Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  04.12.2015 09:26:30

Ministr Jan Mládek se ostře ohrazuje vůči arogantním výrokům ERÚ o cárech papíru


Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek se ostře ohrazuje proti dnešnímu tvrzení Energetického regulačního úřadu, který v reakci na usnesení vlády z 2. prosince 2015 mj. uvedl, že nic neřeší. Toto usnesení by mělo umožnit ERÚ vypsat podporu pro obnovitelné zdroje uvedené do provozu před 1. lednem 2013. Mluvčí ERÚ jej dnes označil doslova za "cár papíru".

"Musím se ostře ohradit vůči arogantním a naprosto nepatřičným výrokům ERÚ. Rozhodně není pravda, že jsem nedodržel své slovo. S prezidentem republiky a předsedkyní ERÚ jsme se domluvili, že v této věci pojedu jednat do Bruselu a v pátek 27. listopadu jsem v Bruselu osobně intervenoval u komisařky pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové. Dohodli jsme se, že předsedkyně ERÚ dostane Comfort letter a ten jí byl odeslán. Tvrzení o tom, že ERÚ neměl k dispozici znění vládního usnesení, je holý nesmysl," prohlásil ministr Jan Mládek. Jakékoli počínání ministra ani vlády přitom nezbavuje předsedkyni ERÚ odpovědnosti.

Z jednání s eurokomisařkou ministr Jan Mládek přivezl potvrzení politické vůle úspěšně a rychle dokončit všechny notifikační procesy podpory obnovitelných zdrojů energie v České republice, které trvají už několik let. Byl to jeden z kroků, kterými se Jan Mládek snaží zabránit mimořádně rozsáhlým hospodářským škodám. Tuzemské ekonomice — zejména energetice, zemědělství ale i bankovnictví a v důsledcích i koncovým zákazníkům — by je způsobil nesouhlas Energetického regulačního úřadu s vyplácením podpor ve výši 42 miliard korun.

"Rád bych věřil, že všichni chceme především uchránit české hospodářství zbytečných škod a že předsedkyně ERÚ změní názor poté, co Ministerstvo průmyslu a obchodu obdrží dopis od evropské komisařky pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové. Předpokládám, že přijde ještě před Vánocemi. Notifikace se blíží ke zdárnému konci," doplnil dnes průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Podle komisařky Vestagerové Evropská komise neshledává žádné důvody, proč by podpora obnovitelných zdrojů neměla být slučitelná s pravidly fungování vnitřního trhu EU. Důležité je, že v žádné z těchto notifikací neprobíhá formální vyšetřovací řízení, které Komise zahajuje v případě pochybností o slučitelnosti poskytované podpory s pravidly fungování vnitřního trhu. Komisařka Českou republiku zároveň ujistila, že žádné takové řízení nepřipravuje.

Žádost o notifikaci zákona č. 165/2012 Sb., na jehož základě se evropské dotace pro obnovitelné zdroje vyplácejí, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR podalo v roce 2012. MPO v minulých dnech opakovaně a důrazně odmítlo nařčení Energetickým regulačním úřadem, že by notifikaci jakkoli zanedbalo.

I přes složitý proces, kterým notifikace bruselskými autoritami je, až dosud Energetický regulační úřad vyplácení podpor pro obnovitelné zdroje neblokoval. S odkazem na nedokončenou notifikaci podporu odmítl vypsat až nyní, ačkoli k žádné změně právního ani faktického stavu nedošlo.

Zdroj: MPO ČR






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688