Jiří Šimara (Cyrrus)
Okénko investora  |  04.12.2015 11:17:53

Až příliš vysoká očekávání


Od posledního letošního zasedání Rady guvernérů ECB si investoři slibovali přijetí dalších monetárních stimulů, jejichž primárním cílem by bylo podpoření inflace v eurozóně. Sekundárním efektem pak i podpoření akciových trhů, na což rostly sázky prakticky od začátku října. Vysoká očekávání investorů vzbudili svými proslovy samotní členové Rady guvernérů, kteří opakovaně indikovali svou ochotu i schopnost k mnohem razantnějším intervencím. Jaká byla nakonec realita? 

Ještě před samotnou tiskovou konferencí bylo oznámeno snížení depozitních sazeb hlouběji do záporných úrovní, konkrétně na -0,3 % z dřívějších -0,2 %. Tento krok byl všeobecně očekáván, takže se setkal spíše s vlažnější investorskou reakcí. Následoval Draghiho proslov, ve kterém skutečně oznámil prodloužení platnosti kvantitativního uvolňování spolu s rozšířením palety odkupovaných aktiv. Nicméně zásadní faktor zde chyběl. Tržní konsensus počítal také s navýšením objemu odkupovaných aktiv, což se tedy nakonec nevyplnilo a investoři reagovali rychlým uzavíráním svých spekulativních pozic. Evropské akciové indexy zkorigovaly o téměř 4 %, eurodolar posílil o více než 3 %. 

Šlo o pohyby, které nejsou na trzích k vidění každý den. Konkrétně zrovna u eurodolaru nedošlo k tak bouřlivé reakci už více než šest let. To jen dokresluje, jak výrazně bankéři ECB investorskou veřejnost zklamali. Na vině je hlavně chybná komunikace z jejich strany směrem k tržním subjektům. Kdyby tak vehementně nepotvrzovali svůj závazek "udělat cokoliv, co bude zapotřebí k co nejrychlejšímu dosažení inflačního cíle", nemuselo by k žádnému zklamání dojít.  

Představené kroky mohly být přijaty mnohem příznivěji nebýt tak vysokého očekávání. Přece jen šlo o další výraznější rozvolnění monetární politiky. Snad i proto bude nově platit pravidlo, že žádný ze členů Rady guvernérů nebude smět týden před zasedáním poskytovat rozhovory pro média. Tím by se mělo v budoucnu předejít možné dezinformaci trhu a tedy jeho dalšímu případnému zklamání. 

Ing. Jiří Šimara

Ing. Jiří Šimara

Ve společnosti CYRRUS působí již od roku 2011, tedy po dostudování magisterského programu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Jeho každodenní náplní práce je sledování a vyhodnocování kurzotvorných informací ovlivňujících akciové trhy, resp. jednotlivé akcie. Jde přitom převážně o makroekonomické či mikroekonomické události. Zároveň vyhledává atraktivní investiční příležitosti, přičemž svými názory a komentáři běžně přispívá do významných českých ale i zahraničních médií.


Logo Cyrrus

Cyrrus

Společnost patří mezi přední obchodníky s cennými papíry. Za 16 let, co působí na trhu, ustála několik finančních krizí a přesně ví, co funguje a co klientům vydělává. I díky tomu se dnes může pochlubit více než 2 000 klienty a celkovým spravovaným majetkem přesahujícím 2 miliardy korun.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688