BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  15.12.2015 12:27:14

Německá ekonomika udržuje kondici, nervózní investoři z poklesu ceny ropy na 11letá minima, analýza USD/CHF, EUR/GBP, USD/JPY

Evropské burzy včera prohloubily ztráty a uzavřely na 10týdenním minimu, když tituly v sektoru komodit sužoval sestup cen ropy pokračující sedmým dnem v řadě. Klesly i akcie exportérů ruku v ruce s dalším posílením eura. Nicméně po včerejším mírně pozitivním „closu" amerického akciového trhu se ráno trhy v Asii také převážně stabilizovaly, ačkoli výraznějším ziskům bránila opatrnost investorů před všeobecně očekávaným středečním zvýšením úrokových sazeb amerického Fedu. Evropa je dnes rovněž v zelených číslech i díky lepším výsledkům německého indexu ZEW.

Euro dnes rozšiřuje své zisky vůči celkově slabšímu dolaru. Posílilo o 0,6 procenta na sedmitýdenní maximum 1,1060. Euru pomohla včerejší nečekaně lepší data průmyslové produkce, dnešní výsledky německého indexu ZEW a nervozita před zasedáním Fedu, která oslabuje dolar.

Ceny ropy v pondělí klesaly sedmou seanci v řadě a blížily se nejnižší úrovni za 11 let v sílících obavách, že se globální nadprodukce kvůli cenové válce mezi hlavními producenty v příštích měsících ještě zhorší. Cena londýnského Brentu se v pondělí poprvé od prosince 2008 propadla pod 37 dolarů za barel a přiblížila se na vzdálenost necelých 50 centů od tehdejšího dna 36,20 za barel. Pokud tuto hranici prolomí, půjde o nejnižší cenu od poloviny roku 2004. Americká ropa WTI se v pondělí podívala poprvé do února 2009 pod hodnotu 35 dolarů za barel.

Oba kontrakty klesají každým dnem již od 4. prosince, kdy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) upustila od oficiálního limitu těžby. Za posledních šest seancí pak oba ztratily přes 13 procent a jde o nejdelší ztrátovou sérii od poloviny roku 2014. OPEC už od loňského roku pumpuje na trh takřka rekordní objemy ropy ve snaze vytlačit z něj producenty s vyššími náklady, jako jsou například těžaři břidlicové ropy ve Spojených státech.

Na začátku příštího roku přitom zřejmě zaplaví trh nové dodávky, když svou produkci vystupňuje Írán se zrušením západních sankcí po dohodě o jaderném programu. Vedle objemů uvolněných ze zásobníků bude Írán schopen zvýšit vývoz ropy a kondenzátů do konce roku 2016 až o 700 000 barelů denně. Exportéři z oblasti Perského zálivu i Rusko se již dříve nechali slyšet, že nesníží těžbu, i kdyby ceny ropy klesly na 20 dolarů za barel.

Mezinárodní energetická agentura (IEA) v pátek uvedla, že se globální přesycení trhu v příštím roce zřejmě ještě prohloubí, což bude dále tlačit na pokles cen, ale nedomnívá se, že světu dojdou skladovací kapacity.

Průmyslová výroba 19členného bloku jednotné měny v říjnu meziměsíčně vzrostla o 0,6 procenta, zatímco meziročně stoupla o 1,9 procenta. Ekonomové očekávali zvýšení pouze o 0,3 procenta na meziměsíčním a o 1,3 procenta na meziročním základě. Vzrostla hlavně výroba investičních statků a zboží dlouhodobé spotřeby, jako jsou ledničky či automobily.

Důvěra německých analytiků a investorů v prosinci stoupla na nejvyšší úroveň za čtyři měsíce, ukázal index  ZEW, avšak dodali, že zpomalení na rozvíjejících se trzích si vybírá svou daň na vývozu. Index ZEW pro tento měsíc vzrostl na 16,1 bodu z 10,4 bodu za listopad. Ekonomové v průměru očekávali zvýšení na 15,0 bodů. Průzkum mezi ekonomy ukazuje na důvěru v největší ekonomiku eurozóny, od níž se očekává, že si v příštím roce dokáže poradit se slábnoucími rozvíjejícími se trhy a přílivem uprchlíků.

Nervozitu na USD před zasedáním Fedu lze vidět na měnovém páru USD/JPY, kde japonský jen těží z nejistoty investorů nejen ohledně prvního zvýšení úrokových sazebUSA od roku 2006, ale i kvůli dramatickému propadu ceny ropy. U USD/JPY sledujeme reakci na úroveň 120,40 (Fibo 61,80). Pokud se měnový pár podívá pod ní na denním „closu" lze očekávat oslabení až k úrovni 118,60, která byla letos několikrát testována.



Na USD/CHF vidíme klesající klín a býčí divergenci s MACD. Díky divergenci očekáváme proražení klínu směrem nahoru. To však může přijít až zítra s výsledkem zasedání Fedu.


EUR/GBP vytváří na hodinovém grafu formaci dvojitého vrcholu, jež bude potvrzena až proražením úrovně „neckline". Spekulaci na pokles potvrzuje i tvořící se, avšak nedokončená medvědí divergence s oscilátorem MACD.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688