Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  03.12.2015 14:07:52

Virtuse E.: Cena emisních povolenek bude nadále růst

 


Cena emisních povolenek, která se od léta pohybovala nad 8 eury za tunu, podle předpokladů ještě poroste. Aktuální cena je 8,6 euro a očekává se, že na konci roku bude atakovat hranici 9 eur.
 Dlouhodobá predikce ukazuje, že v roce 2030 mohou povolenky zdražit až na 35 euro. To je aktuální odhad horní hranice, jejíž vývoj závisí na cenách uhlí a plynu. Na konferenci 24. Emission Trading o emisních povolenkách to dnes uvedla Pavlína Novotná, obchodní ředitelka společnosti Virtuse Energy, která je největším tuzemským obchodníkem s emisními povolenkami a obchodníkem s elektřinou a plynem velkým firmám.

  

Po finálním schválení legislativních zásahů v Evropské unii ve formě tržní stabilizační rezervy (MSR), je cena povolenek tažena nahoru silnou poptávkou. Zabezpečují ji stabilní zajišťovací nákupy elektráren/tepláren a spekulativní chování průmyslových podniků, které aktuálně hromadí přebytky za účelem pokrytí budoucího deficitu nebo prodeje za vyšší cenu. „Během léta cena stoupala mimo jiné kvůli velmi horkému a suchému počasí. Teplý podzim s nadprůměrnými teplotami cenu ovlivňoval spíše negativně. Koncem listopadu se cena pohybovala jen 20 centů nad letním rekordem 8,45 euro za tunu. Poslední dlouhodobé předpovědi se překlánějí k mírné zimě s teplotami okolo 1 až 2 stupňů nad normálem. Nepředpokládáme proto větší růst ceny, než který odpovídá dlouhodobému trendu,“ dodává Anatoly Stolbov, hlavní analytik Virtuse Energy.

  

Kromě vyšších cen v roce 2015 oproti loňskému roku lze zmínit i pokles kolísavosti ceny. Volatilita díky legislativní jistotě konzistentně klesá a aktuálně se pohybuje na zlomku svých rekordních hodnot a zhruba poloviční úrovni roku 2014. V nejbližší budoucnosti Virtuse Energy předpokládá lehké povzbuzení trhu, a to koncem prosince během vypršení futures kontraktů dec15, v období února až dubna kvůli bezplatné alokaci, termínu odevzdání povolenek a publikaci ročních verifikovaných emisí.

  

„Nedávné legislativní zásahy v EU ETS zaručují postupný přesun aktuálního přebytku do takzvané rezervy tržní stability. Proto v dlouhodobé predikci očekáváme, že ceny povolenek budou směřovat ke své stropové ceně, při které se ve výrobě elektřiny vyplatí emisně náročné uhlí nahrazovat čistším plynem,“ doplňuje Anatoly Stolbov.

 

   

Orientační dlouhodobý vývoj ceny

 

 

 

 

 

 

To, k jaké úrovni se bude cena EUA dlouhodobě přibližovat, zaleží na vývoji cen uhlíplynu. Ty se aktuálně nacházejí v klesajícím trendu, další prostor pro pokles vidí Virtuse Energy větší pro plyn kvůli prognózovanému rapidnímu růstu břidlicové těžby a vyrovnání světových cen LNG. Oproti tomu, přechod z uhlí na plyn ve výrobě elektřiny a tepla budou tlačit přes poptávku na další pokles cen uhlí a růst cen plynu.

 

 

 

Ceny „CO2 switching”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krátkodobá predikci vývoje cen založená na technické analýzepřehledem k očekávanému počasí

 

 

 

 

 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:03  Válečné nepokoje ke konci týdne - Makrokalendář X-Trade Brokers (XTB)
Pá   8:57  Migrační dohoda EU, kterou Česko podepsalo bez zajištění trvalé výjimky,... Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688