň v USA) a ty se mohou začít vracet do „normálních“ hodnot. Na druhou stranu se monetární autorita může ke snižování úrokové sazby k nulovým hodnotám, v důsledku vývoje na trhu, opět vrátit. V každém případě lze říci, že došlo (dochází) k nabytí nových empirických poznatků, mimo jiné ve využití úrokových měr jako nástroje měnové politiky, kdy se ukázalo (ukazuje), že i nominální (nejen reálná) úroková míra může být záporná.

Vývoj základní úrokové míry FEDu

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:38  Noční útok Izraele poslal futures na S&P500 pod 5000 bodů Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688