Patria (Patria Finance)
Komodity  |  02.12.2015 14:12:49

Rusko-saudský boj o evropský ropný trh vrcholí a s návratem Íránu se ještě přiostří


Naděje na snižování produkce v Rusku nebo Saudské Arábii skomírají. Ruská produkce černého zlata se i v měsíci listopadu držela blízko postsovětských maxim, když meziročně stoupla o 1,3 procenta na 10,779 milionu barelů denně. Saudská Arábie je sice před pátečním zasedáním OPEC ve Vídni pod rostoucím tlakem ze strany ostatních členů Organizace zemí vyvážejících ropu snížit produkci v zájmu podpory růstu cen, se změnou jejího postoje však příliš počítat nelze. V současné době, kdy se ropný průmysl potýká s největším globálním přebytkem v historii, saudské a ruské firmy navíc horečně zlevňují vývoz surové ropy do Evropy.
Bitva o evropský trh

Bitva o dominanci na evropském ropném trhu mezi dvěma největšími světovými exportéry ropy momentálně vrcholí. Saudská Arábie a Rusko se potýkají s propadem cen černého zlata a vidinou návratu íránské produkce na trh po zrušení sankcí. Saudská Arábie nyní začíná cílit na země jako je Švédsko nebo Polsko, kde po léta převládal ruský ropný vliv. Právě tento boj o Evropu tlumí před zasedáním OPECu ve Vídni naděje na společné snižování produkce obou konkurentů, jehož cílem by bylo zvýšení cen, které spadly od loňského maxima již o více než 60 procent. Šarvátky o Evropu jsou však Rusku trnem v oku a mohou být důvodem, proč si Rusko odmítne se členy OPECu vůbec sednout k jednomu stolu a o tématu diskutovat.

Saudský tah na Evropu byl zřejmý v listopadu, kdy království začalo dodávat poprvé za zhruba 20 let surovou ropu největší švédské rafinérské společnosti, která byla po dlouhá léta kupujícím ruských dodávek. Předtím Saudové prodali ropu i do východní Evropy, tradiční dominanty Ruska, a to například polské PKN Orlen. Generální ředitel ruského státem kontrolovaného Rosneftu v říjnu obvinil Saudskou Arábii z aktivního dumpingu ruské ropy v Evropě.

Po embargu Evropské unie na íránský vývoz v roce 2012 ruské a saudské dodávky v Evropě částečně nahradily právě ropu z Íránu. Jak Rusko, tak Saudská Arábie letos čerpají rekordní množství ropy a produkují více než 10 milionů barelů černého zlata denně ve snaze udržet si před íránským zvýšením exportu po zrušení západních sankcí zaměřených na tamní jaderný program v roce 2016 větší podíl na trhu. Je to právě tato nadměrná produkce, která udržuje globální trh v přebytku a ceny na nízkých úrovních pod 50 dolary za barel. S ohledem na konkurenci v Evropě tak bude v příštím roce přituhovat. Evropští obchodníci a rafinérie jsou mezi těmi, kteří již souhlasili s nákupem 500000 barelů íránské ropy bezprostředně po uvolnění sankcí.

Podíl na celkovém dovozu ropy do EU
-1
Zdroj: EK, WSJ

Evropský ropný trh by se tak snadno mohl brzy začít podobat tomu asijskému, kde se již dva největší konkurenti Rusko a Saudská Arábie rvou o podíl na trhu. Rusku se podařilo nahradit v Asii Saudské království jako největšího dodavatele do Číny v květnu i září, tuto výsadní pozici si však Saudská Arábie v říjnu vzala zpět. Osekávání cen v Evropě však jen podtrhuje daleko větší problém producentů ropy – ve světě jednoduše není po tom všem černém zlatě na trhu dostatečná poptávka.

Páteční zasedání OPECu pravděpodobně na současné situaci mnoho nezmění, neočekává se totiž změna přístupu Saudské Arábie a tudíž ani Organizace zemí vyvážejících ropu. Největší producent OPECu bude však muset v pátek o svém aktuálním postoji s ostatními členy minimálně diskutovat. Například venezuelský prezident Maduro chce bojovat za pětiprocentní snížení produkce. A pak je tu samozřejmě i Írán, který vyzývá OPEC k respektování produkční hranice 30 milionů barelů denně a zároveň žádá, aby se organizace připravila na nové objemy produkce, které Írán chystá po zrušení sankcí.

Zdroj: WSJ, BBG, RTRS

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688