Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  01.12.2015 06:00:47

Změna klimatu: Británie se do roku 2025 rozejde s uhlím. Čím ho nahradí?


Velká Británie upravuje svou energetickou politiku, v níž nepočítá s uhlím. Do roku 2025 chce odpojit veškeré své uhelné elektrárny.

Britská ministryně pro energetiku a změnu klimatu Amber Ruddová nedávno oznámila, že energetická politika její země se bude ubírat směrem od fosilních paliv. Velká Británie by tak měla v roce 2023 začít s utlumováním svých uhelných elektráren tak, aby do roku 2025 byly všechny uzavřeny.

Otázka tedy zní, čím chce Velká Británie mezeru ve svém energetickém mixu po uhelných elektrárnách zaplnit. V současné době uhlí zajišťuje Velké Británii jednu pětinu elektrické energie, zatímco ještě před rokem byl tento podíl na 28 %. Uhlí bude ještě nějakou dobu tvořit nezbytný energetický zdroj v rozvojových zemích, ale britská vláda nevidí důvod, proč by se rozvinuté země nemohly od uhlí odpoutat.

Podle Amber Ruddové by uhlí mohl nahradit zemní plyn, jádro a větrné elektrárny, umístěné na otevřeném moři. Nesdělila však, jak by toho mělo být v postuhelné éře dosaženo. Zde je třeba připomenout, že britská vláda již nehodlá větrné ani solární elektrárny dotovat, neboť ty jsou dnes již schopné tradičním zdrojům (zejména zemnímu plynu) konkurovat.

Vláda chce nové plynové elektrárny, ale jen jediná je právě ve výstavbě, a investoři se do takových akcí zrovna nehrnou. Zároveň je mnoho britských jaderných reaktorů poměrně zastaralých a ty nové by měly začít dodávat elektřinu do sítě právě v roce 2025. Měla-li by se Británie spolehnout na větrné elektrárny, musí navýšit jejich stávající kapacitu čtyřnásobně do roku 2030, aby byla schopna zaplnit uhelnou mezeru.

Někteří kritici se obávají, že si v oblasti energetiky ukousla britská vláda příliš velké sousto a chce řešit příliš mnoho věcí naráz. Může se tak lehce stát, že Británie bude čelit nedostatku elektrické energie a růstu jejích cen. Ba co víc, závislost Británie na dovozu elektřiny by mohla vzrůst, čímž by mohlo také dojít k poklesu počtu pracovních míst v domácím energetickém sektoru a snížení spolehlivosti dodávek elektřiny do rozvodné sítě.

Podle Davida Shipleyho, editora názorové části portálu agentury Bloomberg, tak tyto argumenty zlehčují riziko klimatických změn i pokroku v boji proti nim. Není těžké vyvodit závěr, že kritici mohou mít pravdu, když říkají, že britská klimatická politika prochází v posledních letech mnoha zmatečnými změnami, ale investoři do čistých technologií potřebují o něco více jistoty.

Podle Shipleyho se tak potvrzuje, že nejlepší klimatickou politikou je uhlíková daň. V současné době všeobecného boje proti změnám klimatu prostřednictvím různých regulací, zákazů, příkazů a emisních povolenek to sice nemusí být zrovna populární opatření. Je to ale nejjednodušší, nejčistší a nejrozumnější způsob, jak motivovat k investicím do bezpečných, cenově dostupných a k životnímu prostředí přátelských energetických zdrojů.

Ať už se Británie od uhlí odkloní jakýmkoli způsobem, konečně se naplní vize významného britského ekonoma 19. století Williama Jevonse, který předpovídal, že Velká Británie bude zhruba v polovině 60. let 20. století bez uhlí. Stane se tak s 60letým zpožděním, ovšem nikoli z důvodů, které Jevons předpověděl.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688