Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  02.12.2015 23:54:01

2. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie středeční obchodování zahájily kolem nuly a v prvních dvou třetinách seance se jejich hodnota výrazně neměnila. Ještě před zveřejněním Béžové knihy Fedu ale začaly klesat a tento jejich propad nedokázalo zvrátit ani příznivé vyznění zprávy centrální banky o vývoji ekonomiky USA.

Dow klesl o 0,89 % na 17 729,68 bodu, širší S&P 500 odepsal 1,1 % na 2 079,51 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ztrátou 0,64 % na 5 123,22 bodu. Index volatility VIX vyskočil o 8,45 % na 15,91 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o více než tři bazické body na 2,178 %.

V mínusu skončilo všech deset hlavních sektorů, nejvíce se propadly energetický sektor, odvětví veřejných služeb a sektor základních materiálů. Relativně nejlépe se dařilo sektorům cyklického a necyklického spotřebního zboží, technologickému odvětví a sektorům zdravotní péče a průmyslu.

Z Béžové knihy Fedu vyplynulo, že americká ekonomika pokračuje v mírné expanzi. Zaměstnavatelé podle zprávy mají čím dál větší problémy s obsazováním volných pracovních míst. Ve většině regionů se zatím nedostatek pracovních sil, který tlačí firmy ke zvyšování mezd, týká pouze kvalifikovaných pracovníků, některé regiony už však registrují širší tlak na růst mezd, uvedl Fed.

Americké akcie (2. prosince 2015)
Americké akcie (2. prosince 2015)Zdroj: Google

Akcie internetové společnosti Yahoo! (+5,75 %) vyskočily o více než pět procent poté, co list WSJ napsal, že se vedení firmy bude zabývat možností prodeje jádrových internetových aktivit. Yahoo! provozuje například agregátor zpráv Yahoo! News či elektronickou poštu Yahoo! Mail. Firma pod vedením Marissy Mayerové investovala také do reklamních technologií, online videa a softwaru pro mobilní zařízení, těm se ale nepodařilo pozici firmy výrazně pozvednout, napsal list WSJ. Vedení firmy bude pravděpodobně jednat také o tom, zda pokračovat v plánu na přesunutí investice v největším čínském internetovém prodejci Alibaba do samostatného podniku. Yahoo! má v Alibabě 15% podíl v hodnotě více než 30 miliard dolarů.

V indexu Dow zlevnilo 29 z 30 titulů. Nejvíce klesla cena akcií energetických firem ExxonMobil (-2,86 %) a Chevron (-2,41 %), které stahovala zlevňující ropa. Přes dvě procenta odepsaly i akcie farmaceutické firmy Pfizer (-2,14 %). Nad nulou se udržely akcie zdravotní pojišťovny UnitedHealth Group (+1,62 %).

Hlavní středeční události na amerických trzích:

  • Ekonomika Spojených států na podzim pokračovala v mírném růstu a na trhu práce se objevily známky výraznějšího tlaku na růst mezd. Vyplývá to z pravidelné situační zprávy o vývoji ekonomiky USA zvané Béžová kniha, kterou ve středu zveřejnila americká centrální banka (Fed).
  • Šéfka americké centrální banky (Fed) Janet Yellenová se "těší" na zvýšení úrokových sazeb z nynějších minim těsně nad nulou. Bude to podle ní doklad plného oživení americké ekonomiky z poslední velké recese. Yellenová to ve středu uvedla ve svém vystoupení v Ekonomickém klubu ve Washingtonu. Nenaznačila ale, zda ke zvýšení sazeb Fed přistoupí už na zasedání v polovině prosince.
  • Podle zprávy agentury ADP vytvořil soukromý sektor ve Spojených státech v listopadu 217 tisíc nových pracovních míst, očekával se přitom slabší výsledek 190 tisíc. Jde o nejlepší výsledek od letošního června. Říjnová data byla zároveň revidována směrem výše na 196 tisíc z 182 tisíc.
  • Vedení americké internetové firmy Yahoo! bude uvažovat o případném rozprodeji svých internetových aktivit. S odvoláním na informované zdroje to v noci na středu napsal ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ). Stát by se tak mělo tento týden na několika setkáních správní rady. Akcie Yahoo! ve středečním obchodování +5,75 %.
  • Citigroup, třetí největší americká banka, plánuje ponechat rozpočet na bonusy traderů beze změny oproti loňskému roku. Tímto krokem se připojila k JPMorgan Chase, oznámil nejmenovaný informovaný zdroj. Akcie Citigroup ve středečním obchodování -1,35 %.
  • Před pár týdny vydal analytický tým banky Credit Suisse svou predikci pro růst indexu S&P 500 v příštím roce a již nyní ji upravuje směrem dolů. "Snižujeme doporučení na zastoupení akcií v portfoliu na ''lehce nadvážit'', což je nejvíce medvědí postoj vůči této třídě aktiv za posledních sedm let," napsali ve své globální analýze pro rok 2016 analytici vedení Andrewem Garthwaitem.
  • Lockhart (Fed): Pro zahájení zvyšování sazeb existují přesvědčivé argumenty, prosincové zasedání Fedu by mohlo být "historicky významné".
  • ISM index aktivity pro oblast New Yorku v listopadu stagnoval na 60,7 bodu (odhad: 58 bodů).
  • Růst produktivity v USA ve třetím čtvrtletí podle finálních dat zpomalil na 2,2 % z předchozích 3,5 %, předběžná data předvídala 1,6 %. Jednotkové náklady práce ve třetím kvartálu podle finálních údajů vzrostly o 1,8 %, předběžná data hlásila 1,4% růst po předchozím poklesu o 1,8 %.
  • Evropská komise bude vyšetřovat i daňovou dohodu mezi Lucemburskem a americkým restauračním řetězcem McDonald''s. Agentuře Reuters to ve středu řekly dva zdroje informované o vyšetřování. Brusel již Lucembursko vyšetřoval kvůli daňové dohodě s automobilkou Fiat Chrysler a nyní zkoumá podobnou dohodu této země s internetovým prodejcem Amazon. Akcie McDonald''s ve středečním obchodování -0,64 %.
  • Zakladatel sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg na svém profilu napsal, že jeho manželka Priscilla Chanová porodila dceru Max. Zároveň Zuckerberg uvedl, že plánuje téměř všechny akcie Facebooku, které drží, věnovat na charitativní, dobročinné a vědecké účely. Zuckerberg plánuje 99 % akcií Facebooku, které ovládá, postupně vložit do své vlastní nadace Chan Zuckerberg Initiative. Cílem nadace je podle jeho slov zlepšit svět pro budoucí generace. Chce bojovat proti chudobě a nemocem a podporovat vzdělávání a čistou energii. Hodnota podílu, který Zuckerberg hodlá do nadace vložit, podle něj dosahuje asi 45 miliard USD. Akcie Facebooku ve středečním obchodování -0,98 %.
  • Citigroup zvyšuje doporučení na akcie Chevronu na "kupovat" z "neutral". Akcie Chevronu ve středečním obchodování -2,41 %.
  • Evercore začíná pokrývat akcie Mobileye s doporučením "kupovat", jedná se podle ní o dominantního hráče v sektoru. Akcie Mobileye ve středečním obchodování +1,86 %.
  • Walt Disney po konci středečního obchodování oznámila zvýšení dividendy o 19 % na 0,71 USD. Akcie Walt Disney ve středečním after-marketu beze změny.

 

Výsledková sezóna:

 

Pokračování středečního shrnutí obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 Ekonomika a akcie: Když se tohle dělo naposledy, propad byl na spadnutíEkonomika a akcie: Když se tohle dělo naposledy, propad byl na spadnutí

Aktuální nejistota na kreditním trhu v USA (ohledně výhledu sazeb) nastává v době, kdy jsou americké firmy ve stále větší míře odkázány na externí financování, tedy vydávání dluhopisů. Mezera ve financování (rozdíl mezi vytvářeným cash flow a výdaji v podobě dividend a kapitálových investic) v neprospěch generované hotovosti se rozšiřuje.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688