BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  04.12.2015 12:42:14

Evropská centrální banka uvedla trhy do pohybu, analýza EUR/USD, GBP/USD, USD/CHF


Evropská centrální banka (ECB) ve čtvrtek upravila svůj program nákupů aktiv, známý jako kvantitativní uvolňování (QE), když prodloužila očekávanou dobu jeho trvání do konce března 2017 (o 6 měsíců). Bankovní rada se také dohodla na nákupech municipálních a regionálních dluhopisů. Nicméně převážnou část nákupů budou tvořit stále státní dluhopisy. Draghi na tiskové konferenci po měnovém zasedání také řekl, že výnosy z různých nakoupených aktiv budou reinvestovány zpět do tohoto programu.

Avšak měsíční nákupy za 60 miliard eur mohou být podle Maria Draghiho prodlouženy i za březen 2017, když Rada guvernérů v budoucnu neuvidí udržitelné upravení inflační trajektorie odpovídající cíli ECB dosahovat střednědobě inflace těsně pod 2 procenty. ECB rovněž zvýšila očekávaný růst HDP pro roky 2016 a 2017 a naopak snížila výhled inflace pro to samé období.

 

ECB se na čtvrtečním zasedání rozhodla také snížit depozitní sazbu na minus 0,30 procenta z minus 0,20 procenta. Základní úrokovou sazbu ponechala na hodnotě 0,05 procenta,kde se nachází od září 2014. Někteří hráči na trhu však očekávali agresivnější kroky ze strany ECB a euro po skončení zasedání banky a tiskové konferenci vystoupalo až o 3,5 procenta na maximální hodnotu 1,098 proti dolaru. Většina trhu čekala, že banka kromě depozitní sazby sníží i hlavní úrokovou sazbu, případně depozitní úroková sazba klesne ne jenom o 0,1 procenta ale až o 0,2 procenta. Největším zklamáním bylo, že ECB nenavýšila objem měsíčních nákupů. V průměru se počítalo s navýšením objemu v rozsahu 10 až 20 miliard eur měsíčně spolu s prodloužením doby trvání programu QE. Na trhy podle všeho dolehl i „shortsqueeze", kdy byl přeprodaný trh nucen zavírat krátké pozice, kvůli rostoucí ceně.

 

Rozhodnutí ECB nenavýšit objem QE a méně agresivnější přístup k měnové politice byl zklamáním pro akciové investory.Evropské burzy se ve čtvrtek propadly o více než 3 procenta a uzavřely na 2 a půl týdenním minimu. Mario Draghi na říjnovém zasedání banky investory navnadil na bohaté stimuly a v prosinci se jakoby lekl a couvl. Sám přiznal, že jeho předchozí reakce byla unáhlená. Německý akciový index DAX ve čtvrtek odepsal 3,3 procenta a EUROSTOXX 50 ztratil 3,1 procenta. Pro exportně orientovanou německou ekonomiku a její firmy obsažené v DAXu není silné euro pozitivní.

 

Prezidentka americké centrální banky (Fed) Janet Yellenováve čtvrtek zahájila slyšení o ekonomice Spojených států v Kongresu optimistickým hodnocením stavu země v době, kdy Fed míří k prvnímu zvýšení úrokových sazeb za celou dekádu. Šéfka Fedu v předem připraveném projevu, který přednesla před společným ekonomickým výborem Kongresu, zopakovala, co již nastínila o den dříve. Nezaměstnanost je nízká, ekonomický růst pokračuje umírněným tempem a inflace by se měla časem vrátit k cíli centrální banky. Yellenová ve středu uvedla, že centrální banka se těší na den, kdy zvýší sazby, neboť to bude svědčit o zotavení ekonomiky z recese. Přestože Yellenová včera v Kongresu přímo nezmínila možnost zvýšení sazeb na příštím měnovém zasedání Fedu, které se koná 15. a 16. prosince, uvedla, že současný výhled a data, která vycházejí od předchozího zasedání v říjnu, jsou konzistentní s kritérii pro tento krok.

 

Americký Institut pro řízení zásob (ISM) včera zveřejnil výsledky aktivity ve službáchv listopadu. Index PMI klesl na 55,9 bodu z 59,1 bodu za září. Analytici očekávali snížení ukazatele pouze na 58,0 bodu. Zklamání z dominantního sektoru služeb přichází poté, kdy index z výroby se propadl v úterý pod klíčovou hodnotu 50.

 

Dnes bude hlavní událostí datatrhu práce USA v 14:30.Volatilita se může objevit na měnovém páru USD/CAD, protože v 14:30 zveřejňuje rovněž datatrhu práce Kanada. Obecně po včerejších prudkých pohybech doprovázených důležitými daty z amerického trhu práce očekáváme pokračování vyšší volatility jak na měnovém, tak na akciovém trhu.

 

Divergence na měnovém páru EUR/USD, na níž jsme dlouho upozorňovali a nápadně se začala tvořit i na indexu amerického dolaru (včerejší analýza) se díky ECB vyplnila a EUR/USD posílil. Dnes ráno EUR/USD koriguje včerejší prudký růst. Korekce by mohla proběhnout alespoň k první Fibonacciho hladině včerejšího pohybu. Nicméně po korekci očekáváme pokračování růstu EUR/USD alespoň k Fibonacciho hodnotě 50,00, která je shodná s kulatým číslem 1,10.

 

 

Prudký růst na EUR/USD vedl k oslabení USD, což se následně projevilo i na ostatních měnových párech s dolarem. Nejvýrazněji na GBP/USD, kde britská libra včera těžila ze slabého USD a posílila o 1,7 procenta. GBP/USD je obecně v klesajícím trendu/kanálu. Silná rezistence je na úrovni 1,5180. U této hodnoty nebo u horní trendové linie je vhodné čekat na prodejní signál.
 

USD/CHFje obrazem EUR/USD. Rovněž zde čekáme korekci včerejšího prudkého pohybu alespoň k první Fibonacciho úrovni. Nicméně po korekci by USD/CHF mohl pokračovat v poklesu k Fibonacciho hodnotě 38,20 (0,9850), případně až k Fibo úrovni 50,00, kde je konfluence s trendovou linií. Teoretické dosažení této hodnoty by mohlo být v časové shodě s termínem zasedání Fedu.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688