Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Makroekonomika  |  11.12.2015 06:00:48

Bank of England ponechává sazby beze změny. Inflace by měla mírně vzrůst


Bank of England včera oznámila výsledky zasedání Komise pro monetární politiku. Osm z devíti členů hlasovalo pro ponechání sazeb na technické nule.

Komise pro monetární politiky (Monetary Policy Committee – MPC) britské centrální banky Bank of England včera oznámila výsledky svého zasedání. MPC rozhodla, s ohledem na sledování naplnění cíle 2% roční míry inflace, ponechat základní úrokovou sazbu na úrovni 0,5 %. Pro ponechání sazby beze změny hlasovalo osm z devíti členů MPC. Komise také jednomyslně rozhodla i nadále držet zásobu nakoupených aktiv, financovaných emisí peněz, ve výši 375 miliard liber.

Bank of England (BoE) blíže komentuje vývoj říjnové roční míry inflace. Ta zůstala desetinu procentního bodu pod nulou. Za měsíc listopad však BoE očekává její návrat do pozitivních hodnot a mírný růst v dalších měsících. „S tím, jak budou z měření postupně vypadávat velké poklesy cen energií a potravin, k nimž došlo v minulém roce, bude se postupně roční míra inflace zvyšovat. Přesto očekáváme, že jádrová inflace zůstane utlumena a celková inflace, vyjádřená roční změnou CPI, se bude držet pod 1% úrovní přinejmenším do druhé poloviny příštího roku,“ stojí ve vyjádření Bank of England.

Komise pro monetární politiku také zhodnotila faktory, které vývoj budoucí inflace ovlivní, tedy především domácí a zahraniční ekonomickou aktivitu. Podle MPC se zejména zahraniční faktory oproti minulému měsíci příliš nezměnily. „Globální hospodářský růst se stabilizoval na hodnotách, které se nacházejí pod historickými průměry,“ říká MPC. Návrat inflace na cílovou hodnotu tak podle MPC závisí na dostatečném zvýšení domácích nákladů. Navzdory nižší nezaměstnanosti však nominální mzdy rostou pomaleji.

Členové Komise si všímají robustního růstu domácí poptávky, což je v protikladu s vývojem poptávky zahraniční, zejména té zámořské. BoE vyjadřuje mírné obavy o udržení hospodářského růstu Velké Británie s ohledem na plánovanou konsolidaci veřejných financí. Ačkoli ta nebude tak přísná, jak se původně plánovalo, je pravděpodobné, že hospodářský růst v roce 2016 mírně negativně ovlivní.

Přestože se zdá, že prozatím v britské ekonomice převládají faktory, které na růst inflace příliš netlačí, nebylo rozhodnutí o ponechání monetární politiky beze změny přijato jednomyslně. Ian McCafferty jako jediný z devíti členů MPC hlasoval pro zvýšení základní sazby centrální banky o 25 bazických bodů.

Navzdory tomu se všichni členové MPC shodnou na tom, že bude-li dříve nebo později sazby nutné zvedat, mělo by se tak dít postupně a v menších krocích, než tomu bylo v průběhu předchozích hospodářských cyklech. „Jde o očekávání, nikoli i slib. Jak se bude základní úroková sazba v budoucnu vyvíjet tak bude vždy záviset na ekonomických souvislostech,“ stojí také v prohlášení Bank of England k výsledkům rozhodnutí Komise pro monetární politiku.

Britská libra bezprostředně po oznámení rozhodnutí o měnové politice oslabila vůči euru i dolaru, nicméně ještě v průběhu včerejšího odpoledne postupně své ztráty umazala.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út   9:03  Ranní okénko - Úterý ve znamení smíšeného sentimentu německých analytiků Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út   8:23  Geopolitika opět v centru pozornosti ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688