BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  01.12.2015 12:42:14

Indexy PMI z Číny a Británie klesají, Evropa si polepšuje, RBA ponechala sazby beze změny analýza EUR/USD, AUD/USD, GBP/USD

Německá míra nezaměstnanosti v listopadu klesla na nejnižší úroveň od roku 1990 na 6,3 procenta. Analytici očekávali stagnaci ukazatele na říjnových hodnotách 6,4 procenta. Německá inflace v listopadu nepatrně zrychlila. Německý index harmonizovaných cen (HICP) srovnatelný s ostatními zeměmi EU v listopadu meziročně stoupl o 0,3 procenta, nejvíce od května, po říjnovém zvýšení o 0,2 procenta. Ačkoliv inflace mírně roste, zůstává hluboko pod dvouprocentním cílem Evropské centrální banky.

Oficiální index nákupních manažerů (PMI) Číny se v listopadu snížil na 49,6 bodu z říjnových 49,8 bodu, zatímco analytici oslovení Reuters očekávali stagnaci na říjnové hodnotě. Soukromý index Caixin v listopadu překvapivě posílil na 48,6 bodu, avšak je stále pod oficiálními údaji. Oba dva indexy jsou většinu letošního roku pod klíčovou hodnotou 50, která odděluje expanzi od recese.

Evropské akciové indexy uzavřely včera na čerstvém tříměsíčním maximu, podpořeny očekáváním další měnově-politické podpory od Evropské centrální banky (ECB). Euro dále oslabovalo. Dolar si v pondělí zapsal osmi a půl měsíční maximum vůči koši měn. Dolarový index přidával 0,2 procenta na hodnotu 100,18 bodu poté, co se během seance na úrovni 100,31 bodu přiblížil 12letému maximu 100,39 bodu z letošního března. Od začátku listopadu jednotná měna ztratila kolem 4 procent a od začátku roku více než 12 procent. Slabší euro pomáhá výrobcům automobilů a luxusního zboží. Předpokládá se, že ECB na čtvrtečním zasedání sníží úrokové sazby z eurových vkladů bank u centrální banky a rozšíří svůj program kvantitativního uvolňování. Euro se v pondělí propadlo na čerstvé sedmiměsíční dno 1,0559 proti dolaru.

Objem intervencí České národní banky na devizovém trhu v posledních měsících je velikostí srovnatelný s přílivem fondů EU za uplynulý rok, uvedl ředitel měnové sekce ČNB Tomáš Holub. V období od července do září dosáhl objem intervencí za udržení koruny na slabší straně hladiny 27 za euro 7,1 miliardy korun. ČNB vstoupila letos v červenci na trh poprvé od listopadu 2013, kdy kurzový závazek zavedla. Klientské operace ČNB, které převážně zahrnují převod dotací z EU proudících do Česka, činily za 12 měsíců do letošního září 4,7 miliardy eur v čistém vyjádření. Data o intervencích ČNB ani o převodech fondů EU za říjen a listopad dosud nejsou k dispozici. Údaje za říjen banka zveřejní 8. prosince.

Australský dolar v noci posílil, když centrální banka (RBA) ponechala úrokové sazby beze změny. AUD proti USD v noci posílil na hodnotu 0,7284, nejvýše od letošního října. RBA ponechala základní úrokovou sazbu na nezměněné úrovni 2 procenta již 7. měsíc v řadě a zdůrazňuje zlepšující se podmínky v netěžebních odvětvích. Australskému dolaru se daří výjimečně dobře i proti euru a japonskému jenu, dvěma měnám, jejichž centrální banky provádějí politiku kvantitativního uvolňování. Trh futures nyní indikuje 38procentní pravděpodobnost snížení úrokové sazby do dubna příštího roku.

Dnes budou klíčové zprávy index PMI z výroby USA a aukce mléka na Novém Zélandu.

AUD/USD se opět probojoval nad důležitou zónu rezistence, v níž se nachází i 100denní průměr. Pokud se mu podaří uzavřít nad maximy z 25. listopadu, lze očekávat testování Fibonacciho hodnoty 38,20. Zítra ráno budou publikována data HDP.

EUR/USD nechce opustit formaci klesajícího klínu, která ho pomalu posouvá níže k letošním minimům 1,0500-1,0450. Očekáváme průraz formace směrem nahoru díky býčí divergenci s oscilátorem MACD.

Britská libra se včera na denním grafu propadla pod předchozí minima, nicméně podařilo se jí uzavřít výše, nad hodnotou supportu 1,50275, čímž vytvořila falešný průraz a reverzní svíčku s dlouhým knotem, což by mohlo signalizovat posílení libry v nejbližších dnech. Dnes byla data PMI z výroby horší. Zítra a pozítří budou publikována data PMI ze stavebnictví a služeb. Libra by mohla využít oslabení USD před NFP.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688