Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  04.12.2015 18:12:39

Poučte se z dějepisu po zvýšení sazeb dolar klesne

Autor: Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank

Trhy se shodují na tom, že Fed v prosinci zvýší úrokové sazby a že tento krok vyšle americký dolar nahoru a euro naopak pod paritu na úroveň, kterou jsme naposledy zažili v roce 2000, kdy IT bublina dosáhla svého maxima.

Je tu však dobrý důvod podívat se na tato očekávání více skepticky. Dolar ve skutečnosti dosáhl svého vrcholu v den prvního zvýšení sazeb u pěti z posledních šesti cyklů zvyšování sazeb. Zdá se, že síla dolaru je v nepřímé úměře vůči směřování úrokových sazeb.

Graf zachycuje tyto historické tendence

d1

Jak vysvětlit tento zjevně nelogický trend?

Zaprvé zmatek vyvolává postavení dolaru jakožto celosvětové rezervní měny. Více dolarů obíhá mimo Spojené státy než na jejich území. Když Fed zvýší sazby, současně tím snižuje potenciální ekonomický růst ve zbytku světa. Aby se to napravilo, musí dolar oslabit, aby nastala opět rovnováha. Cena peněz vzroste a náklady na směnný kurz poklesnou, to povede k vytvoření nové rovnováhy.

Svět je na americkém dolaru závislý takovou měrou, jakou jsme nikdy dřív nezažili. Je to model primitivní ekonomiky, ve které ze silnějšího dolaru nikdo netěží. Dokonce ani Evropská centrální banka nebo Evropa jako celek.

Celosvětově je 70 % veškerých zahraničních měnových rezerv drženo v dolarech, stejně jako 60 až 70 % všech dluhů vzniklých od začátku finanční krizeroce 20072008. Kromě toho se v dolarech obchoduje i většina komodit. Rovněž většina kapitálu, pohledávek a cash-flow je denominována v dolarech.

Posilování dolaru vede ke snižování cen komodit. Nižší ceny komodit vedou k oslabování rozvíjejících se trhů a exportu zemí vyvážejících energie, což zase vede ke snižování jejich dovozu (tj. exportuUSA a Evropy). Tak nakonec dochází ke snižování přebytku, který se obvykle investuje do dolarových aktiv.

Zisky Číny a zemí orientovaných na energetický export jsou tradičně investovány ve Spojených státech a částečně v Evropě. Akademické studie ukazují, že tento fakt hraje významnou roli při udržování světové úrokové míry na úrovni až o 100 bazických bodů nižší, než jaká by byla bez výše uvedených vlivů. Současná sazba, i ta v minulém cyklu, je o 1 % nižší, než by byla bez těchto rozbředlých peněz z Blízkého východu, Norska a Číny.

Zajímavou skutečností je, že letošní zvýšení sazeb už cenu peněz zvýšilo o více než 100 bazických bodů.

Od června/července roku 2014, kdy jsme se dotkli dna současného cyklu, vzrostla cena podřadných dluhopisů o 700 bazických bodů nebo se zdvojnásobila na 1 400 bazických bodů. Nejnižší investiční stupeň BBA mezitím vzrostl o 100 bazických bodů nebo o 1 % výnosu.

Cena peněz rostla celých 18 měsíců, než Fed poprvé jednal. Tím vznikl současný stav silného dolaru a v posledních třech letech se objevila řada margin callů k dluhům uváděných v dolarech. To mělo dopad zejména na ty ekonomiky, které jsou na dolaru nejvíc závislé.

Silný dolar snižuje růst a zvyšuje cenu splácení 57 bilionů dolarů rozpůjčovaných po celém světě od začátku finanční krize.

Od začátku krize jsme svědky nízkého ekonomického růstu. Avšak růst, který vidíme, je financován z velké části dluhy. Nyní totiž zažíváme vůbec nejnižší produktivitu a inovace v kombinaci s celosvětově klesající demografickou křivkou. V tomto kontextu je důležité všímat si dvou klíčových faktorů určujících ekonomický růst: demografický trend a produktivitu.

Reakce světa na výrazné ekonomické zpomalení a oslabení jistoty spotřebitelů se projevila snížením úrokových sazebcílem vytvořit levné peníze. Problém je, že levné peníze nejen vedou ke špatné alokaci zdrojů, ale také vytvářejí nezdravou strukturu pobídek směrem pryč od investic a tedy od produktivity.

Právě nyní stojíme před okamžikem, kdy Fed hodlá zahájit proces normalizace monetární politiky. K tomu zřejmě dojde buď na prosincovém jednání, nebo v prvním čtvrtletí roku 2016. V praxi se normalizace implementuje prostřednictvím klíčových úrokových sazeb Fedu a je signálem, že nízké sazby a jejich očekávání se chýlí k závěru.

Mnoho lidí tvrdí, že trh vyšší sazby snadno zvládne. Dohromady to bude znamenat zvýšení jen o nějakých 25 nebo 75 bazických bodů během příštího roku. Dovolte mi ale vyjádřit jisté obavy.

Na trhu se pohybuji od roku 1989. Během své kariéry jsem ze strany Fedu zažil zvýšení sazeb pouze třikrát! 70 až 80 % obchodníků ve finančních centrech po celém světě za svou kariéru nezažilo ani jedno zvýšení, nebo během něj při nejmenším neobchodovalo. Nejsem skutečně přesvědčen, že zvýšení sazeb proběhne tak hladce, jak si to představuje mnoho komentátorů a centrálních bank.

Ale jakmile dojde na věc, je důležité znát historická data. Tím se znovu dostáváme k dolaru a inverzní korelaci. Budu jednat na základě přesvědčení, že dolar dosáhne maxima v prosinci a tím světové ekonomice poskytne tolik potřebný impulz.

Další zajímavá skutečnost týkající se Fedu a zvyšování sazeb: aktiva s největším očekávaným výnosem jsou komodity a rozvíjející se trhy!

d2

(Zdroj: Allianz)

Ironií je, že pokud se nebude opakovat historie s oslabením dolaru, pak je naprosto jasné, jaký bude výsledek: celosvětová recese, nižší ceny komodit a další výzvy k doplacení dluhů.

Tentokrát to ale nezasáhne jen rozvíjející se trhy, nýbrž celosvětovou ekonomiku. Vítejte v primitivní ekonomice, ve které si nikdo nemůže dovolit silnější dolar. Ani Evropa.

 

O autorovi:

Steen Jakobsen je dánský ekonom. V březnu 2011 byl jmenován do funkce hlavního ekonoma Saxo Bank.

Do Saxo se vracel po dvouleté přestávce, během které pracoval jako investiční ředitel společnosti Limus Capital Partners. Před svým odchodem na počátku roku 2009 působil v Saxo Bank téměř devět let jako investiční ředitel. Má víc než dvacet let praxe v oblasti proprietary trading (obchodování na vlastní účet) a alternativního investování.

 Saxo Bank:

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Soukromým investorům a institucionálním klientům nabízí komunitní portál TradingFloor.com, první opravdovou sociální trading platformu. Plně licencovaná evropská banka spadající pod dohled dánské FSA svým klientům umožňuje obchodovat FX, CFD, ETF, Stocks, Futures, Options a další deriváty v rámci unikátní platformy SaxoTrader, která doposud obdržela mnohá ocenění, a nově představenou platformu SaxoTraderGO přístupnou z PC, tabletu nebo smartphonu z jednoho účtu ve více než 20 jazycích. Platforma je využívána více než stovkou předních finančních institucí na celém světě. Saxo Bank prostřednictvím Saxo PrivatBank nabízí také profesionální portfolio a správu fondů na úrovni tradičního bankovního servisu. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a jejích 26 poboček zasahuje Evropu, Asii, Střední Východ, Latinskou Ameriku, Afriku a Austrálii.

 

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688