Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.12.2015 17:24:14

Summary: Klimatická dohoda otevírá prostor "trendy" řešením

Ačkoliv se blíží svátky klidu a míru, na akciových trzích to nadále žije. V Evropě jsme svědky pokračujícího prodejního tlaku, v USA pak o mnoho lepší nálada nepanuje. Ropa Brent pokračuje ve svém nezadržitelném pádu a nedaří se ani dalším komoditám v čele se silovou elektřinou či zemním plynem, které propadly na několikaletá minima.

Tradičním surovinám pak pro dlouhodobější horizont nenahrává ani o víkendu schválená klimatická dohoda členů Organizace spojených národů. V ní nechybí příslib zamezení přílišnému oteplování a s ním spojená snaha o redukci emisí. Jinými slovy se tak na přetřes dostane diskuze ohledně tradičních energetických zdrojů s vyšším znečištěním. Takový scénář je vodou na mlýn například producentům OZE (solár, vítr), kterým se otevře cesta k dalším dotacím. Prospěje jim také skutečnost, že pařížské usnesení počítá s pravidelnou aktualizací cílů v pětiletých horizontech. Šance „černých pasažérů“ nepřispívat společnému cíli se tak alespoň částečně sníží. Taktéž si ruce mohou mnout výrobci elektrických vozidel. Znečištění, respektive emise, tradičních vozidel představují výzvu pro celý sektor, úspěšná implementace alternativních paliv tak představuje významnou příležitost. V tomto směru pak nemluvíme pouze o Tesle, ale také o velkých koncernech s výrazně vyšším operačním (inovačním) záběrem jako jsou Toyota či GM. V rámci odvětví se pak prostor otevírá také dodavatelům potřebných komponentů. Celkově tak společná dohoda může pomoci uspíšení hloubkovému přerodu automobilového sektoru. Jedním z dominantních trendů pak bezesporu zůstávají samořídící vozidla, tedy oblast, kde se realizuje Google (DIP), ale taktéž například skrze pokročilé systémy řízení (ADAS) Continental (DIP).

Jakkoliv jde prozatím o pouhá politická slova a až následující roky ukáží, nakolik jsou skutečně státy ochotné plnit požadavky klimatické dohody, potenciál pařížské úmluvy změnit chování tržních hráčů i v dalších sektorech rozhodně existuje. Například pro polovodičové hráče může jít o další signál rozšířit svou snahu v oblasti „internet of things“. Efektivnější řízení energetických nároků (například v případě domácností zařízení známá jako „smart-meter“), snížení emisí datových center (dopomoci může zapojení senzorů na kontrolu přehřívání) představují jen krátký výčet možností, jak přispět dosažení vytyčených cílů klimatické dohody.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688