STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  18.12.2015 15:45:29

Které společnosti vydělávají na Star Wars?

Autor: Martin Vespalec

roce 2012 ohlásila společnost Walt Disney (NYSE:DIS) akvizici Lucasfilm v ceně 4 miliard dolarů a rovnou ohlásila obnovení slavné série. V ten moment se stala sedmá epizoda The Force Awakens nejočekávanějším filmem mířícím do kin a podle mnohých odhadů i nejočekávanějším filmem v historii kinematografie, s očekávanými tržbamikin ve výši 3 miliard dolarů. Film již v Severní Americe vydělal pouze na lístcích v předprodeji přes 100 milionů dolarů a očekává se, že otevírací víkend stanoví nový rekord ve filmových tržbách. Kdo všechno bude na pokračování série vydělávat?

V první řadě to bude samozřejmě Walt Disney. Fenomén Star Wars bude mít dopad hned na několik divizí této firmy. Společnost již pracuje na výstavbě Star Wars sekce ve svém Disney Landu na Floridě, nebo například na tvorbě nových epizod pro svoji televizní show Star Wars Rebels, kterou vysílá na vlastním kanálu Disney XD. Především se však s filmovou ságou pojí rozsáhlá nabídka fanouškovských předmětů. Co dělá tuto sérii speciální, je ohromná šířka fanouškovské základny. Společnosti se daří a od začátku roku si její akcie připsaly téměř 19 %.

Graf DIS

„Star Wars jsou zvláštní tím, že o ně nemají zájem pouze tradiční spotřebitelé hraček, nekupují je pouze maminky a tatínkové nebo malí kluci. Ve skutečnosti mají o produkty zájem jak sběratelé, tak rodiče, kteří nakupují z nostalgie a dále i rodiče, kteří nakupují pro své děti, které se setkávají se sérií poprvé. Pro prodejce je tohle příležitost, která se objeví jednou za 10 let. “ říká Stephanie Wissink, analytička trhu s hračkami z investiční banky Piper Jaffray.

Analytička dále předpovídá, že pouze během prvního roku se prodají hračky za více než 2 miliardy dolarů a trend bude pokračovat s dalšími epizodami, které budou postupně přicházet do kin. Dokonce se nebojí odhadovat, že celkové tržby z prodeje spotřebních produktů by mohly překonat tržbykin.

Co se týče prodejců hraček, nejvíce ze série vytěží Hasbro (NASDAQ:HAS) a Lego. Takto vypadají očekávané prodeje Star Wars hraček společnosti Hasbro dle BMO Capital Markets.

Prodej hraček Star Wars

Dalšími společnostmi z hračkářského sektoru, které budou bojovat o příznivce tohoto fenoménu jsou Jakks Pacific (NASDAQ:JAKK) a Mattel (NASDAQ:MAT). Disney chytře rozdělil licenci na několik nezávislých kategorií, takže se na prodeji mohou podílet všichni velcí výrobci hraček. Akciím Hasbro (modře) a Jakks Pacific (červeně) se letos daří, připsaly si přes 20 potažmo 15 %. Opačně je na tom společnost Mattel (zeleně), která je zatím více než 13 % v mínusu. Lego není veřejně obchodováno.

Komparace firem - graf

Společností, která bude z hvězdné série také těžit, je výrobce počítačových her Electronic Arts (NASDAQ:EA). Společnost vydala 17. Listopadu multiplayerovou hru Star Wars: BattleFront, která se však setkala s jen lehce nadprůměrným hodnocením. V průběhu roku se ale jednalo o jeden z nejočekávanějších titulů a na akciích firmy to bylo znát, od začátku roku stouply o více než 51 %.

Graf společnosti EA

Nakonec, ne však v poslední řadě, je potřeba zmínit i samotné řetězce kin. Cineworld (LON:CINE) je druhým největším řetězcem kinEvropě, který vlastní 2000 pláten na 217 místech. Společnost je součásti britského indexu FTSE 250 a od začátku roku její akcie posílily o téměř 31 %.

Největší sítí kinUSA je Regal Entertainment Group (NYSE:RGC), s 7357 plátny na 571 místech ve 42 státech. Akcie společnosti jsou sice od začátku roku ve více než 12 % ztrátě, díky uvedení několika očekávaných snímku ke konci roku je však výhled firmy pozitivní a očekává dobré krátkodobé zisky na konci letošního a začátku příštího roku. U obou řetězců se analytici shodují na nákupním doporučení.

Komparace

Jak vidno, Star Wars nejsou pouze záležitostí kin a filmového průmyslu obecně. Na celém tomto fenoménu se podílí mnoho dalších účastníků, kteří si chtějí ukrojit svůj kousek koláče.

A co vy, už jste si našli v předvánočním shonu čas na nejnovější epizodu? Nechť vás síla provází těmito hektickými dny.

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688