BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  16.12.2015 12:27:14

Zasedání Fedu, na nějž jsme čekali celý rok, analýza EUR/USD, indexu amerického dolaru

Americký akciový trh včera před dlouho očekávaným zasedáním americké centrální banky (Fed) posílil, na což navázala i Asie. Evropa už tak optimistická není a indexy se drží dopoledne jenom kousek nad nulou.

Trhy všeobecně očekávají, že Fed dnes v závěru svého dvoudenního zasedání oznámí první zvýšení úrokových sazeb po téměř deseti letech a naznačí začátek postupného ukončování prorůstové měnové politiky, která léta zásobovala globální trhy s rizikovými aktivy přílivem likvidity. Kromě samotného kroku zvýšení úrokových sazeb, který je trhy očekávaný, bude klíčová i nová prognóza, která naznačí, kde vidí členové úrokové sazby v následujících třech letech. Nicméně tato očekávání a projev šéfky Fedu na tiskové konferenci mohou tlumit nadšení trhu ze samotného zvýšení sazeb. Pokud tedy Fed zvýší repo a reverzní úrokovou sazbu o 0,25 procenta, budou jenom naplněna očekávání trhu, která jsou již nyní promítnuta do cen aktiv. Výsledná reakce trhu pak bude záviset na slovech Janet Yellen a úrokové prognóze. Tady je potřeba rovněž kalkulovat s očekáváními trhu. Ta jsou nastavena tak, že investoři předpokládají holubičí tón projevu Janet Yellen. Když víme, co trh čeká, nastane silnější reakce, když realita nenaplní očekávání.

Jednou z variant je, že Fed by nezvýšil sazby. Dolar by prudce oslabil a akciové indexy by vyletěly nahoru. Druhou variantou je jestřábí rétorika Janet Yellen. V poslední řadě můžeme sledovat, zdali se Janet Yellen vyjádří k programu QE ve smyslu snižování objemu bilance centrální banky. V této oblasti nejsou očekávání příliš nastavena. Tržní konsenzus spíše počítá s tím, že Janet Yellen se k této otázce příliš nevyjádří.

Australský dolar (AUD) po slovech guvernéra centrální banky (RBA) Stevense oslabil o 0,7 procenta proti dolaru, když bankéř řekl, že očekával, že AUD v reakci na aktuální propad ceny komodit oslabí mnohem více. Aukce mléka na Novém Zélandu včera dopadla pro výrobce mléka kladně, když cena komodity vzrostla druhý měsíc v řadě, avšak o 1,7 méně, než čekal trh. Dnes Nový Zéland zveřejní data HDP za 3. čtvrtletí.

Databritského trhu práce ukázala, že výdělky rostly v třetím čtvrtletí nejpomaleji od začátku letošního roku, i když roste počet nových pracovních míst a míra nezaměstnanosti se v říjnu snížila z 5,3 na 5,2 procenta. Průměrné výdělky meziročně posílily v měsících srpen – září 2 procentním tempem, 0,3 procenta pod odhadem trhu.

Složený index nákupních manažerů (PMI),založený na průzkumu mezi tisícovkami firem a považovaný za dobrý indikátor ekonomického růstu, se podle předběžných údajů společnosti Markit tento měsíc eurozóně snížil na 54,0 bodu z listopadových 54,2 bodu. Analytici oslovení Reuters očekávali, že ukazatel setrvá na listopadové hodnotě. Index se nicméně již od července 2013 drží nad hranicí 50 bodů, která odděluje růst od poklesu v odvětví.

Index nákupních manažerů (PMI) od společnosti Markit, který sleduje aktivitu v průmyslu a ve službách a zahrnuje více jak dvě třetiny německé ekonomiky, podle předběžných údajů tento měsíc klesl na 54,9 bodu z 55,2 bodu za listopad. Bezpečně však setrval nad úrovní 50 bodů, která odděluje růst od poklesu a nad níž se drží již 32 měsíců v řadě. I přes mírný pokles je prosincový výsledek stále druhý nejvyšší za devět měsíců a naznačuje výborný závěr roku pro německou ekonomiku. Průzkum ukázal, že tamní firmy se mohou spoléhat v úvodu příštího roku na robustní domácí poptávku.

Na měnovém páru EUR/USD vidíme náznak medvědí divergence s oscilátorem MACD, která by mohla oslabit měnový pár. Důležitý support je na hodnotě 1,0809. Silnou rezistenci představuje úroveň 1,10. Na 4hodinovém grafu vidíme, že EUR/USD se ráno propad pod trendovou linii, což potvrzuje očekávání poklesu.

 


Na indexu amerického dolaru vidíme, že cena opustila klesající klín, odrazila se od Fibonacciho hodnoty 50 a míří nahoru, což potvrzuje naše očekávání na EUR/USD ve prospěch posílení USD.
 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688