Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  05.12.2015 11:30:41

Zasedání OPEC: Omezení těžby nepřijde, ropa bude levná i nadále

Na včerejším zasedání zemí organizace OPEC zaznělo, že k žádnému omezení těžby ropy nedojde. OPEC bude i nadále produkovat více než 30 milionů barelů denně.

Dlouho očekávané zasedání zemí organizace OPEC, které se včera konalo ve Vídni, nepřineslo žádné překvapení. Země OPECu těžbu ropy neomezí, oznámila agentura Bloomberg. Dokonce byl zrušen limit 30 milionů barelů ropy denně a nebyl stanoven žádný nový. „Organizace zemí vyvážejících ropu bude pokračovat v denní těžbě kolem 31,5 milionů barelů,“ řekl po zasedání prezident OPECu Emmanuel Ibe Kachikwu. „OPEC počká do června příštího roku a poté případně rozhodne o novém limitu těžby,“ dodal generální tajemník Abdalla El-Badri.

„Proč by měl jenom OPEC obětovat část svého podílu na trhu,“ položil řečnickou otázku irácký ministr těžby ropy Adel Abdul Mahdi na tiskové konferenci. „Američané nemají žádný těžební strop, Rusové nemají žádný těžební strop, proč by ho měl mít OPEC?“ dodal.

Pod taktovkou největšího těžaře v rámci OPECu, Saudské Arábie, zvýšila organizace produkci ropy na přeplněném trhu s ropou, čímž komplikuje život zemím, kde jsou náklady na těžbu ropy vysoké. Návrh Venezuely na omezení těžby alespoň o 5 procent tak byl smeten ze stolu, když se proti postavil také Írán.

„Strategie maximalizující objem vytěžené ropy v rámci OPECu pokračuje,“ řekl Giovanni Staunovo, analytik skupiny UBS v Curychu. „OPEC se zbavil zbytečného zastropování těžby, a tak toto břemeno nyní leží na zemích mimo OPEC,“ dodal.

Portál Marketwatch.com přinesl komentáře analytiků, kteří rozhodnutí OPECu vidí jako „to nejhloupější, které ropný kartel mohl učinit, a zároveň jako to nejlepší v boji proti americkým těžařům o podíl na světovém ropném trhu.“

Produkce na amerických šelfových ropných plošinách se podle očekávání sníží během prosince o 118 tisíc barelů denně pod 5milionovou hranici. Podle údajů, které má Marketwatch k dispozici se počet amerických ropných mořských vrtů snížil na 545, zatímco přesně před rokem jejich počet přesahoval tisícovku.

„Na základě těchto údajů se dnes již nemůžeme ptát, zda se sníží objem vytěžené americké ropy, ale jak hluboký propad této těžby bude,“ řekl Robbie Fraser, analytik společnosti Schneider Electric, zabývající se komoditními trhy.

Bezprostředně po oznámení výsledků zasedání organizace OPEC se výrazně propadly akcie amerických společností, které těží ropu z mořského dna. Například akcie Whiting Petroleum ztratily více než 8 procent své hodnoty a oproti předchozímu roku jsou slabší téměř o 57 %. O něco menší denní ztrátu utrpěly akcie Continental Resources (- 6,6 %) a Oasis Petroleum (- 6,8 %).

Akcie velkých ropných společností jako British Petroleum nebo Royal Dutch Shell oslabily na londýnské burze jen o necelých 2,5 %. Podobně reagovaly ceny americké ropy. Brent zlevnil o téměř 1,5 % a ropa West Texas Intermediate ztratila 2,3 %.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688