Okénko investora  |  10.12.2015 13:55:37

Stříbro: Bude dosaženo 130 milionů prodaných uncí?

Předběžná zpráva organizace Silver Institute pro rok 2015 hovoří o tom, že celkový objem prodeje stříbrných mincí by měl v tomto roce dosáhnout neuvěřitelných 130 milionů uncí (Moz). Takto výrazný nárůst prodeje byl naposledy zaznamenán v roce 2008, tedy v době, kdy došlo k pádu amerického investičního bankovního systému a realitního trhu. Bude se scénář opakovat?

  

Cena stříbraUSD/oz v letech 1975–2015

Mezi lety 2003 a 2007 se celkové objemy prodeje pohybovaly od 32,7 Moz do 42,4 Moz. Poptávka prudce narostla během finanční krize v roce 2008 (64,3 Moz) a nadále se zvyšovala na 110 Moz v roce 2011, kdy cena dosáhla svého maxima, 49 dolarů za unci. Po pádu ceny klesala i poptávka, až se cena dostala k dnešním téměř 14 dolarům, což motivuje investory k vysokoobjemovým nákupům. 

Výrazný nárůst poptávky potvrzují aktuální data Kanadské královské mincovny, která ve své zprávě za 3. čtvrtletí uvedla, že došlo k 76% (9,5 Moz) nárůstu ve srovnání s rokem 2014 (5,4 Moz).

 V současné době americká mincovna prodala 43,8 Moz Silver Eagles. Budeme-li předpokládat, že americká mincovna do závěru tohoto roku poskytne přibližně 1 Moz stříbrných Eagles každý týden, znamenalo by to celkový prodej ve výši 47 Moz. Lze s jistotu konstatovat, že prodej kanadských královských Maple Leafs dosáhne nového historického maxima (30+ Moz). 

Přestože se předpokládá dosažení hranice 130 milionů prodaných uncí, do vyšší ceny na burze se tento objem neprojevil, což může být pro investory frustrující. Je však potřeba pochopit, že cena fyzického kovu je do této doby téměř identická se Silver Futures, kde naopak dochází k záporné poptávce, tedy k výraznému odprodeji této papírové formy stříbra.

 Zvýšená poptávka se projeví v komoditních cyklech až s časovým odstupem. Pokud se malé procento populace rozhodne investovat zlomek svého bohatství do stříbra, očekáváme zvýšení ceny stříbra minimálně na dvojnásobek současné úrovně. Cílem je opětovné atakování hranice 50 dolarů za unci. Pokud by nastala obdobná situace z roku 2008, kdy došlo k oslabení dolaru, cyklus by se podobal pohybům cen stříbrného kovu z období let 2008–2012. I v roce 2008 docházelo ke snižování ratingů významných amerických bank a následnému snižování úrokových sazeb. 

Poměr ceny zlata a stříbra dosahoval od roku 1987 v průměru hodnoty 27. Aktuální (ne)poměr je ve výši 75,6. Momentálně se pohybujeme u horní hranice, neboť toto rozpětí se od roku 1987 pohybovalo mezi hodnotami 14 a 99. Podle geologické společnosti Jefferson Lab je stříbro v zemské kůře 19krát vzácnější než zlato. Pokud by nedošlo ke změně ceně zlata, cena stříbra po korekci by měla být ve výši 39 dolarů za unci.

Přejeme Vám hodně úspěchů!

Autor: Jaroslav Křůpala, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Ing. Jaroslav Křůpala

Ing. Jaroslav Křůpala

Vystudoval Ekonomickou akademii Sting v Brně a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a poradce. Zabývá se zejména fundamentálními analýzami a technickými analýzami komoditních trhů.


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 8 let. Více informací na www.zlataky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
18.04.2024  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688