Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  12.12.2015 06:00:41

Klimatický summit: Do boje vytáhl už i Terminátor

Arnold Schwarzenegger se zřejmě rozpomněl na jednu ze svých filmových postav, která bojovala za čistý vzduch pro Marťany. Jeho bojištěm je nyní Země.

Arnold Schwarzenegger se zřejmě rozpomněl na Douglase Quaida, hlavního hrdinu akčního filmu Total Recall, který vedl boj za čistý vzduch pro obyvatele kolonizované planety Mars. Nyní se Schwarzenegger vydal do boje za čistý vzduch na Zemi. Nemusel kvůli tomu letět až na Mars, ale jen do Paříže na klimatický summit OSN.

Podle Schwarzeneggera lidi nezajímají budoucí hrozby klimatické změny, ale to, že mohou dnes vidět obrázky umírajících kvůli znečištěnému ovzduší. Zelení aktivisté by prý měli přestat mluvit o rizicích změny klimatu v roce 2050, ale měli by mluvit o tom, co znečištění způsobuje dnes.

„Šílím, když lidé hovoří o tom, co bude za 30 let, jak se zvýší hladiny moří a tak dále,“ řekl Schwarzenegger deníku The Guardian. „A co dnes? Tisíce lidí umírají kvůli znečištění, žijí s rakovinou, kvůli znečištění,“ dodal slavný herec.

Bývalý kalifornský guvernér také zdůraznil, že klimatičtí aktivisté by se měli soustředit na střednědobé efekty znečištění životního prostředí, protože to je to, co veřejnost zajímá, zatímco dlouhodobé vize nikoli. „Lidé si těžko dovedou představit, jak bude vypadat světroce 2050 nebo 2100, tedy v horizontech, o kterých se diskutuje na pařížském summitu,“ řekl Schwarzenegger. „To, co se stane v tak daleké budoucnosti, dnes pro lidi nic neznamená,“ dodal.

Arnold Schwarzenegger, ač republikán, byl vždy velkým zastáncem boje proti znečištění vzduchu a emisím skleníkových plynů. A to i v době, kdy zastával úřad guvernéra Kalifornie. Dnes se k němu v Paříži připojil i jeho demokratický nástupce Jerry Brown, kde vyzval k boji proti emisím.

Arnold Schwarzenegger se však ještě před 10 lety mohl pochlubit sbírkou 6 vozů Hummer H1, jejichž spotřeba dosahovala 20 až 25 litrů pohonných hmot na sto kilometrů jízdy po silnici. V terénu byla spotřeba ještě vyšší. V roce 2006 se Schwarzenegger svých Hummerů zbavil a ponechal si jeden exemplář, který vybavil hybridním motorem.

Představitel Terminátora patří také mezi velké zastánce jaderné energetiky, neboť přispívá ke snižování emisí skleníkových plynů. Schwarzenegger však musel být včera spolu s dalšími účastníky klimatického summitu svědkem odložení uzavření dohody o omezení emisí skleníkových plynů.

Důvodem jsou nejasnosti kolem toho, jak bude závazek definován pro rozvojové země a hlavně to, jakým způsobem bude financována každoroční podpora 100 miliard dolarů, které mají rozvinuté země těm rozvojovým až do roku 2020 poskytovat.

Podle indického ministra životního prostředí je nyní pravděpodobnost dosažení smysluplné dohody 50:50. „Jestliže rozvinutý svět neukáže flexibilitu a ochotu brát ohled na ostatní, pak dohoda nebude a summit neskončí úspěchem,“ řekl Prakaš Džavedekar agentuře Bloomberg. Schwarzenegger tak má před sebou podobně těžký úkol, jako jeho filmové alter ego Douglas Quaid. Jedno je však jisté: bude-li třeba, on se vrátí.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688