BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  25.11.2015 12:27:14

Australský a kanadský dolar sílí proti USD, analýza AUD/USD, EUR/AUD, GBP/AUD

Americká ekonomika rostla ve třetím kvartále zdravějším tempem, než uváděl výsledek prvního měření. Hrubý domácí produkt v období od července do září stoupl o 2,1 procenta proti 1,5 procenta dle předběžného odhadu z minulého měsíce. Lepším výsledkům pomohl rychlejší růst zásob, který by naopak mohl zchladit naděje na další zrychlení růstu v posledních třech měsících roku. Podniky ve třetím kvartále nahromadily zásoby v hodnotě 90,2 miliardy dolarů namísto dříve uváděných 56,8 miliardy. V obou předchozích kvartálech přitom podniky nakoupily zásoby za více než 100 miliard dolarů. Změna stavu zásob proto ubrala z výsledného HDP za třetí kvartál jen 0,6 procentního bodu oproti v říjnu uváděným 1,4 procentního bodu. Ačkoli spotřebitelské výdaje, které představují dvě třetiny výkonu americké ekonomiky, byly revidovány nepatrně níž, udržely si svižné tempo na úrovni 3,0 procenta. Tempo růstu, které podpořily také vzestupné revize výdajů firem do vybavení, naznačuje odolnost ekonomiky, což by mohlo americké centrální bance usnadnit rozhodování o zvýšení úrokových sazeb na zasedání v příštím měsíci.

Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech v listopadu nečekaně klesla na 14měsíční minimuma oslabili také dílčí ukazatelé hodnocení současné situace a očekávání do budoucna, jak ukázal index Conference Board.

Na stupňující se geopolitické napětí reaguje cena ropy, která včera posílila o 3 procenta, z čehož těží hlavně kanadský dolar, který jsme včera analyzovali pomocí technické analýzy a upozorňovali jsme na potenciální růst. Z aktuální napjaté situace mírně těží i zlato, které posílilo o 0,3 procenta.

Australský dolar (AUD) posílil na 5měsíční maxima proti euru, libře a proti japonskému jenu a kanadskému dolaru se vyšplhal na 3měsíční maxima, poté co včerejší slova guvernéra Stevense zmařila šanci na letošní další snížení úrokových sazeb. Trhy nyní neočekávají (0% pravděpodobnost) snížení základní úrokové sazby na prosincovém zasedání centrální banky (RBA). Očekávání, že banka k tomuto kroku přistoupí v březnu, klesly po včerejšku z 62 na 42 procent. AUD/USD posílil na hodnotu 0,7276. Nyní čelí rezistenci 0,7300.

Dnes čekáme zveřejnění objednávek zboží dlouhodobé spotřebyUSA, počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti, index inflace (PCE), osobní výdaje, revidovaný index spotřebitelské nálady Michigan, prodeje nových domů a zásoby ropy.

AUD/USD se včera podařilo uzavřít nad Fibonacciho hodnotou 23,60, kulatým číslem 0,7250 i předchozími maximy, čímž se mu podle našeho názoru otevírá cesta k další Fibonacciho hodnotě 38,20.

EUR/AUD se propadlo díky silnějšímu AUD pod Fibonacciho hodnotu 61,8 i pod hodnoty, které sehrály důležitou roli v měsících červen – srpen. Navíc 55denní průměr protíná 100vkový shora dolů, což je dalším negativním signálem.

Podobný a neméně zajímavý vývoj lze vidět i na páru GBP/AUD, který se díky silnějšímu AUD propadl pod předchozí minima a první Fibonacciho hodnotu. Proti libře hrají včerejší slova guvernéra Marca Carneyho.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688