Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  01.12.2015 16:30:48

Protikorupční rada se zabývala Akčním plánem boje s korupcí na příští rok


V úterý 1. prosince 2015 se na Úřadu vlády ČR pod vedením ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera uskutečnilo osmé jednání Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí. Hlavním bodem jednání byl návrh Akčního plánu boje s korupcí na rok 2016.

Akční plán je zásadním koncepčním dokumentem, který rozvíjí dlouhodobou Vládní koncepci boje s korupcí na léta 20152017 a představuje tak jeden z hlavních nástrojů boje proti korupci. V současné době je finalizováno vypořádání připomínek vzešlých z mezirezortního připomínkového řízení. „Návrh Akčního plánu boje s korupcí na rok 2016 bude zařazen na program jednání vlády do konce roku 2015, s největší pravděpodobností dne 14. prosince,“ uvedl ministr Jiří Dienstbier.

Základní oblastí vládního boje s korupcí je veřejná správa s důrazem na státní správu. Nový Akční plán reaguje například na aktuální problémy, tj. řešení korupce ve zdravotnictví a ve sportu (zejména manipulace s výsledky zápasů). Vláda se rovněž v roce 2016 zavazuje k předložení návrhu zákona o ochraně oznamovatelů korupce. Dále je kladen důraz na implementaci vládou již schválených zákonů (za předpokladu schválení Parlamentem ČR) - novely zákona o střetu zájmů, zákona o sdružování v politických stranách a politických hnutích, zákona o zadávání veřejných zakázek.

Protikorupční rada se zabývala Akčním plánem boje s korupcí na příští rok

Dalším bodem programu, kterým se Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí zabývala, byl návrh Metodiky hodnocení korupčních rizik, jejímž cílem je komplexní posouzení korupčního potenciálu navrhované právní úpravy a volba opatření vedoucích k odstranění korupčních rizik při její aplikaci. „Metodika byla tvořena na základě zkušeností s doposud povrchním hodnocením korupčních rizik v předkládaných legislativních návrzích. Bude mít doporučující charakter a usnadní předkladatelům legislativních návrhů orientaci v dané problematice,“ uvedl náměstek pro řízení Sekce Legislativní rady vlády Jan Kněžínek.

Rada vlády následně projednala aktualizaci Rámcového rezortního interního protikorupčního programu, ve kterém je mimo jiné nově zakotveno zveřejňování životopisů představených pracovníků a uvádění informací o poradních a poradních orgánech na webových stránkách úřadů. Dále byla Radou vlády projednána problematika teritoriality exekutorů. V závěru se Rada vlády věnovala Závěrečné zprávě vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k prověření způsobu vyšetřování kauzy Opencard. Rada vlády vzala Závěrečnou zprávu vyšetřovací komise na vědomí.


Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí vznikla na základě rozhodnutí vlády jako její poradní orgán, který koordinuje a vyhodnocuje stav boje s korupcí v České republice, připravuje koncepční materiály z této oblasti a posuzuje návrhy vybraných právních předpisů z hlediska korupčních rizik.

Předsedou Rady je ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier, jenž byl vládou v červenci 2014 pověřen koordinací boje s korupcí. Jejími členy jsou dále místopředseda vlády pro ekonomiku a ministr financí, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace, ministr vnitra, ministr spravedlnosti, ředitel Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů, nejvyšší státní zástupce, předseda Svazu měst a obcí, předseda Asociace krajů, prezident Hospodářské komory, veřejná ochránkyně práv a v neposlední řadě šest zástupců nestátních neziskových organizací, akademické obce a odborné veřejnosti.

Více informací o Radě je k dispozici na www.korupce.cz. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688