Výběr matrace: jak se vyspíte záleží na matraci

Únava po jedné bezesné noci je sice velmi nepříjemná, ale neublíží tolik jako dlouhodobý nedostatek spánku. Kromě ztráty energie a snížené schopnosti koncentrace se při nekvalitním odpočinku vystavujete nebezpečí chronických onemocnění. Pro plnohodnotný spánek proto začněte u výběru matrace, která je šita na míru vašim potřebám i tělesné konstituci. Poradíme vám, jak na to.

Kritérií pro zdravý spánek se nabízí hned několik. Ať už jde o jeho délku, rituály spojené s přípravou na spaní nebo kvalitu matrace, vždy je nutné zohlednit osobní potřeby a zdravotní hledisko každého jedince.

5 tipů pro bezproblémový výběr matrace a ničím nerušený spánek přináší Dalibor Konečný, specialista ze společnosti MORAVIA COMFORT:

1) Co se týče kvality matrací, měli byste se zaměřit hlavně na výrobní materiál a jeho tvrdost. Měkké a středně tvrdé matrace se ideálně přizpůsobují tvaru těla, nevytváří protitlak, zabraňují případnému vzniku dekubitů a napomáhají k uvolnění svalů. Většinou je upřednostňují ženy a starší lidé. Tvrdé matrace napomáhají udržet páteř v rovině. Jsou vhodné pro vyšší váhové kategorie.

2) Při výběru nezapomeňte zohlednit také zdravotní a hygienické hledisko. V matracích se mohou množit roztoči i plísně, tudíž je velmi důležité, aby byla matrace dobře prodyšná. Doporučuji pořídit si matraci s anti-roztočovou, případně hypoalergenní úpravou.

3) Při samotném nákupu je nutné brát v úvahu kritéria jako je hmotnost, pohlaví, zdravotní stav a účel pořízení. Pokud si nejste jisti, zda je pro vás matrace vhodná, můžete provést jednoduchý test. Když si lehnete na záda, měla by být páteř ve svém přirozeném esovitě zakřiveném tvaru, a při ležení na boku v rovině.

4) Nezapomeňte, že každý člen rodiny by měl mít určitě vlastní rošt a matraci, a to i v případě manželské postele. Ideální je v tomto směru partnerská matrace. V dnešní době jsou možnosti výběru opravdu neomezené a odborníci v každé kamenné prodejně vám s volbou rádi poradí.

5) Obecně je vhodné matraci vystavovat teplotám v průměru od 0°C do 40°C a vyhýbat se působení přímého slunce a vlhkosti. Uchráníte jí tak před vyblednutím a prodloužíte její životnost. Pamatujte však, že matraci je nutné měnit jednou za sedm let! Není potřeba připomínat, kolik potu a odumřelé pokožky se za tu dobu ve vaší posteli nashromáždí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry