Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Akcie v ČR  |  12.12.2015 09:00:54

ČEZ vám může vydělat až 8 % ročně, pozor ale na rizika


Akcie ČEZ patří mezi atraktivní tituly s poměrně stabilním a zajímavým dividendovým výnosem. Rizika přesto má.

Na českou burzu nedávno vstoupila společnost Kofola. Ač to bylo doprovázeno značným marketingovým povykem, jedná se obchodně o velmi malou společnost, které nikdo vysoké objemy obchodu nepředpovídá.

Pojďme se podívat na skutečného velikána české burzy, na energetickou společnost ČEZ, která je jednou z největších a nejzajímavějších společností, které se v současnosti obchodují na Pražské burze. Akcie energetické společnosti se v současnosti prodávají za přibližně 450 korun, v posledních měsících však cena mírně klesala.

Podle účetních ukazatelů se jedná o akcie s velmi dobrou návratností. Ukazatel P/E  (cena vůči zisku) dosahuje 12,61. Například německý konkurent E. ON se vám nevrátí nikdy – je totiž ve ztrátě.

ČEZ je označována jako konzervativní či defenzivní akciová společnost. Nezažije zde prudké propady či pády jako u jiných společností, například u NWR či v minulosti AAA AUTO, na druhé straně nemůžete ani očekávat prudký růst akciové hodnoty. Pokud nepřijde rozsáhlá hospodářská krize, tak si jako na akciové volatilní houpačce nejspíše připadat nebudete.

Dividendy, to je oč tu běží

ČEZ je však velmi atraktivní kvůli svým dividendám a může přinést velmi zajímavé výnosy, které vysoce překonávají nejen spořicí účty, ale termínované vklady nebo i další rizikovější investice. Dividendu pro rok 2015 odhaduje Česká spořitelna ve výši 40 . To znamená, že, pokud vezme v úvahu současnou cenu 460 , tak nám akcie vydělají 8,7 % před zdaněním. Pokud počítáme s výnosem 30 za akcii, pak výnos dosáhne 6,6 %. Pokud nejste rezidentem Hong Kongu či jiného státu, kde neexistuje daňdividend, pak výnos vynásobte hodnotou 0,85, dostanete čistý dividendový výnos očištěný právě o 15procentní daňdividend.

Proč se společnosti daří stále méně?

Společnosti každoročně klesá zisk, protože doplácí na velmi nelichotivou situaci na energetickém trhu. Vinou rozvoje obnovitelných zdrojů, které jsou dotované a musí se na energetické burze vykupovat primárně, dochází k tomu, že ostatní zdroje výroby elektrické energie jsou vytlačovány.

Jedná se především o plynové elektrárny, které přestaly být zcela rentabilní. Příkladem může být gigantická investice 20 miliard korun do plynové elektrárny v Počeradech. ČEZu se však nejspíše z této investice nevrátí ani koruna. Elektrárna totiž není zapnutá, neboť výroba elektřiny by stála víc, než kolik by přinesla.

Přestává bohužel být rentabilní i výstavba nových jaderných elektráren, které nesou obrovské fixní náklady. ČEZu se tak pochopitelně do dostavby Temelínu nechce a požaduje zafixované ceny elektřiny na více než dvojnásobné úrovni v porovnání se současnou cenou tržní. ČEZ tak může vydělávat jedině prostřednictvím uhelných elektráren, které jsou v současně stále výdělečné a to i nejspíš zůstane.

A jak si společnost nyní vede?

Údaje za rok 2015 nejsou příliš pozitivní, společnost za prvních 9 měsíců letošního roku vygenerovala čistý zisk 18,6 miliardy korun, což je meziroční pokles o tři miliardy. Firma také snížila výhled výroby elektřiny o 5,7 TWh z důvodů neplánovaných odstávek bloků jaderné elektrárny Dukovany či prodloužení odstávky v Temelíně a posunu dokončení výstavby nového zdroje v Ledvicích.

Společnost však také zahájila mohutné úspory: „Díky úspěšnému programu úspor zahájenému v loňském roce se nám podařilo meziročně snížit stálé provozní náklady o 1,6 mld.  a daří se nám tak částečně kompenzovat negativní dopad snížení objemu výroby elektřiny na celoroční výhled hospodaření,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. „Za celý rok očekáváme EBITDA na úrovni 64 mld.  a očištěný čistý zisk na úrovni 27 mld. ,“ uvedl Martin Novák, místopředseda představenstva a finanční ředitel ČEZ.

Investovat tedy do ČEZu?

Investovat nebo neinvestovat? To je otázka. Zásadní pro investory tedy bude další vývoj cen elektrické energie na německé burze. Připouští se, že může nadále klesat, což se velmi pravděpodobně projeví na zisku ČEZu. Podle České spořitelny by tak dividenda mohla v příštích letech poklesnout až k 32 korunám za akcii. Při současné ceně akcií, úrokových sazbách a nízké inflaci se však stále jedná o velmi atraktivní investici. Je ale nutné také myslet na rizika politická – ČEZ se v minulosti také stával místem, kam mířili vysloužilí politici.

Arsen Lazarevič


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688