Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  24.11.2015 00:00:02

23. listopadu: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

  Americké akcie na začátku týdne mírně zlevnily. V první polovině seance trhy táhly vzhůru především akcie energetických společností a některých maloobchodních řetězců, nakonec ale o mírné zisky všechny tři hlavní indexy přišly. Před čtvrtečním Dnem díkůvzdání a zkrácenou páteční seancí bylo pondělní obchodování nevýrazné.

Index Dow odepsal 0,17 % na 17 792,68 bodu, širší S&P 500 klesl o 0,12 % na 2 086,59 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ztrátou 0,05 % na 5 102,48 bodu. Index volatility VIX vzrostl o necelé procento na 15,62 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o více než dva bazické body na 2,238 %. Investoři sledují ceny ropy a čekají na zveřejnění makrodat v USA před čtvrtečním Dnem díkůvzdání.

"Myslím, že část dnešního vývoje v USA byla způsobená zítřejší zprávou o americkém HDP, která by mohla trhy trochu zahýbat," říká JJ Kinahan, hlavní stratég TD Ameritrade. Část pondělního tlaku na akcie připisuje Kinahan také silnému dolaru.

Evropské akcie v pondělí také zakončily mírně pod nulou, dolů je stahovaly cenné papíry těžařů kvůli nejistému vývoji cen komodit, obzvláště mědi, jejíž cena klesla na několikaletá minima.

Americké akcie (23. listopadu 2015)
Zdroj: Google

"Pokud by propad cen komodit zrychlil, mohlo by to mít na akcie opravdu negativní dopad, nyní se však ještě víceméně drží," říká Jeremy Klein, hlavní tržní stratég FBN Securities. "Fed taky nikoho nebude trápit, dokud nedostaneme aktuální data z trhu práce," dodává.

Index Dow stahovaly dolů především akcie společností AppleGoldman Sachs a Boeing, naopak akcie Home Depot rostly. Dow Jones horko těžko bojuje o letošní zisk - v pátek uzavřel na hodnotě, která jeho celoroční výkon opět de facto vymazala, nyní je tedy oproti začátku roku mírně pod nulou. S&P 500 od začátku roku přidává kolem 1,5 % a Nasdaq roste asi o 8 %.

"Myslím, že trh si dává pauzu po silném týdnu," říká Adam Sarhan, generální ředitel Sarhan Capital. Americké akcie v minulém týdnu přidaly více než tři procenta a S&P 500 zaznamenal vůbec nejlepší týden v letošním roce, k čemuž mu dopomohl především sektor maloobchodu.

Akcie farmaceutické společnosti Pfizer (-2,64 %) klesly poté, co se firma dohodla na převzetí konkurenčního podniku Allergan (-3,44 %). Je to vůbec největší transakce v oblasti zdravotní péče, jejímž výsledkem má být vznik největšího výrobce léků na světě. Analytici ale poukazují na složitost celého obchodu a údajně nízké výhody plynoucí ze spojení firem. Otazníky prý navíc visí i nad postojem regulátorů.

Hlavní pondělní události na amerických trzích:

  • Společnost Pfizer, výrobce viagry a léku Lipitor, oficiálně oznámila uzavření dohody o spojení s irským Allerganem, výrobcem botoxu. Pfizer nabídne za každou akcii Allerganu 11,3 vlastní akciehodnota transakce se tak bude pohybovat kolem 160 miliard dolarů. Akcionáři Pfizeru dostanou za každou svou akcii jednu akcii sloučené společnosti. Dohoda stanovuje hodnotu akcií Allerganu na 363,63 USD, v pátek akcie uzavřela na ceně 312,46 USD.
  • Credit Suisse odebrala akcie General Electric ze seznamu nejatraktivnějších titulů k nákupu, zároveň však zvýšila jejich cílovou cenu na 34 dolarů z 31 dolarů.
  • Prodeje starších domů v USA v říjnu meziměsíčně klesly více, než se čekalo. Trh počítal s poklesem o 2,7 % na celoročně přepočítané tempo 5,4 milionu jednotek po zářijových 5,55 milionu jednotek, prodeje však klesly o 3,4 % na 5,36 milionu jednotek.
  • Americký zpracovatelský sektor v listopadu podle předběžných dat expandoval pomaleji než v říjnu. Index nákupních manažerů klesl na 52,6 bodu z předchozích 54,1 bodu, očekával se přitom jen marginální pokles na 54 bodů.
  • Nomura zvyšuje doporučení na akcie PepsiCo na "neutral" z "reduce".
  • Podle analýzy Barron's by se měla společnost Procter & Gamble rozdělit, aby dosahovala lepších výsledků. Podle Barron's by firma po rozdělení mohla dosahovat hodnoty 90 dolarů za akcii, v pátek uzavřela na ceně 75,82 dolaru za akcii.
  • Index aktivity chicagského Fedu v říjnu vzrostl na -0,04 bodu z -0,29 bodu (odhad: +0,08 bodu, září revidováno z -0,37 bodu).

 

Pokračování shrnutí pondělního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Komoditní trh nechává na zdravého býka zapomenout Komoditní trh nechává na zdravého býka zapomenout

Akciové trhy za sebou mají povedený týden, ale vyhráno určitě nemají. Dokazují to mimo jiné propad cen mědi a skomírající aktivita v námořní dopravě. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688