Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  17.12.2015 00:05:47

16. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie ve středu zareagovaly na zvýšení základní úrokové sazby Fedu výrazným vzestupem a jejich hlavní indexy získaly více než jedno procento. Centrální banka USA označila svůj krok za výraz přesvědčení v další růst americké ekonomiky a dala najevo, že další utahování měnové politiky bude velmi mírné a postupné.

Fed ve středu zvýšil základní úrokovou sazbu na 0,25-0,5 % z dosavadního rekordního minima 0-0,25 %, na kterém ji udržoval sedm let. Trhy zhodnotily prohlášení centrální banky jako velmi umírněné, stejného hodnocení se dostalo i následující tiskové konferenci šéfky Fedu Janet Yellenové. Podle analytiků tak bude politika Fedu nadále podporovat investice do rizikovějších typů aktiv, mimo jiné akcií.

Akciové indexy po oznámení zvýšení sazby nejdříve oslabily, brzy však zahájily vzestup. Dow nakonec zpevnil o 1,28 % na 17 749,09 bodu, širší S&P 500 připsal 1,45 % na 2 073,07 bodu a Nasdaq Composite zpevnil o 1,52 % na 5 071,13 bodu.

Index volatility VIX spadl o 14,75 % na 17,86 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o dva a půl bazického bodu na 2,29 %. Po oznámení zvýšení úrokové sazby Fedu se výnos 10letých dluhopisů nejprve propadl z 2,31 % až na 2,257 %, poté se ale odrazil a vzrostl zpět k 2,3 %.

V plusu ve středu skončilo všech deset hlavních sektorů. Nejvíce se dařilo sektoru veřejných služeb, telekomunikačnímu odvětví a sektoru základních materiálů. Naopak nejméně zpevnil energetický sektor.

"Fed zahájil nejmírnější přitvrzování politiky ve své historii. Udělá všechno pro to, aby ujistil trhy, že najíždí na postupnou dráhu a že nepůjde o tradiční cyklus zvyšování úroků," řekl v rozhovoru pro agenturu Reuters hlavní ekonom německé pojišťovny Allianz Mohamed El-Erian.

Americké akcie (16. prosince 2015)
Americké akcie (16. prosince 2015)Zdroj: Google

Akcie zábavní společnosti Walt Disney (+1,45 %) zpevnily zhruba o procento a půl v reakci na pozitivní recenze na nový díl ságy Star Wars. Premiérová projekce v pořadí sedmého dílu Hvězdných válek v Hollywoodu začala v noci na středu SEČ a podle kritiků jde o důstojné pokračování série.

Dařilo se i akciím farmaceutické firmy Valeant Pharmaceuticals (+8,1 %), a to i přesto, že firma zhoršila hospodářský výhled pro čtvrté čtvrtletí. Společnost nyní čeká, že za poslední tři měsíce letošního roku vykáže upravený zisk 2,55-2,65 USD na akcii, dosud čekala, že to bude 4-4,20 USD na akcii. Tržby firma očekává mezi 2,7 a 2,8 miliardy dolarů (předchozí odhad: 3,25-3,45 miliardy dolarů). V příštím roce by firma podle nové predikce měla vydělat 13,25-13,75 USD na akcii při tržbách 12,5-12,7 miliardy dolarů.

Cenné papíry Amgen (+1,21 %) zpevnily poté, co v úterý večer firma oznámila zvýšení dividendy o 27 % na 1 USD. Dividenda bude vyplacena akcionářům, kteří budou akcie firmy držet k 16. únoru 2016. Výplata proběhne 8. března 2016.

V indexu Dow v plusu skončilo 28 z 30 titulů. Nejvíce se dařilo akciím investičních bank Goldman Sachs (+2,31 %) a JPMorgan Chase (+2,16 %), konglomerátu General Electric (+2,18 %) a farmaceutického obra Merck (+2,12 %). Pod nulou seanci zakončily akcie chemické firmy DuPont (-0,41 %) a ropné společnosti ExxonMobil (-0,35 %).

Hlavní středeční události na amerických trzích:

  • Americká centrální banka rozhodla, že se základní úroková sazba v USA po sedmi letech odlepí od technické nuly. Měnový výbor Fedu, který rozhoduje o nastavení měnové politiky v USA, oznámil, že se sazba zvýší o 25 bazických bodů na 0,25-0,5 %. Pro zvýšení úrokové sazby hlasovali všichni členové FOMC. Výhled sazby pro příští rok Fed ponechal na 1,375 %. Naposledy banka základní úrokovou sazbu zvýšila v roce 2006.
  • Americký zpracovatelský sektor v prosinci podle předběžných dat expandoval pomaleji než v listopadu. Index nákupních manažerů klesl na 51,3 bodu z předchozích 52,8 bodu, očekával se přitom jen marginální pokles na 52,6 bodu.
  • Zahájená výstavba ve Spojených státech v listopadu vzrostla o 10,5 % na celoročně přepočítané tempo 1,173 milionu jednotek ze sedmiměsíčního minima 1,062 milionu jednotek v říjnu (revidováno z 1,06 milionu). Počet vydaných stavebních povolení vzrostl o 11 % na celoroční tempo 1,289 milionu z 1,61 milionu (revidováno z 1,15 milionu).
  • Průmyslová výroba v USA v listopadu meziměsíčně klesla o 0,6 %, očekával se pokles o 0,1 % po říjnovém snížení o 0,4 % (revidováno z -0,2 %). Meziročně se snížila o 1,2 %. Výroba ve zpracovatelském sektoru v listopadu stagnovala po říjnovém růstu o 0,3 (revidováno z +0,4 %). Využití kapacit kleslo na 77 %, očekával se pokles na 77,4 % ze 77,5 % v říjnu.
  • V rámci vyjednávané dohody o financování americké vlády, na které pracují kongresmani, se objevil návrh na zrušení vývozu ropy z USA. Toto opatření by mohlo mít dlouhodobý vliv na trh s ropou v USA a částečně i v globálním měřítku
  • Amgen zvyšuje kvartální dividendu o 27 % na 1 USD na akcii.
  • Halliburton a Baker Hughes potvrdily, že regulační úřady odložily rozhodnutí o schválení jejich plánované fúze.
  • Global Payments kupuje konkurenční firmu Heartland Payment Systems za 4,3 miliardy dolarů v hotovosti a akciích, což stanovuje hodnotu akcií na zhruba 100 dolarů za kus. Heartland v úterý uzavřela na ceně 85,10 dolaru.
  • RBC zvyšuje doporučení na akcie Newell Rubbermaid na "top pick" z "outperform" v reakci na zveřejnění podrobností o fúzi s firmou Jarden.
  • CVS Health oznámila na rok 2016 zvýšení dividendy o 21 %, zároveň zlepšila výhled pro rok 2016.
  • Sam Zell (Equity Group Investments): Existuje riziko recese v USA v dalších 12 měsících.
  • Moody''s zvyšuje kvartální dividendu o 9 % na 37 centů na akcii z 34 centů. Také zveřejnila program zpětného odkupu akcií v objemu jedné miliardy dolarů.
  • Starboard Value snižuje svůj podíl ve společnosti Office Depot na 5,5 % z 8,9 %.
  • AIG schválila navýšení objemu programu zpětného odkupu akcií o 3 miliardy dolarů.

Pokračování shrnutí středečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Icahn: Poslední poklesy mohou být jen začátkem něčeho velkéhoIcahn: Poslední poklesy mohou být jen začátkem něčeho velkého 

V závěru minulého týdne dostaly americké akcie těžký zásah, když je do červených čísel srazil další propad cen ropy. Zároveň vystřelily nahoru spready dluhopisů s vysokými výnosy, tedy bondů firem s ratingem ve spekulativním pásmu. Podle aktivistického investora Carla Icahna ale to nejhorší může teprve přijít, a to jak na akciových, tak dluhopisových trzích.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688