Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  16.12.2015 11:52:38

Summers: Fed může za celý cyklus sazby zvýšit maximálně o 125 bazických bodů


Historicky platí, že se ekonomice během cyklu zvyšování úrokových sazeb příliš nedaří. To je docela logické, protože vyšší sazby se promítají i do vyšších úroků bondů, což firmy nutí k větší opatrnosti při dluhovém financování svých aktivit. I když je tak nyní základní úroková sazba americké centrální banky (Fed) na rekordním minimu, prostor pro její růst je omezený.

Bývalý americký ministr financí z administrativy prezidenta Billa Clintona Larry Summers odhaduje, že ve Spojených státech mohou sazby postupně vzrůst nejvýše o 125 bazických bodů, tedy jeden a čtvrt procentního bodu, aniž by to výrazně ovlivnilo ekonomický růst.

"Existují náznaky toho, že by americká inflace mohla v příštích 18 měsících začít růst ze současných nízkých úrovní. Byl bych ale velmi překvapený, kdybychom v dohledné době byli svědky výrazného růstu dlouhodobých úroků, protože ekonomika USA aktuálně čelí až příliš velkému množství rizik. Fed má prostor pro zvýšení sazeb zhruba o 125 bazických bazických bodů, než dojde k odrazu křivek dlouhodobých úroků," říká Summers.

Rozdíl mezi výnosem 10letých a 2letých vládních dluhopisů USAZdroj: FRED

"Kdyby Fed zvyšování sazeb přestřelil, zpomalení na kreditním trhu by bylo příliš prudké. Centrální banka doufá, že se situace na dluhopisových trzích bude odvíjet od toho, jak se bude dařit ekonomice, tedy jaká bude inflace a poptávka po úvěrech. Nechci znít jako pesimista, ale podle mého názoru bude Fed muset být v příštích 18 měsících opravdu hodně opatrný, aby neudělal chybu," dodává Summers.

Centrální banka USA od prosince 2008 drží základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni 0-0,25 % a donedávna podporovala ekonomiku rozsáhlými nákupy dluhopisů a dalších aktiv. Loni ale Fed program těchto nákupů ukončil a od té doby naznačuje, že se blíží první zvýšení úrokových sazeb od roku 2006.

Trh čeká, že se sazby poprvé po více než devíti letech zvýší ve středu večer, kdy skončí zasedání měnového výboru Fedu. Podle dat burzovní skupiny CME je pravděpodobnost tohoto scénáře aktuálně 81,4 %.

 

Detox začíná aneb Fed se po letech chystá zvyšovat úroky

Když Fed naposledy zpřísňoval měnovou politiku, Facebook byl jen pro studenty amerických univerzit, George Walker Bush byl prezidentem a první iPhone byl teprve v prenatálním stavu. Není divu, že nyní, devět a půl roku po posledním zvýšení sazeb v USA, jsou oči všech upřeny na americkou centrální banku. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688