Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  07.12.2015 06:00:59

16. prosinec se blíží: Všichni věří, že FED nadělí vyšší sazby


V příštím týdnu zasedne Výbor pro operace na volném trhu amerického FEDu. Nenajdeme snad nikoho, kdo by věřil, že FED nezvýší sazby.

16. prosince budou členové Výboru pro operace na volném trhu při americkém FEDu rozhodovat o tom, zda poprvé od roku 2006 zvýší úrokové sazby. Trhy i analytici očekávají, že nyní už FED nebude otálet a vyšší sazby skutečné oznámí.

Podle Milese Udlanda, přispěvatele portálu Businessinsider.com, je očekávané zvýšení sazeb FEDem něco, co stojí za oslavu. Udland odkazuje na nedávný projev guvernérky FEDu Janet Yellenové na zasedání Ekonomického klubu ve Washingtonu, kde mimo jiné řekla: „Čekali jsme již příliš dlouho na to, než začneme měnovou politiku normalizovat. Neměli bychom začít zvyšovat sazby náhle, což by mohlo poslat ekonomiku do recese. Na druhé straně ponechání sazeb na současné úrovni příliš dlouho by mohlo zvýšit riziko podkopání finanční stability.“

Z jiných směrů dokonce zaznívají názory, že zvýšení sazeb mělo přijít již v září, nebo že odložení až na prosincové zasedání FEDu povede k tomu, že sazby budou muset být v budoucnu zvýšeny hned v několika krocích a o to razantněji.

Agentura Bloomberg přináší celou řadu reakcí na nejnovější údaje z amerického pracovního trhu. Za poslední dva měsíce bylo v USA zaměstnáno 509 tisíc pracovníků, což je největší nárůst v tomto roce. Nárůst zaměstnanosti přitom nastal napříč odvětvími.

„Existovalo riziko, že na zvýšení sazeb mohlo být už pozdě,“ řekl Bloombergu Michael Feroli, hlavní ekonom JP Morgan Chase. „Příští rok možná tvůrci monetární politiky zjistí, že budou muset zvyšovat sazby hned několikrát, a to dokonce vícekrát než čekali oni sami a i než čekaly trhy,“ dodal.

Míra nezaměstnanosti, která dosáhla 5 %, je na nejnižší úrovni za posledních 7 let. To představuje úroveň, kterou členové FEDu vnímají jako míru nezaměstnanosti, která o pouhou desetinu procentního bodu převyšuje tzv. přirozenou míru nezaměstnanosti, tedy stav, odpovídající plné zaměstnanosti.

„Lidé z FEDu možná nechali trh práce pořádně rozvinout, což může napomoci k tomu, aby se inflace navrátila na cílovou hodnotu,“ řekl Ryan Sweet, ekonomický analytik agentury Moody´s. „Ale pokud by další zprávy o trhu práce měly vypadat tak, jako ty z října a listopadu, je možné, že FED bude v roce 2016 postupovat trochu razantněji,“ dodal.

Že FED již zvýšení sazeb nebude odkládat, je téměř jisté. Takový krok bude mimo jiné znamenat, že dolar nejspíš zamíří k výšinám. Dá se tedy očekávat, že posílí vůči všem hlavním měnám, včetně eura. V této souvislosti je třeba připomenout, že Evropská centrální banka ve čtvrtek ponechala objem kvantitativního uvolňování na 60 miliardách eur měsíčně a pouze prodloužila dobu, po kterou je bude provádět. S ohledem na očekávané rozhodnutí FEDu se tak výsledek čtvrtečního zasedání ECB dostává do jiného světla, kdy lze krok ECB hodnotit jako poměrně moudrý. Desátého prosince, tedy ještě před FEDem, zasedá také Bank of England.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

04.05.2023Fed rozhodl, že se sazby zvýší Research (Česká spořitelna)
06.04.2023Trhy věří, že recese donutí Fed letos snižovat úrokové sazby (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
23.03.2023Ranní okénko - Fed letošní pokles sazeb nečeká, trh se zdráhá věřit Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688