Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  06.12.2015 09:00:23

Fed rozehrál hru, v níž nelze zvítězit. Bublina krátkodobého investování


Experimentování Fedu s udržováním základní úrokové sazby na rekordním minimu nepřirozeně dlouhou dobu nemůže skončit dobře, tvrdí hedgeová legenda Stanley Druckenmiller. Jediné, čeho Fed uvolněnou měnovou politikou dosahuje, je podle něj stahování budoucí poptávky do současnosti.

"Důvod, proč si myslím, že to nemůže dopadnout dobře, je ten, že kvantitativní uvolňování a nulové sazby z trhů odstranily riziko, rozvíjející se trhy přiměly k chování, které by jinak bylo naprosto nepředstavitelné, a podpořily bizarní chování firem," prohlásil Druckenmiller na nedávné konferenci DealBook pořádané listem The New York Times.

"To, co dnes vidíme, není permanentní zrychlování, ale půjčování si z budoucnosti," dodal známý hedgeový manažer. Upozornil také, že je na trzích nerovnováha v alokování aktiv.

Druckenmiller mimo jiné zdůraznil, že se firmy chovají naprosto iracionálně při skupování vlastních akcií na trhu. "Společnosti si za poslední čtyři roky půjčily 2 biliony dolarů, aby na trhu mohly skoupit dvojnásobný objem vlastních akcií než před čtyřmi lety."

Co se týče amerického akciového trhu, pracuje Druckenmiller s tezí, že v červenci začali na burzách úřadovat medvědi. Spekuluje proto na pokles cen hodnotových akcií. Kromě toho také shortuje euro, které je podle něj s ohledem na rozcházející se měnové politiky Fedu a ECB nadhodnocené.

Cílem uvolněné měnové politiky centrální banky a takřka nulových sazeb je podpořit ožívání slabé ekonomiky. Podle Druckenmillera ale Fed na trzích vytvořil nepřirozené prostředí, které ohrožuje potenciál dalšího vývoje. "Za současných podmínek na trhu všichni investují s krátkým horizontem," upozornil investor v narážce na hlavní téma letošní konference DealBook, kterým byly dlouhodobé investice. "Domnívám se, že se nacházíme v bublině z pohledu něčeho, co bych nazval krátkodobým chováním. To se týká vlády, firem, Fedu, money manažerů - proniká to do celé společnosti," prohlásil.

Druckenmiller na konferenci dále uvedl, že si dříve myslel, že Fed odvedl skvělou práci, když na přelomu 2007 a 2008 aktivními zásahy zachránil americkou ekonomiku před apokalypsou. Vzápětí ale dodal, že během poklesu míry nezaměstnanosti z 10 % na 5 % a růstu maloobchodních tržeb čekal, že Fed od nekonvenční měnové politiky začne ustupovat. Udržováním sazeb na technické nule podle něj centrální banka vysílá signál, že má o síle americké ekonomiky stále pochybnosti.

Své obavy Druckenmiller vysvětluje příkladem z roku 2003. Tehdy americká ekonomika rostla 7-9% tempem a základní úroková sazba Fedu byla jen 1,5 %. Již tehdy prý Druckenmiller věděl, že něco není v pořádku, což se potvrdilo o pár let později, když přišla hypoteční krize, splaskla realitní bublina a celý svět zasáhla finanční krize.

Dnes je podle něj situace hodně podobná. Je si prý jistý tím, že hru, kterou Fed rozjel, není možné vyhrát. Je proto jen otázkou, jak moc bude prohra bolet.

Deutsche Bank: Na americkém trhu dejte nyní přednost těmto třem sektorům (plus 30 TOP titulů)
Deutsche Bank: Na americkém trhu dejte nyní přednost těmto třem sektorům (plus 30 TOP titulů)

Tým akciových analytiků z Deutsche Bank věří, že je v současnosti ideální čas na nákup akciových titulů ze sektorů financí, leteckých společností a zdravotnictví. Co stojí za tímto přinejmenším odvážným tvrzením?  






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688