Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  11.12.2015 08:28:31

10. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Akciové trhy ve Spojených státech ve čtvrtek zamířily vzhůru poté, co tři dny za sebou oslabovaly. Investoři se podle agentury Reuters snaží využít nižších cen akcií k výhodným nákupům. Za oživením na akciovém trhu stojí zejména energetické společnosti, které byly v předchozích dnech pod tlakem kvůli poklesu cen ropy.

Dow posílil o 0,47 % na 17 574,75 bodu, širší S&P 500 přidal 0,23 na 2 052,23 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 0,44 % na 5 045,17 bodu. Index volatility VIX klesl o 1,38 % na 19,34 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o necelé dva bazické body na 2,232 %.

Nejvíce zdražily akcie ze sektoru zdravotní péče, nedařilo se naopak cenným papírům ze sektoru veřejných služeb.

Pozornost investorů se nyní soustředí na americkou centrální banku, od které se příští týden očekává první zvýšení úrokových sazeb za téměř deset let. "Trh se nachází ve vyčkávacím režimu, dokud mu Fed neurčí směr," uvedla analytička Kim Forrestová ze společnosti Fort Pitt Capital Group. "Máme tu rovněž určité hledání výhodných nákupů, protože investoři jsou citliví na ceny," dodala.

Americké akcie (10. prosince 2015)
Americké akcie (10. prosince 2015)Zdroj: Google

Vzhůru v první polovině obchodování zamířily akcie světově největší veřejně obchodované ropné společnosti ExxonMobil (+0,08 %), zisky ale titul neudržel a nakonec uzavřel jen nepatrně nad nulou. Akcie energetické firmy Chevron (+1,94 %)přidaly bezmála dvě procenta.

Akcie maloobchodní společnosti Men''s Wearhouse (-16,97 %) spadly bezmála o 17 % poté, co její čtvrtletní výsledky výrazně zaostaly za očekáváním analytiků.

Akcie Twitteru (+6,66 %) přidávaly během dne přes sedm procent po zprávě, že firma testuje systém pro zobrazování reklamy uživatelům, kteří k ní nejsou přihlášení. Měsíčně by díky němu mohla oslovit reklamou o půl miliardy lidí více než dosud.

Z indexu Dow nejvíce zdražily kromě akcií Chevronu cenné papíry farmaceutické firmyMerck (+1,65 %) a výrobce letadel Boeing (+1,5 %). Klesly naopak akcie technologické firmy United Technologies (-0,31 %), výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike (-0,16 %), výrobce počítačových čipů Intel (-0,11 %), mobilního operátoraVerizon Communications (-0,09 %) a pojišťovny Travelers (-0,05 %).

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích:

  • Ceny importu ve Spojených státech v listopadu meziměsíčně klesly méně, než se čekalo. Snížily se o 0,4 % po snížení o 0,3 % v říjnu (revidováno z -0,5 %), čekal se propad o 0,8 %. Meziročně ceny dovozu klesly o 9,4 % (odhad: -9,6 %, říjen revidován na -10,7 % z -10,5 %). Bez zahrnutí pohonných hmot klesly ceny importu meziměsíčně o 0,2 %, tento ukazatel nezaznamenal růst už od července 2014. Meziročně ceny importu bez pohonných hmot klesly o 3,2 %, stejně jako v říjnu. Ceny exportu v listopadu rovněž klesly - meziměsíčně o 0,6 % po 0,2% poklesu v říjnu, meziročně o 6,3 % po 6,7% poklesu v říjnu.
  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech v týdnu do 5. prosince vzrostl na 282 tisíc z 269 tisíc v předchozím týdnu. Čekalo se 270 tisíc. Počet pokračujících žádostí v týdnu do 28. listopadu vzrostl na 2,243 milionu z 2,161 milionu v předchozím týdnu, čekalo se 2,155 milionu. Čtyřtýdenní průměr vzrostl na 270 750 z 269 250.
  • Rozpočtový schodek Spojených států stoupl v listopadu v meziročním srovnání o 13,6 % na 64,6 miliardy dolarů. Za nárůstem stojí vyšší výdaje na obranu, sociální zabezpečení či na vládní zdravotnický program Medicare. Ukázala to zpráva amerického ministerstva financí. Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali listopadový schodek federálního rozpočtu ve výši 68 miliard USD.
  • Americká ropná společnost ConocoPhillips hodlá snížit své kapitálové výdaje v příštím roce o čtvrtinu a pokračovat v prodeji majetku, který nesouvisí s její hlavní činností. Firma, která je největší nezávislou ropnou společností v USA, tak reaguje na pokračující propad světových cen ropy. Kapitálové výdaje se mají příští rok snížit na 7,7 miliardy dolarů z předpokládané letošní úrovně 10,2 miliardy dolarů.
  • RBC Capital snižuje cílovou cenu akcií lululemon athletica na 62 ze 77 dolarů.
  • Nomura zvyšuje doporučení na akcie J. C. Penney na "neutral" z "redukovat" a zvyšuje cílovou cenu na 9 dolarů z 8 dolarů.
  • Největší americká automobilka General Motors Company zaplatila 594,5 milionu dolarů za urovnání části žalob spojených s následky vadných přepínačů zapalování u řady svých vozů. Vyplývá to z ve čtvrtek zveřejněné závěrečné zprávy fondu, který měl řešení žalob na starosti.
  • Italsko-americká automobilová skupina Fiat Chrysler Automobiles (FCA) zaplatí americké vládě pokutu 70 milionů dolarů. Firma totiž v uplynulých více než deseti letech neposkytovala požadované údaje o bezpečnostních problémech, například zprávy o úmrtích a zraněních při nehodách či stížnosti zákazníků. Takovéto údaje pomáhají úřadům odhalovat možné závady vozidel.

Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

5 akcií pro rok 2016 s potenciálem 100 %5 akcií pro rok 2016 s potenciálem 100 %

Akcie, které dokáží zhodnotit na dvojnásobek během jediného roku, by chtěl do portfolia každý. Potenciál velkých a rychlých zisků jde ale ruku v ruce s velkou rizikovostí. Server Motley Fool provedl průzkum mezi svými redaktory a zjišťoval, od kterých akcií v příštím roce čekají mimořádné zisky. Tak pevné nervy a hurá na trh!

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688