Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  16.12.2015 08:45:42

Národní plán rozvoje NGA sítí: Sedmá verze budí spokojenost i rozpaky

Ve čtvrtek vyprší termín pro podání připomínek k aktualizovanému Národnímu plánu rozvoje NGA sítí. Plán budí rozpaky i spokojenost.

Ve čtvrtek 17. prosince vyprší termín pro podávání připomínek k aktualizovanému návrhu Národního plánu rozvoje sítí nové generace (NPRSNG), který vypracovalo a předložilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Mezi odbornou veřejností budí rozpaky, ale i spokojenost.

Vypracování a schválení kvalitního NPRSNG je jednou z podmínek, které Česká republika musí splnit, aby mohla začít čerpat z evropských fondů dotace na rozvoj vysokorychlostního internetu. Nyní ministerstvo průmyslu a obchodu předložilo nejnovější verzi. Někteří zástupci odborné veřejnosti (subjektů trhu ICT průmyslu) se k němu vyjadřují poměrně pochvalně, jiní naopak nešetří tvrdou kritikou.

ICT Unie oceňuje, přesto má řadu připomínek

Podle oficiálního stanoviska ICT Unie předložený materiál „vykazuje bezradnost a nízké sebevědomí. Odpovědné orgány tápou ve strategických rozhodnutích a výkon jejich pravomocí je poznamenán kompetenčními spory.“ Přesto však ICT Unie oceňuje, že předpokládané rozdělení dotací mezi dvě ministerstva bylo odstraněno.

„Jde o posun správným směrem,“ hodnotí materiál pro Ekonomický deník prezident ICT Unie Svatoslav Novák s tím, že nejproblematičtější místa byla odstraněna. Přesto však vidí ještě další body, které je třeba vyjasnit. „Např. lepší analýza současného stavu, dořešení shromažďování mapových podkladů stávajících i budoucích sítí, tzv. JIM (jednotné informační místo) a RPI (registr pasivní infrastruktury) atd. Jestli je tím splněna předběžná podmínka, neumím odhadnout. Rozhodnutí na úrovni EK bývají občas překvapivá,“ dodal Novák.

Právě splnění tzv. předběžné podmínky je pro čerpání 14 miliard na rozvoj NGA sítí klíčové. Ta v sobě snoubí předložení „kvalitní a komplexní ekonomické analýzy, aktuální mapy existující infrastruktury a seznamu adresných opatření pro stimulaci soukromých investic do rozvoje internetu,“ jak začátkem prosince sdělil zástupce MMR Vladimír Kváča na jednání sněmovního Podvýboru pro ICT a e-Government. Předložení NPRSNG je součástí této podmínky.

Poněkud smířlivějším tónem se k Plánu vyjadřuje Asociace provozovatelů kabelových a telekomunikačních sítí. „Domnívám se, že tato verze představuje dobré východisko pro spuštění programu rozvoje sítí NGA, který ČR potřebuje. V tomto týdnu naše asociace uplatní na MPO své věcné připomínky. Ve svém stanovisku budeme dbát na to, aby nedocházelo k upřednostňování některých podnikatelů v elektronických komunikacích vůči jiným soutěžitelům, k nepřípustným státním ingerencím vůči soukromým investorům a k nadměrné byrokracii. Budeme rovněž žádat, aby byly vytvářeny podmínky ke zlepšování podmínek výstavby sítí oproti stávajícímu stavu,“ sdělil Ekonomickému deníku její předseda Přemysl Klíma.

Svaz průmyslu a dopravy nešetří kritikou

Naopak velmi kriticky se k této verzi Národního plánu vyjadřuje Svaz průmyslu a dopravy ČR. „Bohužel ani tato verze nesplňuje parametry předběžné podmínky tak, jak je vyžadována Evropskou komisí – ba ani jejich minimální část, čímž je řečeno vše. Podle našeho názoru bylo předložení této nové verze zbytečné, neboť nebyla předem projednána s odbornou veřejností a nedostali jsme možnost si ji před zahájením připomínkového řízení prostudovat ani se k ní kvalifikovaně vyjádřit,“ vyjádřila se pro Ekonomický deník Tereza Šamanová, specialistka evropských politik při Svazu průmyslu.

„Jediným pozitivem této verze je, že byla důsledně očištěna od implikací směrem k ministerstvu vnitra a jeho role v oblasti výstavby, provozování a kontroly veřejných internetových sítí,“ dodala. Tereza Šamanová rovněž vyjádřila nespokojenost s tím, že MPO se Svazem průmyslu a dopravy aktualizovanou verzi NPRSNG nekomunikovalo a předložilo ji jen na vědomí den před zahájením připomínkového řízení.

Na absenci parametrů předběžné podmínky upozorňuje také Asociace provozovatelů mobilních sítí. „Vzhledem k nedokončenému mapování existující infrastruktury, není a nemůže být dokončena ekonomická analýza a plán investic do podporovaných území. Dokument nespecifikuje ani tak základní parametr výzev, jako je velikost a definice území pro zpracování projektů,“ sdělila Ekonomickému deníku tajemnice APMS Martina Tocháčková.

Výbor nezávislého ICT průmyslu vypracoval plán vlastní

Aktualizovanou, již sedmou, verzi NPRSNG také velmi tvrdě kritizuje Rostislav Kocman, manažer pro vnější vztahy ISP Alliance, která je členem Výboru nezávislého ICT průmyslu, na portálu spolku Internet pro všechny: „Celý materiál si zaslouží jediné – zahodit do koše a začít ho psát od začátku. A to ve spolupráci státní správy, která musí říct, co vlastně chce, a odborné a podnikatelské veřejnosti, které musí říct, jak cílů co nejefektivněji dosáhnout.“ Naráží přitom na splnění již zmiňované předběžné podmínky, k čemuž podle něj ovšem aktuální verze Národního plánu nevede. Národní plán „neobsahuje žádný plán investic do infrastruktury, natož aby vycházely z ekonomické analýzy, neobsahuje modely udržitelných investic, které posilují hospodářskou soutěž a ani náznakem neřeší opatření k podnícení soukromých investic – naopak se kriticky vyjadřuje k roli soukromého sektoru,“ píše Kocman.

A právě Výbor nezávislého ICT průmyslu vypracoval alternativní návrh Národního plánu rozvoje sítí nové generace. Podle tohoto plánu je třeba, aby stát podporoval hospodářskou soutěž na úrovni páteřních i přístupových sítí a dále, aby pomohl překonat digitální propast venkovských, odlehlých, či jinak znevýhodněných oblastí.

Státní intervence v podobě veřejné podpory může být poskytnuta pouze v zeměpisných oblastech, ve kterých selhávají tržní  mechanismy. Jedná se o místa, ve kterých není žádná páteřní infrastruktura umožňující poskytování služby vysokorychlostního připojení k internetu prostřednictvím sítí NGA/NGN a není pravděpodobné, že v nejbližší budoucnosti bude vybudována za komerčních podmínek. Jedná se o tzv. bílá místa,“ stojí v dokumentu.

Dlužno dodat, že Národním plánem rozvoje sítí nové generace se ministerstvo průmyslu a obchodu zabývá již déle než rok. Dodnes na jeho stránkách nalezneme výzvu k veřejné konzultaci tohoto dokumentu, datovanou 4. prosince 2014. Výzva také informuje, že předložení vládě se plánuje na únor 2015 a schválení Národního plánu na březen 2015. Administrátor webu MPO tak může v klidu změnit letopočet, neboť se dá očekávat, že aktuální verze NPRSNG bude také schválena v prvním čtvrtletí, ale roku 2016. Tedy pokud se na něm vláda a odborná veřejnost jakž takž shodne.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 10:10  Nvidia: Zveřejnění nových AI čipů Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688