Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  19.11.2015 09:24:16

PXE: Město Praha nakoupilo elektřinu a plyn na rok 2016


Hlavní město Praha nakoupilo prostřednictvím aukce na Power Exchange Central Europe (PXE) elektřinu a plyn na rok 2016. Za zakázku oceněnou standardními cenami na cca 110 mil. (předpokládané ceny tradičních dodavatelů) zaplatí Magistrát hlavního města Prahy a jím řízené příspěvkové organizace, které se aukcí zúčastnily, pouze 91 mil. .

Na PXE proběhla další úspěšná aukce elektřiny a plynu pro koncového zákazníka. Hlavní město Praha nakoupilo ve dvou po sobě následujících aukcích elektřinu v celkovém objemu 55 638 MWh. Vítězem první aukce (30 230 MWh – velkoodběr) se stal dodavatel Amper Market, a.s., s nabídkou 808 /MWh.. Vítězem druhé aukce elektřiny (25 408 MWh – maloodběr) se stala společnost Pražská energetika, a.s., s nabízenou cenou ve výši 825 /MWh.

Kromě elektřiny nakoupila Praha ve dvou aukcích i plyn v celkovém objemu 91 894 MWh. Limitní cena pro velkoodběr (60 412 MWh) byla v první aukci nastavena velmi nízko, na 530 /MWh. Vítězná nabídka, která toto očekávání posunula až na úroveň neuvěřitelných 489 /MWh, byla podána společností EP ENERGY Trading, a.s. Ve druhé aukci byla poptávána dodávka pro maloodběr (31 482 MWh). Vítězem se stala opět společnost EP ENERGY Trading, a.s., která podala nabídku ve výši 506 /MWh.

Díky dvěma úspěšným aukcím elektřiny a plynu se hlavnímu městu podařilo snížit cenu těchto komodit pro magistrát, městkou policii dalších více než sto padesát městských firem. Tímto krokem můžeme uspořené finance lépe využít a nasměrovat je ve prospěch obyvatel Prahy. Jedná se však jen o dílčí úspěch, neboť v hledání úspor v rozpočtu města budu nadále pokračovat“, říká Adriana Krnáčová, primátorka Hlavního města Prahy.

Hlavní město Praha coby zadavatel centralizované veřejné zakázky se rozhodlo navíc použít energetického poradce společnost Euro Energie CZ, s.r.o., která ho zastupovala v procesu přípravy aukce na PXE. „Připravit kvalitní podklady pro aukce pro dodávku do více než 2.400 odběrných míst se během velmi krátké doby, která nám byla magistrátem vymezena, podařilo ve spolupráci se zadavatelem a zástupci 258 příspěvkových organizací, které měly možnost se nákupu na burze zúčastnit, úspěšně zvládnout“, pochvaluje si použití vlastní internetové aplikace GOLEM, jednatel poradenské společnosti František Krákora.  

„Jsem velmi rád, že se hlavní město Praha rozhodlo v letošním roce využít služeb naší platformy a pevně věřím, že byl klient spokojený jak s našimi službami, tak s výsledkem aukcí, díky kterým dosáhl nemalých úspor“, říká David Kučera, generální sekretář Power Exchange Central Europe, a.s.

PXE umožňuje získat nejlepší možnou cenu plynu či elektřiny koncovým odběratelům z řad firem, obcí a státní správy, a to za zcela transparentních podmínek, které odpovídají zákonu o veřejných zakázkách. Výsledky jednotlivých aukcí lze nalézt v přehledné tabulce na speciálních internetových stránkách www.pxeaukce.cz.

  

POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE (PXE) byla založena v červenci 2007 a umožňuje obchodování s elektrickou energií s místem dodání v Česku, Slovensku, Maďarsku, Polsku a Rumunsku. Je největším trhem s futures kontrakty na elektrickou energii s fyzickým a finančním vypořádáním ve střední a východní Evropě. Od roku 2013 provozuje ve spolupráci s Central European Gas Hub (CEGH) obchodní platformu CEGH Czech Gas Futures. Jako dceřiná společnost Burzy cenných papírů Praha je PXE rovněž součástí skupiny CEE Stock Exchange Group, která provozuje burzovní platformy v Praze, Vídni, Budapešti a Lublani. PXE vlastní licenci komoditní burzy od Ministerstva průmyslu a obchodu a licenci regulovaného trhu vydanou Českou národní bankou a je těmito subjekty dozorována. 

 

Jiří Kovařík
Ředitel odboru externí komunikace

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688