Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  21.11.2015 07:04:08

Bude Kofola další v řadě?

43% podílníkem ve společnosti Kofola je private equity fond jedné z největších skupin fondů rizikového kapitálu působících ve střední a východní Evropě. Kdo jsou Enterprise Investors a jaké úspěchy už mají na kontě?

Skupina Enterprise Investors (EI) funguje na trhu od roku 1990 a je nejstarší a jednou z největších investičních společností spravujících fondy private equity a rizikového kapitálu ve střední a východní Evropě. Od svého vzniku vytvořila 8 fondů s celkovou hodnotou přesahující 2 miliardy EUR. Tyto fondy dosud zainvestovaly více než 1,7 miliardy EUR do 135 společností z různých odvětví a završily 108 investic s celkovým hrubým výnosem téměř 2,3 miliardy EUR. Enterprise Investors realizovala 30 primárních emisí akcií společností ze svého portfolia na Varšavské (WSE) a Newyorské burze (NYSE).

Kofola (akvizice Enterprise Investors, září 2008)

Kofola
Kofola

Kofola byla 6. srpna 2003 na Varšavské burze svou hodnotou rekordní veřejnou nabídkou. Akcie se upisovaly za 21 PLN.

EI provedly prostřednictvím svého fondu Polish Enterprise Fund VI (PEF VI) akvizici 42,5% podílu ve společnosti Kofola-HOOP v září 2008. Nabídly za podíl cenu 43,20 PLN za akcii, tedy 48% prémii nad tržní cenou na konci obchodování 29. září 2008.

Akvizice společnosti Kofola-Hoop byla vůbec největší transakcí, kterou kdy uskutečnil private equity fond v sektoru rychloobrátkového spotřebního zboží ve střední a východní Evropě, a 10. největší polskou fúzí roku 2008. Její celková hodnota se vyšplhala na 480 milionů PLN.

Magellan (IPO na Varšavské burze, září 2007)

Magellan
MagellanZdroj: Bloomberg

Polish Enterprise Fund IV také zainvestoval 8 milionů do Magellanu, přední nebankovní finanční instituce poskytující své služby polskému zdravotnickému sektoru. Magellan funguje na trhu od roku 1999. Nakupuje pohledávky za veřejnými zdravotnickými zařízeními od původních věřitelů (dodavatelů zařízení nebo farmaceutických firem) s diskontem a následně je restrukturalizuje a sekuritizuje, aby je prodal v balících se ziskem.

V říjnu 2007 oslavily EI s Magellanem pětadvacáté IPO na Varšavské burze. Magellan, polský poskytovatel finančních služeb sektoru zdravotnictví, zvládl svůj debut na burze podobně jako ostatní emise, za nimiž stály fondy spravované EI, na jedničku. První den zakončil se 7% prémií vůči emisní ceně.

Kruk (IPO na Varšavské burze, květen 2011)

Kruk
KrukZdroj: Bloomberg

Fond Polish Enterprise Fund IV do Kruku investoval celkem 21,5 milionu USD v několika tranších a ve společnosti držel před veřejnou nabídkou 78,5% podíl. Původní investice proběhla v první půlce roku 2003. Jako majoritní akcionář pracoval fond Enterprise Investors po své investici s jedním ze zakladatelů společnosti, aby vyvinuli strategii dalšího rozvoje firmy Kruk. Posílil se manažerský tým, byly zavedeny nové firemní standardy a Kruk začal podnikat v oblasti nákupu pohledávek. Současně firma expandovala do zahraničí. V roce 2007 vstoupila na rumunský trh pohledávek, kde má nyní vedoucí pozici.

V květnu 2011 dokončil PEF IV částečný odprodej svých akcií ve společnosti v primární veřejné nabídce na Varšavské burze. PEF IV prodal všech 8,2 milionu nabídnutých akcií, tedy téměř 50% společnosti, za maximální emisní cenu 39,7 PLN za akcii. Prodej znamenal hrubý výnos 116,7 milionu USD a obdivuhodné osminásobné zhodnocení původní investice. EI se rozhodli ponechat si 24,8% podíl ve společnosti.

Poptávka po akciích nabízených v rámci IPO značně převýšila nabídku. Institucionální investoři koupili 90 % prodávaných akcií, zbylých 10 % bylo odkoupeno drobnými investory. Společnost získala přibližně 16 milionů USD nového kapitálu.

Společnost Kruk se sídlem ve Vratislavi (Wroclaw) byla založena roku 1998. Už delší dobu je jedničkou na trhu správy maloobchodních pohledávek v Polsku. Nabízí celou škálu služeb ochrany a správy pohledávek. Spravuje pohledávky bank, úvěrových zprostředkovatelů, pojišťoven, leasingových společností, telefonních operátorů, provozovatelů kabelových televizí a poskytovatelů digitálních platforem. Skupina Kruk zahrnuje také úvěrovou informační kancelář, advokátní kancelář, soukromou detektivní kancelář a sekuritizační společnost.

Kruk zaznamenal od investice fondu PEF IV vynikající finanční výsledky. Mezi lety 2003 a 2010 došlo k pětinásobnému zvýšení čistého zisku a tržby vzrostly z 32 milionů PLN na 164 milionů PLN.

IPO Kofoly na pražské burze: Vše na jednom místě

 IPO Kofoly na pražské burze: Vše na jednom místě  

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688