BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  19.11.2015 12:27:14

Zápis FOMC potvrdil růst sazeb v USA v prosinci, britské maloobchodní prodeje zklamaly; analýza GBP/CHF, AUD/NZD, STŘÍBRA

Americké akcie ve středu posílily a investoři se začali přiklánět k možnosti zvýšení sazeb v prosinci poté, co zápis z říjnového jednání Fedu ukázal, že mezi jeho představiteli je solidní jádro těch, kteří se přiklánějí k růstu sazeb příští měsíc. Centrální bankéři na posledním měnovém jednání také rozebírali důkazy toho, že dlouhodobý potenciál americké ekonomiky se možná trvale snížil.

Ačkoliv normálně akcie v reakci na vidinu vyšších sazeb klesají, protože firmám rostou náklady na půjčky peněz, mnoho investorů se nyní zaměřuje na fakt, že zvýšení sazeb je znakem silné ekonomiky. Poté co Fed zveřejnil zápis z jednání, začaly tři hlavní indexy kupit zisky a nákupy akcií ještě zesílily koncem seance. Index Dow Jones stoupl o 1,42 procenta na hodnotu 17 737,16 bodu, index S&P 500 přidal 1,62 procenta na hodnotu 2 083,58 bodu a technologický Nasdaq posílil o 1,79 procenta na 5 075,20 bodu.

Investoři očekávají, že americká centrální banka příští měsíc zvýší své sazby, nejistotou nyní zůstává rozsah a rychlost příštího utahování měnové politiky.Právě tyto parametry nebyly dosud naznačeny. Většina centrálních bankéřů se přiklání k prosincovému zvýšení úrokových sazeb právě z důvodu, aby pak nebyli nuceni přistoupit ke skokovému růstu sazeb. Další důvod lze hledat v obhajobě kredibility centrální banky. Trhy by si mohly špatně vyložit ekonomickou situaci USA, když Fed váhá s utažením měnových podmínek. Mohly by se domnívat, že ekonomika není natolik silná, jak se na první pohled zdá, když Fed nekoná.

Poměrně rezistentní reakce dolaru na včerejší zápis FOMC lze vysvětlit i tím, že trh již měsíc započítává prosincové zvýšení úrokových sazeb do cen aktiv a tento krok je v ceně již započten. Dokud nebude naznačen další průběh monetární politiky USA, výraznější pohyby na USD nelze očekávat. Situaci prokazuje i trh státních dluhopisů, kde momentálně rostou hlavně krátkodobé výnosy, přičemž dlouhodobé výnosové křivky zůstavují plošší. Na USD také probíhá profit-taking.

Zápis z říjnového zasedání Fedu obnovil poptávku po rizikových aktivech, což se kladně projevilo nejen na americkém akciovém trhu, ale i na vývoji měn protinožců. Australský i novozélandský dolar si proti USD připsaly přes 1 procento zisku.

Naopak libra se dnes dopoledne dostala pod prodejní tlak kvůli slabším maloobchodním prodejům za měsíc říjen. V meziročním srovnání maloobchodní prodeje posílily jenom o 3,8 procenta, přičemž trh čekal růst až na úrovni 4,5 procenta. V meziměsíčním srovnání maloobchodní prodeje klesly o 0,6 procenta, což je o 0,1 procenta větší propad, než byly odhady. Maloobchod jakožto představitel domácí spotřeby je klíčovou složkou HDP Británie. Libra oslabovala hlavně na párech s jinými měnami než USD (EUR, AUD).

Měnový pár GBP/CHF testuje předchozí maxima na hodnotě 1,5545. Podle překoupeného oscilátoru RSI a rýsující se medvědí divergenci na RSI lze očekávat, že se GBP/CHF nejdříve nadechne, než se pustí do souboje s touto silnou rezistenční hodnotou.

Stříbro testuje zónu předchozích minim a sleduje reakci na hodnotu podpory 13.93 USD. Komodita má za sebou 15 negativních dní a tvar včerejší svíčky by mohl naznačit blížící se korekci, kterou si takovýto výprodej zaslouží.

AUD/NZD opustil žlutý konsolidační obdélník a míří v rostoucím kanálu výše. Pozor však na medvědí divergenci, kterou lze vidět na všech časových time-framech H1, H4 i na denním grafu, která by mohla signalizovat, že AUD/NZD docházejí síly k růstu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688