Americké akcie zahájily úterní obchodování mírným růstem. V první polovině seance se indexy jen posunovaly do boku, v druhé polovině dne se ale vytvořil přetlak na straně kupujících a indexy zisky zdvojnásobily. Růst cen akcií nejdříve limitovala slabá data institutu ISM o vývoji aktivity v americkém zpracovatelském sektoru, nakonec ale převážily slušné údaje ze stavebnictví.

Dow nakonec posílil o 0,95 % na 17 888,35 bodu, širší S&P 500 přidal 1,07 % na 2 102,63 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 0,93 % na 5 156,31 bodu. Index volatility VIX klesl o 9,05 % na 14,67 bodu a výnos 10leých vládních dluhopisů USA se snížil téměř o šest bazických bodů na 2,15 %. S&P 500 uzavřel nad 2 100 bodů poprvé od 4. listopadu.

V plusu uzavřelo všech deset hlavních sektorů. Nejvíce se dařilo sektoru zdravotní péče, finančním titulům a telekomunikačnímu odvětví, naopak nejméně stouply sektory průmyslu, energetiky a veřejných služeb.

Růst cen akcií zprvu zbrzdily nepříznivé údaje institutu ISM, další data ale ukázala, že výdaje ve stavebnictví vystoupily na téměř osmileté maximum, což naznačuje, že americká ekonomika stojí navzdory určitému útlumu spotřebitelských výdajů a horšímu výkonu ve zpracovatelském sektoru nadále na pevných základech. Investoři tyto údaje pozorně sledují a hledají v nich náznaky, kdy centrální banka USA začne zvyšovat úrokové sazby.

Americké akcie (1. prosince 2015)
Americké akcie (1. prosince 2015)Zdroj: Google

Akcie internetového prodejce Amazon.com (+2,15 %) zdražily o více než dvě procenta poté, co společnost oznámila, že během slevové akce Black Friday a následujícího víkendu prodala rekordní počet svých zařízení. Nejlépe se prodávaly Amazon Fire TV a TV Stick pro streamování filmů a hudby nebo hraní her a tablet Amazon Fire. Prodeje Fire TV vyskočily na šestinásobek a prodeje tabletů na trojnásobek.

Z indexu Dow v úterý nejvíce zdražily akcie zdravotní pojišťovny UnitedHealth Group (+3,15 %) a farmaceutických firem Merck (+2,95 %) a Pfizer (+2,59 %). Nedařilo se naopak cenným papírům výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (-1,5 %), technologické firmy Apple (-0,81 %) a chemického obra DuPont (-0,09 %).

Hlavní úterní události na amerických trzích:

Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Jak americké firmy financují masivní odkupy akcií?Jak americké firmy financují masivní odkupy akcií?

Omezené možnosti organického růstu nutí americké společnosti k vracení peněz investorům ve formě dividend a zpětných odkupů. Analytici přitom upozorňují, že touto cestou firmy mohou pouze maskovat nepřesvědčivou výkonnost. Pokračující silná tvorba pracovních míst by podle nich potřebovala spíše zvyšování výdajů na vývoj a výzkum a růst kapitálových výdajů.