BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  02.12.2015 12:42:14

Ode dneška si můžete koupit akcie Kofoly, HDP Austrálie kladně překvapil, PMI Británie naopak zklamal, analýza EUR/USD, USD/CAD, AUD/JPY

Veřejná nabídka akcií společnosti Kofola ČeskoSlovensko vygenerovala v úterý cenu jedné akcie (IPO cena) 510 korun, tedy na dolní hranici indikativního pásma, čímž se výrobce nealkoholických nápojů ohodnotil na 11,37 miliardy korun. Kofola během veřejné nabídky umístila 1 a půl miliónu akcií, z toho 275 000 nově vydaných a 1 225 000 existujících. Akcie se ode dneška obchodují na pražské burze a o týden později budou k dispozici i ve Varšavě. Podíl volně obchodovaných akcií by měl dosáhnout 6,7 procenta. Akcie dnes debutují na pražské burze s cenou 522 korun.

Index americké průmyslové aktivity, jež sestavuje Institut řízení zásob (ISM) podle průzkumu mezi nákupními manažery, se v listopadu propadl na 48,6 bodu, nejnižší úroveň od června 2006, z říjnových 50,1 bodu. Ekonomové v průměru očekávali růst ukazatele na 50,5 bodu. Hranice 50 bodů odděluje růst od poklesu aktivity v sektoru amerických továren a index se pod ní podíval naposledy v listopadu 2012. Z dílčích indexů si polepšil index zaměstnanosti, avšak klesly nové objednávky a index zaplacených cen. Důvodem poklesu indexu může být strach manažerů před novou realitou vyšších úrokových sazeb, která přichází po téměř 10 letech nulových sazeb, dále to může být pokles aktivity těžařů nebo strach z poklesu ekonomické aktivity Číny. Nepříznivá data indexu ISM se postarala o to, že americký dolar si včera na chvíli vydechnul, zkorigoval předchozí zisky a nechal euro posílit nad hodnotu 1,06.

Čínský jüan oslaboval o 0,4 procenta poté, co Mezinárodní měnový fond nechal čínskou měnu zařadit do svého koše hlavních světových měn (SDR).

Druhý den v řadě zklamal britský index PMI. Včera dosáhl nižších než očekáváných hodnot index ze sektoru výroby a dnes zklamal sektor stavebnictví. Index nákupních manažerů se v listopadu mezi stavebníky propadl až o 3 celé body, když trhy čekaly hodnotu 58,4 bodu a ve výsledku index dosáhl jenom na 55,3 bodu, což je nejnižší hodnota od letošního května.

Australský dolar v noci posílil na 7týdenní maxima proti USD, poté co data HDP ukázala, že ekonomika solidně roste. HDP v třetím čtvrtletí mezikvartálně posílil o 0,9 procenta, meziročně si připsal až 2,5 procenta růstu, což je jeden z nejsilnějších růstů hospodářství z řady vyspělých zemí. Potřeba dalšího snížení úrokových sazebAustrálii se díky výborným ekonomickým výsledkům zmenšuje. AUD/USD za poslední tři obchodní seance vzrostl o 1,6 procenta. Proti euru a libře se AUD vyšplhal na 5měsíční maxima. Pravděpodobnost snížení úrokových sazeb v březnu 2016 klesla po datech HDP z 34 na 28 procent.

Včera si polepšil i novozélandský dolar, který proti USD posílil na měsíční maxima díky pozitivnímu výsledku aukce mléka. Po třech předchozích aukcích, v nichž cena mléka klesla, přinesla včerejší aukce pro mléko kladný výsledek (+3,6 procenta).

EUR/USD se ani po horších datech  PMI ISM z výroby a následném mírnmo oslabení amerického dolaru nepodařilo opustit formaci klesajícího klínu, která omezuje pohyb měnového páru. Musíme být trpělivý a čekat na proražení jedné z trendových linií. Dnes večer může přijít první impulz z projevu Janet Yellen v 18:25.  

USD/CAD se nepodařilo prorazit silnou rezistenční zónu a předchozí maxima 1,3400 ani po včerejších špatných výsledcích kanadského HDP. Měnový pár je v absolutní režii amerického dolaru a nedbá na kanadská data. Dnes a zítra je pro USD důležitý projev Janet Yellen a v pátek pak data NFP.   

AUD/JPY díky výborným číslům HDP z Austrálie včera silně prorazilo trojúhelníkovou formaci a otevírá si prostor pro růst.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688