Patria (Patria Finance)
Komodity  |  30.11.2015 16:10:18

Černé zlato nadále ztrácí, tento týden mohou ropu dusit OPEC a silný dolar

Minulé pondělí sice ropě pomohla vzhůru geopolitická rizika spojená s tureckým sestřelením ruského letounu, do čtvrtka však obavy o dopad politického napětí na blízkovýchodní dodávky opadly, ropa přišla o podpůrné fundamenty a otočila do záporu. Černé zlato mírně ztrácí i na počátku nového týdne a prohlubuje tak poslední listopadový den propad. Hlavními faktory, které stojí za poklesem cen černého zlata z posledních dní jsou americký Fed a OPEC.

Rostoucí očekávání prosincového zvyšování úrokových sazeb americkou centrální bankou, které pomáhá dolaru posilovat, totiž zdražuje ropu denominovanou v dolarech pro zahraniční kupující. Účastníci trhu navíc vyčkávají na páteční zasedání Organizace zemí vyvážejících ropu. A aktuálním tématem i nadále zůstává přebytek nabídky na trhu, který přetrvává a nevykazuje žádné známky zmírnění. Naopak, globální trh s ropou se momentálně podle informací Mezinárodní energetické agentury nachází v největším přebytku za posledních 17 let.

Americká ropa WTI minulý týden získala částečnou podporu v menším než očekávaném přírůstku ve středu zveřejňovaných zásob a poklesu vrtné aktivity, který ukazuje, že těžaři pravděpodobně vyčkávají na růst cen. Cena černého zlata však obecně za listopad směřuje k až desetiprocentní ztrátě. Referenční ropa Brent se aktuálně drží pod 45 dolary za barel a severoamerická WTI pod 42 dolary za barel. Americký dolar zatím v pondělí posílil proti koši hlavních měn na osmi a půlměsíční maximum.

-1
Ropa Brent v měsíci listopadu.

Vyčkávání na OPEC
Tento týden bude cena ropy ovlivněna očekáváními spojenými s pátečním zasedáním organizace OPEC. Írán spolu s dalšími členy sice plánují vyvinout tlak na Saudskou Arábii s ohledem na snižování její produkce, není ale příliš pravděpodobné, že by se království rozhodlo ustoupit. Většina analytiků tak nepředpokládá, že by na jednání OPECu 4. prosince ve Vídni mělo dojít k nějakému omezování produkce. Spíše počítají s možností, že by se největší ropný producent OPEC Saudská Arábie mohl přiklánět k dohodě o opatřeních na podporu cen s dalšími producenty černého zlata. Výzkumný tým OPECu přišel s prognózou vyšší poptávky po ropě organizace v příštím roce a to převážně vlivem poklesu dodávek jiných producentů jako jsou Spojené státy, což by potenciálně mohlo pomoci zmenšit převis nabídky nad poptávkou. Světová poptávka po ropě by údajně měla v roce 2016 růst o 1,25 milionu barelů denně.

Od loňského historického rozhodnutí OPEC bránit za každou cenu svůj tržní podíl ceny ropy spadly o více než polovinu. Součástí nadcházejícího setkání zemí OPEC by měla být pravděpodobně i diskuze o nových dodávkách z Íránu. Právě Írán, který byl před uvalením sankcí zaměřených proti tamnímu jadernému programu, druhým největším producentem OPECu hned po Saudské Arábii, plánuje v horizontu měsíců po uvolnění sankcí zvýšit vývoz surové ropy až o 1 milion barelů denně. Jako součást snah přilákat západní investice Írán minulý týden zároveň odhalil aktualizovanou podobu ropných smluv. S ohledem na současnou situaci na ropném trhu, který se nachází ve značném přebytku, je íránské zvyšování produkce jen dalším prvkem, který přispívá ke zvyšování převisu dodávek a tudíž má potenciál negativně ovlivňovat ceny černého zlata.

Mimo zasedání OPEC budou investoři pozorně sledovat i páteční data z amerického trhu práce. Pozitivní zprávy o zaměstnanosti v USA by mohly definitivně zpečetit rozhodnutí Fedu přikročit k prvnímu zvyšování sazeb od roku 2006 právě na zasedání 15. a 16. prosince. Proto lze v souvislosti s těmito daty také očekávat značnou volatilitu americké měny a potenciálně i rozkolísanost ropných cen.

Zdroj: RTRS, BBG, WSJ

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688