Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  17.12.2015 16:31:27

ERÚ pro MPO: Vaše řešení podpory OZE je protiústavní


Ministerstvo průmyslu a obchodu přišlo s nápadem, že podporu pro vybrané energetické zdroje zajistí skrze nařízení vlády. Energetický regulační úřad (ERÚ) má však zásadní připomínky. Ekonomickému deníku se je podařilo získat.

Dneškem skončilo připomínkové řízení k navrhovanému nařízení vlády, které vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu. Cílem nařízení, které má vláda projednat za účasti předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové příští týden, je zajistit vydání cenového rozhodnutí, jímž by byla vypsána podpora pro výrobní zdroje energie. Jinými slovy šlo o stanovení podmínek pro provozní podporu elektřiny a provozní podporu tepla prostřednictvím závazného právního předpisu.

ERÚ chce ověřit ústavnost návrhu

ERÚ tuto snahu ministerstva průmyslu a obchodu vzniklý problém řešit „chápe“, ale má k němu některé připomínky, z nichž jedna žádá ověřit ústavnost navrhovaného opatření. Ve stejném duchu byla také vznesena jedna z připomínek ministerstva financí.

„Požadujeme ověřit zákonnost a ústavnost navrhovaného řešení,“ píše ERÚ v materiálu, který má Ekonomický deník k dispozici. „Podle čl. 78 Ústavy ČR je vláda oprávněna vydávat nařízení k provedení zákona a v jeho mezích. Podle úvodní věty nařízení se tímto nařízením provádí zákon o podporovaných zdrojích energie a energetický zákon. V textu obou zákonů však nenacházíme ustanovení, které vlastně vláda svým nařízením provádí,“ stojí v nesouhlasných připomínkách ERÚ.

Podle ERÚ by měla navržené vládní nařízení posoudit Legislativní ráda vlády, neboť „ona posuzuje v obecné rovině, zda příslušná legislativa (návrh) je zejména v souladu s ústavním pořádkem a s ostatními součástmi právního řádu České republiky a v souladu s právem Evropské unie,“ stojí také v dokumentu.

Na to navazuje další připomínka z pozice ERÚ, který považuje za zcela nezbytné „před přijetím daného nařízení deklarovat a písemně doložit potvrzení příslušných evropských orgánů, jakým způsobem podpora pro zdroje uvedené v nařízení splňuje požadavky práva EU.“

Zde jde o to, zda je navrhovaná podpora podporovaným zdrojům energie posuzována jako nová nebo jako existující. ERÚ považuje posuzovanou podporu za novou. V tom případě ale prý taková podpora nemůže být státem realizována dříve, než Evropská komise přijme rozhodnutí, které tuto podporu schvaluje.

Ministerstvo financí se kloní k ERÚ

Na stranu Vitáskové se překvapivě přiklonilo ministerstvo financí. Babišův resort, stejně jako ERÚ, poukazuje na to, že navrhované vládní nařízení může být v rozporu s ústavním pořádkem České republiky.

„Není nám jasné, co vlastně má být navrhovaným nařízení provedeno, a to jak pokud jde o energetický zákon, tak pokud jde o zákon o podporovaných zdrojích energie. Tato otázka je podle našeho názoru zásadní, pokud jde o posouzení ústavnosti tohoto nařízení vlády – tj. respektování čl. 78 Ústavy, podle kterého lze vydat nařízení vlády ´k provedení zákona a v jeho mezích´,“ stojí v připomínkách ministerstva.

Vláda bude za přítomnosti předsedkyně ERÚ Vitáskové situaci projednávat na svém posledním zasedání v tomto roce, v pondělí 21. prosince. Současně by také měla rozhodnout o osudu Aleny Vitáskové v čele ERÚ, neboť na programu je i materiál, kterým má vláda rozhodout, zda se na předsedu a místopředsedu ERÚ vztahuje služební zákon. Pokud tomu tak bylo, Vitásková s ohledem na své trestní kauzy, by musela k 1 lednu 2016 ve své funkci skončit.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688