Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  17.11.2015 23:11:36

17. listopadu: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzá

Akciové trhy ve Spojených státech v první polovině úterního obchodování rostly, poté se ale trend otočil, všechny tři hlavní indexy zisky odevzdaly a nakonec uzavřely kolem nuly. Investoři reagovali na údaje o říjnové inflaci v USA a nečekaně lepší hospodářské výsledky některých maloobchodních řetězců. O zisky indexy připravil propad cen ropy a přetrvávající obavy z terorismu v Evropě.

Dow přidal 0,04 % na 17 489,50 bodu, a Nasdaq Composite posílil o 0,03 % na 4 986,02 bodu, zatímco S&P 500 klesl o 0,13 % na 2 050,44 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 3,74 % na 18,84 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o jeden bazický bod na 2,254 %.

V plusu uzavřely jen tři z deseti hlavních sektorů. Nejvíce stoupl sektor zdravotní péče, méně pak sektor cyklického spotřebního zboží a telekomunikační odvětví. Naopak nejhůře si vedly sektor veřejných služeb a energetické odvětví.

Americké ministerstvo obchodu v úterý oznámilo, že spotřebitelské ceny v USA stouply v říjnu proti předešlému měsíci o 0,2 %. Solidní statistika by mohla posílit šance na prosincové zvýšení sazeb v USA. Další úterní data o slabší říjnové průmyslové výrobě v USA ale vyvolala obavy ohledně růstového tempa největší světové ekonomiky v posledním čtvrtletí roku.

Odpoledne náladu na trzích ovlivnilo také dění v Německu. Úřady v německém Hannoveru rozhodly o zrušení plánovaného přátelského fotbalového utkání mezi Německem a Nizozemskem. Zápas byl zrušen jen dvě hodiny před začátkem, policejní prezident Volker Kluwe uvedl, že policie měla informace, které naznačovaly možnost útoku během zápasu, jemuž měla být přítomna i německá kancléřka Angela Merkelová. Hrozbu útoku potvrdil i německý ministr vnitra Thomas de Maiziere.

Americké akcie (17. listopadu 2015)
Americké akcie (17. listopadu 2015)Zdroj: Google

Akcie maloobchodního řetězce s potřebami pro kutily Home Depot (+4,42 %) zpevnily o více než čtyři procenta v reakci na dobré hospodářské výsledky. Společnost před začátkem obchodování oznámila, že ve třetím čtvrtletí hospodařila s upraveným ziskem na akcii 1,36 USD. Trh čekal 1,32 USD po 1,11 USD v loňském třetím kvartálu. Tržby dosáhly v souladu s odhady ve třetím čtvrtletí 21,82 miliardy, loni to ve stejném období bylo 20,52 miliardy USD.

Z regulatorního hlášení hedgeového fondu Greenlight Capital Davida Einhorna vyplynulo, že fond v uplynulém kvartálu navýšil svůj podíl v technologické společnosti Apple (-0,42 %), automobilce General Motors (+0,11 %) a módním domu Michael Kors (-0,88 %). Naopak fond snížil svůj podíl v provozovateli solárních elektráren SunEdison (-33,77 %) a výrobci čipů Micron Technology (+2,62 %).

Nejdůležitější úterní události na amerických trzíchI

  • Meziroční tempo inflace ve Spojených státech v říjnu bylo 0,2 %, v září se ceny v meziročním srovnání nezměnily. Také meziměsíčně se v říjnu ceny zvýšily o 0,2 %. Analytici čekali mírně slabší meziroční růst cen o 0,1 %, meziměsíčně se ceny vyvíjely v souladu s odhady. Inflace očištěná o ceny potravin a energií dosáhla 1,9 %.
  • Průmyslová výroba ve Spojených státech v říjnu oslabila druhý měsíc po sobě. Proti předešlému měsíci se snížila o 0,2 % po stejně velkém poklesu v září. Údaje americké centrální banky (Fed) by mohly vyvolat znepokojení ohledně tempa největší světové ekonomiky v posledním čtvrtletí roku.
  • Analytici po slabých čtvrtletních číslech oděvního domu Urban Outfitters snižují cílové ceny jeho akcií. Firma v pondělí po konci obchodování uvedla, že ve třetím čtvrtletí dosáhla zisku 0,42 USD na akcii při tržbách 825,3 milionu USD. Výsledek na úrovni zisku byl v souladu s očekáváním trhu, tržby ale za odhady na úrovni 868,9 milionu USD výrazně zaostaly.
  • Bank of America Merrill Lynch zvýšila doporučení na akcie Fitbit na "buy" z "neutral".
  • Index trhu s nemovitostmi NAHB v listopadu klesl na 62 bodů z říjnových 64 bodů, jak se očekávalo.
  • Provozní ředitelkou diskontního maloobchodníka Kohl''s bude od konce listopadu Sona Chawlaová.
  • Americký prezident Barack Obama v úterý hovořil s australským premiérem Malcolmem Turnbullem o nutnosti zvýšit tlak na Islámský stát. Oba státníci na okraj summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) také diskutovali o potřebě řešit územní spory v Jihočínském moři mírovým způsobem, napsala agentura Reuters.
  • Americký výrobce elektromobilů Tesla Motors jedná s Německem o možnosti vybudovat v zemi továrnu na baterie. Uvedl to v úterý podle agentury Bloomberg německý ministr hospodářství Sigmar Gabriel. Šéf automobilky Elon Musk je podle něj v kontaktu s německými úředníky a pro závod by mohl chtít získat státní pomoc.

 

Výsledková sezóna:

 Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Korporátní Amerika po krizi v tichosti zdvojnásobila své zadluženíKorporátní Amerika po krizi v tichosti zdvojnásobila své zadlužení 

Dluhy amerických korporací se od finanční krize téměř zdvojnásobily, upozorňují v aktuální zprávě analytici z Goldman Sachs. Americké firmy se zadlužovaly zejména kvůli financování fúzí a akvizic a programům zpětných odkupů vlastních akcií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688