Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  04.12.2015 13:45:21

ČNB v posledních deseti dnech listopadu výrazně intervenovala na devizovém trhu


Pohledávky ČNB vůči zahraničí v posledních deseti dnech listopadu výrazně vzrostly, což indikuje, že ČNB intervenovala na devizovém trhu ve velkých objemech.

Koruna byla tlačena k posilování zřejmě především spekulacemi trhu na další kroky ze strany ECB.

S tím, jak rozhodnutí přijatá ECB na zasedání 3. prosince zaostala za očekáváním trhu, může tlak směrem k posilování koruny přechodně polevit a ČNB si na devizovém trhu snad bude moci trochu oddechnout.

Výkon české ekonomiky a nastavení měnové politiky v eurozóně by nicméně měly tlačit korunu k úrovni 27 za euro i v roce 2016 a česká centrální banka tak bude muset intervenovat proti posilování koruny i nadále.

Vývoj bilance ČNB hlásí, že mezi 21. a 30. listopadem vzrostly pohledávky české centrální banky vůči zahraničí o více než 30 miliard korun (nejvýraznější desetidenní nárůst od první dekády měsíce září), tj. zhruba o 1,1 miliardy euro. Údaje o hospodaření ČNB takto indikují, že centrální banka byla v uvedených dnech aktivní na devizovém trhu, kde dle všeho ve velkých objemech intervenovala proti posilování koruny. Růst pohledávek ČNB vůči zahraničí signalizují data i za první dvě dekády listopadu, ČNB tedy byla na devizovém trhu aktivní v průběhu celého měsíce s tím, že hlavní díl intervencí se soustředil právě do posledních deseti dní listopadu.

Trh tlačí korunu k úrovni 27 za euro, aby tak testoval trpělivost české centrální banky. Tyto spekulace jsou živeny jak příznivými daty z české ekonomiky, tak výhledem měnové politiky ECB, což byl dle mého názoru právě ten hlavní faktor ve druhé polovině listopadu. Trh si od prosincového zasedání ECB sliboval výrazné uvolnění měnové politiky, což by samo o sobě tlačilo korunu k posílení vůči euru, obdobně by na tom ostatně byly i další středoevropské měny. Jak již ovšem víme, ECB na svém zasedání 3. prosince finanční trhy zklamala v tom smyslu, že oznámený rozsah uvolnění měnové politiky v eurozóně zaostal za očekáváním trhu. Nicméně, nastavení měnové politiky ECB je dle mého názoru faktorem, jenž bude korunu tlačit k posílení i nadále, tedy i v roce 2016, a ČNB se bude muset na devizový trh vracet a intervenovat.

Pro úplnost stojí za zmínku, že záměr ECB provádět nákupy dluhopisů přinejmenším do konce prvního čtvrtletí 2017 s velkou pravděpodobností znamená, že i ČNB svůj kurzový závazek udrží alespoň do března 2017.

   

Radomír Jáč
hlavní ekonom
Generali Investments CEE

 

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688