BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  09.12.2015 12:12:14

Ukončí svíčková formace „pinbar“ propad ceny ropy?

Ceny ropy se v úterý pohybovaly na sedmiletých minimech. Americká ropa WTI se poprvé od začátku roku 2009 propadla pod 37 dolarů za barel a cena Brentu klesla pod 40 dolarů za barel v obavách, že globální producenti budou i nadále pumpovat nadbytek ropy na již nasycený trh a světu docházejí kapacity pro skladování této suroviny. Světové zásoby ropy jsou podle údajů Světové energetické agentury již rekordní.

Globální přesycení trhu minulý týden korunovala neschopnost kartelu OPEC dohodnout se na snížení těžby, a to i navzdory tomu, že na trh příští rok přibude ropaÍránu po uvolnění západních sankcí. Obnovený výprodej na ropě je podle všeho reakcí na to, že snížení produkce OPEC je mimo hru na nejbližších 6 měsíců. Neschopnost dohodnout se na úrovni těžby znamená, že se klíčoví členové OPEC připravují na nové bitvy o podíl na trhu, který je už teď silně přesycený a spotřebovává téměř o 2 miliony barelů denně méně, než kartel produkuje.

Nízké ceny ropy tížily pátým dnem v řadě energetické akciové tituly. Americký index základních zdrojů se včera propadl o dalšího 6,6 procenta na téměř sedmileté minimum, ruku v ruce s akciemi důlních společností. Investorský apetit po riziku včera nepodpořily ani slabé údaje o zahraničním obchodu Číny. Ty znovu vyvolaly obavy ze zpomalení globální ekonomiky. Index Dow Jonesúterý klesl o 0,92 procenta na 17 568,00 bodu, S&P 500 ztratil 0,65 procenta a uzavřel na hodnotě 2 063,59 bodu a index Nasdaq ubral 0,07 procenta na 5098,24 bodu. Výprodeji se včera nevyhnuly ani evropské akciové tituly, když se investoři v obavách o globální ekonomický růst zbavovali rizikových aktiv. Panevropský index FTSE 300 včera uzavřel poklesem o 1,8 procenta, na nejnižší úrovni od konce října.

Německý dovoz v říjnu prudce klesl a vývoz rovněž oslabil, což naznačuje, že se největší evropská ekonomika stále potýká s dopadem zpomalení v Číně a na ostatních rozvíjejících se trzích. Vývoz po sezonním očištění meziměsíčně ubral 1,2 procenta, zatímco dovoz se propadl o 3,4 procenta, a zaznamenal tak výrazný pokles druhý měsíc v řadě. Ekonomové oslovení Reuters očekávali snížení exportu pouze o 0,5 procenta a pokles importu o 1,0 procenta.

Zahraniční obchod ve třetím čtvrtletí brzdil růst německé ekonomiky a nečekaně slabá pondělní data o říjnové průmyslové výrobě naznačila, že slabá poptávka z rozvíjejících se trhů si vybírá svou daň i nadále. Institut IFO snížil výhled růstu HDP pro letošní rok z letních 1,9 na 1,7 procenta. V příštím roce institut očekává růst ekonomiky 1,9 procentním tempem místo původně odhadovaných 1,8 procenta.

Statistický úřad EU potvrdil, že hrubý domácí produkt (HDP) 19členného bloku jednotné měny v období od července do září stoupl o 0,3 procenta na mezikvartálním a 1,6 procenta na meziročním základě. Pro srovnání ve druhém čtvrtletí ekonomika eurozóny rostla mezikvartálně o 0,4 procenta a meziročně rovněž o 1,6 procenta. Spotřeba domácností přidala k výslednému HDP ve třetím kvartále 0,2 procentního bodu a zásoby další 0,2 bodu. Také vládní výdaje přispěly 0,1 procentním bodem, zatímco zahraniční obchod ubral z výkonu ekonomiky 0,3 procentního bodu s tím, jak dovoz rostl mnohem rychleji než vývoz. Rostoucí zásoby a vyšší výdaje domácností tak byly hlavními tahouny ekonomického růstu a kompenzovaly negativní dopad zahraničního obchodu.

Klíčovou událostí dnešního dne je zasedání novozélandské centrální banky RBNZ, od níž 21 z 24 dotázaných analytiků společností Reuters očekává snížení základní úrokové sazby o 25 bazických bodů. Nicméně trh s OIS (Overnight Intererest Rate Swap) snížení sazeb neindikuje.

Svíčková formace na denním grafu ropy WTI naznačila reverzní formaci „pinbar", která by mohla signalizovat, že ropa potřebuje zkorigovat silný výprodej z pondělí a úterý. Korekce by rovněž mohla pomoci kanadskému dolaru případně i AUD a NZD ke korekci předchozích ztrát. Tyto korekce by bylo možné využít ke vstupu do krátkých pozic. Proto sledujeme reakci ceny na jednotlivé Fibonacciho hodnoty. Korekci ceny ropy signalizuje i býčí divergence s oscilátorem MACD.

 

 






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688